Huzur, meyvesini verdi

Tarihte onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, sağlanan huzur ortamında Anadolu'nun geleneksel konukseverliğini göstermek için turistlere kucak açıyor.

Haberler 18.05.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salanan huzur, Diyarbakr turizminde meyvelerini vermeye balad.

Tarihte onlarca medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakr, bünyesinde barndrd tarihi ve kültürel varlklarla misafirlerini yeniden arlamaya hazr.

Geçen yl yaanan terör saldrlar nedeniyle turizmin adeta durma noktasna geldii kente, oluturulan huzur iklimi ve baharn cokusuyla yeniden yerli ve yabanc turistler gelmeye balad.

Güvenlik endiesi yaamadan gönül rahatl içinde Diyarbakra gelenler, zengin dokusuyla göz kamatran UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar, slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami, çkale Müze Kompleksi, peygamber makamlar ve sahabe kabirleri, Ongözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Stk Taranc, Sezai Karakoç ve Ahmet Arif müzelerini ziyaret ediyor.

l merkezinin yan sra Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa dahil 9 peygamberin meftun olduuna inanlan Eil ilçesindeki peygamber makamlar da yürütülen projelerle turizme kazandrld. Nebi Harun Tepesindeki peygamber kabirleri, kral mezarlar ve olaanüstü doasyla ile Güneydounun gözde turizm merkezleri arasna giren Eil, özelikle hafta sonlar ziyaretçi aknna uruyor.

- 53 bin kii geldi

Geçen yln ilk 3 aynda 598i yabanc 23 bin 21 kiinin ziyaret ettii Diyarbakra bu yln ayn döneminde bin 713ü yabanc 53 bin 359 kii geldi. Buna göre, yln ilk 3 aynda Diyarbakra gelen turist says, geçen yln ayn dönemine göre yüzde 130 artt.

Radison Oteli Genel Müdürü Mustafa Erylmaz, gelen turist saysnda geçen yln ayn dönemine göre art olduunu iaret ederek Ancak bu say Diyarbakr için yeterli deil. 2012-2013 yllarnda talepleri karlayamyorduk. Huzur salanrsa bölge yeniden turizmin gözdesi olur. dedi.

- Hak etmedii imaj kente çok büyük zarar veriyor

Diyarbakr Tarihi ve Kültürel Deerleri Koruma ve Tantma Dernei Bakan Eyüp Karaka, terör örgütü PKK mensuplarnn geçen yl tarihi Sur ilçesinde kazd çukurlar ve gerçekletirdii saldrlar dolaysyla kentin büyük zarar gördüünü söyledi.

Olaylardan önce Diyarbakrn çounluu yerli olan ziyaretçilerin aknna uradn, bu durum dolaysyla esnafn iyi gelir elde ettiini dile getiren Karaka, çukur siyasetinin kentin güzel ortamn bozduunu aktard.

lin son aylarda huzur ve güven ortamna kavumasna ramen halen terör saldrlaryla anlmasndan büyük rahatszlk duyduklarn anlatan Karaka, öyle konutu:

Maalesef medya halen huzurun saland Diyarbakr terör olaylaryla anyor. rnak, Hakkari veya bölgedeki baka bir kentin krsalndaki terör saldrlaryla ilgili Diyarbakrn görüntüleri ariv olarak yaymlanyor. Kötü imaj dolaysyla insanlar Diyarbakra gelmek istemiyor. Oysa bata tarihi Sur ilçesi olmak üzere kentte her yer çok güvenli. Huzur içerisinde tarihi varlklar ziyaret edilebiliyor. Bu hak etmedii imaj kente çok büyük zarar veriyor.

Son 3 ayda gelen turist saysnda arta ramen bunun Diyarbakr için çok az olduunu belirten Karaka, Fuar ve benzeri etkinlikler dolaysyla art çok yüksek oldu. maj skntmz giderirsek eski günlerimize kavuuruz. dedi.

Karaka, çevre ve ehircilik Bakanlnca Sur ilçesindeki Gazi Caddesi, çkale ve Ongözlü Köprü çevresinde çok büyük projeler gerçekletirilmesinden memnuniyet duyduuna iaret ederek Gazi Caddesi çok güzel hale geldi. Esnaf çalmalardan çok memnun. dedi.

