Huzura Destek Teröre Tepkiler

Diyarbakır'da yaşayan kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasetçiler teröre karşı yürütülen başarılı operasyonlardan sonra Güneydoğu'da sağlanan huzurdan duydukları memnuniyeti ifade etti

Haberler 22.06.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 22.06.2018 - 09:44

Diyarbakrda yaayan kanaat önderleri, sivil toplum kuruluu temsilcileri ve siyasetçiler teröre kar yürütülen baarl operasyonlardan sonra Güneydouda salanan huzurdan memnuniyet duyduklarn bildirdi.

Binlerce sivilin hayatn kaybettii ve on binlerce asker ve polisin ehit dütüü PKKya yönelik kararl mücadelenin ardndan, Güneydouda yaralarn devlet efkatiyle sarlmas bölgede yaayan kanaat önderlerince memnuniyetle karlanyor.

Medrese Alimleri Vakf (MEDAV) Bakan Tayyip Elçi, 2000li yllardan bugüne ülke genelinde ve bölgede dini, kültürel, hak ve hukuk alannda çok büyük gelimeler yaandn belirtti.

28 ubat döneminde ramazan aynda örencileriyle gözaltna alndn ve betonda yatmak zorunda kaldklarn anlatan Elçi, bugün gelinen aamada hak ve özgürlüklerin önünün açlmasndan bir Müslüman ve Kürt olarak memnuniyet duyduklarn ifade etti.

O dönemde bandaki takke ile herhangi bir resmi kuruma giremediine iaret eden Elçi, yaanan deiimi öyle anlatt:

Bugün hem dini hem de milli kyafetimizle Sayn Cumhurbakanmzn Külliyesine kadar gidebiliyoruz onunla ayn karede yer alabiliyoruz. Kürtçe bir kaset bile dinlemeye hasretken 80li, 90l yllarda Kürtçe ark dinleyebilmek için gizli sakl yerlerden ancak bir kaset alabiliyorduk. imdi TRT Kürdide yirmi dört saat Kürtçe yayn yaplabiliyor. Kürtçe kitap bulmakta zorlanyorduk. Ama u an Kültür Bakanl eliyle Kürt kültürüne ait kitaplar yine Diyanet araclyla Kürtçe Kuran- Kerim meali, Siyer-i Nebi gibi kitaplarn bastrlmas bunlarn somut örnekleridir.

- Allah devamn nasip etsin

imdiye kadar yaplanlarn gelecekteki deiikliklerin iareti olduunu vurgulayan Elçi, Sebep olanlardan Allah raz olsun diyoruz. Ülkemiz bu münasebetle elhamdülillah ça atlad diyebiliyoruz. Bugün ümmet corafyasna ve özelde Türkiyeye baktmzda maddi ve manevi gelimeler açsndan benzeri olmayan bir ülkeyiz. Mazlumlarn snd naçarlarn gelip barnabildii ve ümmete abilik rolünü oynayabilen bir ülkeyiz. Bu açdan Rabbimize hamdediyoruz sebep olanlara dua ediyoruz. Allah devamn nasip etsin. diye konutu.

- Cumhurbakanmzn güzel icraatlar bütün halkn görmesini isterim

ÖNDER Diyarbakr mam Hatipliler Dernei Bakan Mehmet Siraç Öztoprak, bu corafyann insanlarnn 639 ylndan beri Müslüman olduunu ve bir daha da bu doru inancndan vazgeçmediini belirterek, Bu aslnda demokratik anlaya da ters düen bir durum. Hiçbir parti, HDP bata olmak üzere diyorum Kürtleri temsil etme noktasnda tek bana olamaz. Hele PKK, asla Kürtlerin temsilcisi olamaz. Dini deerleri dlayan hiçbir anlay bu corafyada nevünema bulamaz, insanlarn gönlüne giremez. dedi.

Son dönemde kentte görevlendirme yaplan belediyeler eliyle ciddi yatrmlar yapldn ve vatandan salanan huzurdan memnun olduunu aktaran Öztoprak, öyle konutu:

Umarm bir daha geriye doru bir dönü olmayacak. Umarm bir daha göz yalar dökülmeyecek anneler alamayacak huzur ve sükun hem bölgemiz hem bütün Türkiye ve slam alemi için özlenen beklenen böyle bir huzurdur. Rabbim ihsan buyursun. nsanlara da farkl fikirleri olsa bile bunu dille izah etmeleri dorudur. Silahla güçle zorbalkla fikirleri kabul ettirmek doru deildir. Cumhurbakanmzn güzel icraatlar bütün halkn görmesini isterim.

- Kürtlerin derin uuru PKKy ve siyasal ayan durduracaktr

2007de Demokratik Toplum Partisinin (DTP) destekledii Adyaman bamsz milletvekili aday Ahmet nan ise PKKnn gerçekletirdii hain saldrlarn halk bktrdn belirtti.

Ben Kürtlerin hakkn talep ediyorum. iddiasnda bulunan PKKnn bizzat Kürtleri katlettiini vurgulayan nan öyle konutu:

Hem gelip halknz bombalayacaksnz, hem halk konutlarndan edip mahalleleri zorla boaltacaksnz. Surdan Balara doru kaydrmak istediler. Ancak Balardaki insanlar teyakkuz haline geçti ve o teröristlere yol vermedi. Balar da Sur haline getirmek istediler ama halk PKKnn terörüne kar (edi bese) yeter artk dedi. Ama bunlar o kadar yüzsüz ki halk basit görüyorlar. Kürt halknn derin vicdann bilmiyorlar. Kürt halknn derin vicdannda gerçekten bar vardr. Kürt halk hiçbir zaman iddeti, keyfi olarak insanlar öldürmeyi, katliam yapmay, kan aktmay hiçbir zaman istemez. te o Kürtlerin derin uuru PKKy ve siyasal ayan durduracaktr.

Diyarbakr eski Sur Belediye Bakan Cemal Toptanc da PKKnn emperyalist güçler tarafndan yönetildiini vurgulayarak, Kürtlerin terör örgütü ve uzantlarna aldanmamas gerektiini kaydetti.

Toptanc, Kürt meselesinde Kürtleri kullanarak, kann dökerek, seküler, ateist Türklerin hegemonyasn kurmay amaçlyorlar. Kürtler Müslümandr. Kemalizmden yllarca çekti. Burada bizim medreselerimiz kapatld. imdi terör örgütü ve uzantlar ayn rolü üstleniyor. Türk Kemalizminin ötesinde bir de Kürt Kemalizmini ina ediyorlar. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git