- Artk Diyarbakr gezme zaman

Diyarbakr Turizm ve Tantma Dernei (DTTD) kinci Bakan Edip Paçal ise geçen yl terör olaylar nedeniyle rezervasyonlarn iptal edildiini ve büyük skntlar yaandn anmsatt.

Güvenliin saland Diyarbakrda son 2 ayda turizmde hareketlilik yaanmaya balandna dikkati çeken Paçal, Geçen hafta tur operatörlerinin ilimize ziyareti de bizi mutlu etti. Biz çok rahatz. Kültür ve tarihi varlklar ile dier zenginliklerimiz olduu sürece turist gelir. diye konutu.

Dünyada herkesin Diyarbakr tandn bildiren Paçal, Ama negatif bir alg var. nallah bunu da el birliiyle zaman içerisinde kracaz. Zaten önce önyarg ile geliyor, sonra kentin çok keyifli ve huzurlu olduunu görüyorlar. eklinde konutu.

Diyarbakrl olarak çok ansl olduklarn, hem inanç hem de kültür turizmi olarak kentin birçok güzellii barndrdn vurgulayan Paçal, kentin Mezopotamyann kalbi olduunu aktard.

Bu kadar birikim ve güzelliin hiçbir yerde bulunmadn ifade eden Paçal, öyle konutu:

Anadoluda stanbuldan sonra en çok kültür varlna sahip ehir Diyarbakr. Biz farkna varmasak bile dünya bu iin farkna varyor. Surlar ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Kültür Miras Listesinde yer alyor. Dünya bu güzellikleri fark etti. çok keyifli ve huzurlu bir ortammz var. imdi huzurumuz salanm durumda, turistleri bekliyoruz. çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere Surda güzel eyler yaplyor. Bu çalmalar bizleri mutlu ediyor. Umarz çok ksa sürede Diyarbakr dünya kenti olarak hak ettii yere gelecektir.

Tarihi Sur ilçesindeki çalmalarla turistlerin artk huzurlu bir ekilde gezebildiini belirten Paçal, Herkesin eline salk. Bir tur operatörü Diyarbakra gelirken kz ve ei ile helalletiini söyledi. Buray gördükten sonra eini arayarak en ksa sürede onlar da Diyarbakra getireceini belirtmi. Gelip yaaynca ön yarglar krlabiliyor. Artk Diyarbakr gezme zaman. dedi.

Diyarbakr ziyarete gelen Cuma ahin, geçen yl geldii tarihi Sur ilçesi ile bu yl gördüü ilçe arasnda büyük fark olduunu vurgulad.

çevre ve ehircilik Bakanlnn, çkale ve Dicle Vadisinde yapt çalmalar takdir ettiklerini anlatan ahin, Gerçekten de çalmalar çok baarl buluyorum. çevre ve ehircilik Bakanlna gösterdikleri özel ilgi için teekkür ediyoruz. Burann korunmasnda vatandaa da büyük görev düüyor. dedi.

Terör örgütü PKKya yönelik operasyonlar ile salanan huzur ortam sayesinde kentin yeniden huzurlu günlere kavutuunu dile getiren ahin, Burann halk da gerçekten çok misafirperver. Herkese Diyarbakr gelip görmelerini tavsiye ediyorum. Tek bama kenti geziyorum, hiç bir sknt yok. diye konutu.

Gaziantepten gelen Mesut Cura ise ailesiyle gezdii Diyarbakrn mükemmel bir ehir olduunu belirtti.

5 yl önce de Diyarbakra geldiini ifade eden Cura, unlar söyledi:

Hiçbir çekincemiz olmadan geldik, sknt yaamadan da rahatça geziyoruz. Dier illerden bir fark yok. Adana, Kilis ve Osmaniye ve dier ehirlerin hepsini geziyorum Diyarbakrn onlardan hiç bir fark yok. Herhangi bir olumsuzluk ve huzursuzluk yok. Tekrar geleceiz.

Kahramanmaratan gelen Lütfü Erdemir de Eilden çok etkilendiini dile getirerek Burada daha önce hiç görmediim insanlarla tantm, duygularm paylatm. çok samimi olduk. dedi.

Necmettin Akit de Eili çok beendiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git