İade-i itibar verilmelidir

Resmî Gazete 'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasını değerlendiren Hukukçu Mehmet Yaman, sözleşme mağdurlarına bir an evvel iade-i itibar verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 22.03.2021 - 07:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann imzasn tayan karar ile Türkiye adna 11 Mays 2011 tarihinde imzalanan ve 10 ubat 2012 tarihli sözde Kadnlara Yönelik iddet ve Aile çi iddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye likin Avrupa Konseyi Sözlemesinin (stanbul Sözlemesi) feshedilmesi ile ilgili Türkiye Aile Meclisi Genel Bakan Yardmcs Hukukçu Mehmet Yaman, deerlendirmede bulundu.

Aileyi ykan stanbul Sözlemesinin feshedilmesinin önemli bir gelime olduunu söyleyen Yaman, Türkiye adna karar fesheden Cumhurbakan Recep Tayip Erdoana teekkür etti.

SAYIN CUMHURBAKANIMIZ KENDSNDEN BEKLENEN çOK ÖNEML BR GÖREV FA ETM OLDU

Yaman Bir gece anszn Cumhurbakanmz stanbul Sözlemesini feshetti. Bildiiniz gibi stanbul Sözlemesi, 2011 ylnda 6251 sayl yasa ile kanun haline getirilmiti. 2012 Mart aynda 6284 sayl yasa ile stanbul Sözlemesi, iç mevzuatmzn temel yasal dinamikleri oluturulmutu. Mesele sadece stanbul Sözlemesinin feshedilmesi ile bitmiyor. Daha önce yaplan tartmalara ilaveten imdi bir sürü tartmalar yaplacaktr. stanbul Sözlemesini feshtme yetkimiz yokmu. Tek tarafl olarak feshedemezmiiz. Bask unsurlar hep iktidar üzerinde böyle bir bask kurmaya çalmlard. stanbul Sözlemesinin 80inci maddesine göre tek tarafl olarak Avrupa Parlamentosuna yapacamz yazl bir bavuruyla bunun feshedilebileceini ifade etmitik. 80inci madde, çok açk bir ekilde fesh usulünü ortaya koymutu. Sayn Cumhurbakanmz kendisinden beklenen çok önemli bir görevi ifa etmi oldu. Bir gece stanbul Sözlemesinin feshedildiine ilikin Resm Gazetedeki beyan okumu olduk. Bununla bir huzur içinde girmi olduk. dedi.

STANBUL SÖZLEMES CLALI KELMELERLE KADIN HAKLARININ KORUNMASI ADI ALTINDA BZE YUTTURULDU

stanbul Sözlemesinin feshinden sonra nelerin yaplmas gerektii hakknda bilgi veren Yaman stanbul Sözlemesi cilal kelimelerle kadn haklarnn korunmas ad altnda bize yutturulan ve içerisinde pek çok zehir olan bir sözleme. Bu sözlemenin zehri kanunlara, genelge ve tüzüklere yansd. Aile Bakanl, çileri Bakanl, Adalet Bakanl ve hatta Diyanet leri Bakanlnn yapt birtakm sözlemelere varana kadar mührünü basmt stanbul Sözlemesi. Bütün bunlar temizlemek için gereken yasal prosedürlere gerek kanun, tüzük ve yönetmenlikler baznda yerine getirilmesi gerekiyor. Gündemimizde önemli bir tartma maddesi olan Anayasa deiiklii vak. Anayasal deiikliklerde neler yaplabilir. stanbul Sözlemesi iptal edilince korkmasnlar ki kadnlarmzn bütün teminatlar ortadan kaldrld. Kadnlar mahvolacak deil. Bilakis bizim inanç ve ahlaki deerlerimizde kitabmz Kuran- Kerimde, Allah Resulünün sünnetinde ve Hadis-i eriflerinde bunlarn pek çok uygulamalar var. Örf ve adetimiz haline gelen inanç sistemimizin temelinde kadn erkek konularyla alakal pek çok hükümleri biz kendi bünyemize oluturmuuz. nsanln, erdemin ve faziletin esas bizim inanç sistemimizin temelinde olduunu bir parçayla göreceiz. ifadelerini kulland.

DIARIDAN THAL BRTAKIM GÖRÜLERE, KANUNLAR VE BAKI AçILARINA HTYACIMIZ YOKTUR

Konumasnn devamnda Yaman unlar aktard:

Dardan ithal birtakm görülere, kanunlar ve bak açlarna ihtiyacmz yoktur. Biz kendimize döneceiz. Kendi ruhi kaynaklarmza döneceiz. nanç ve ahlak deerlerimizi örf ve adetlerimizi aratrdmz zaman bizim hayatiyet asrlar boyu dünyaya örnek olmu medeniyetin mensuplar olarak tekrar yeniden kanunlarmz oluturmalyz. Osmanl Devleti zamannda 1500 yllarnda hayvanlara dahi haklar verilmiti. Hizmette kullanlan hayvanlara haftada bir gün izin vard. Bu konu hakknda Osmanl Devleti zamannda kanun vard. Kadn, erkek, çocuk haklar vs. bütün canllarn haklar için kanunlar vard. Hatta canszlarn bile belli bir düzen içerisinde korunmas, gözetilmesiyle alakal birçok Hadis-i erifler bulunabilir.

SÖZLEME KADIN ERKEK DÜMANLIKLARININ KAYNAINI TEKL EDYORDU

Yaman Sözleme kadn erkek dümanlklarn aile parçalanmalarn, çocuklar ile anne babalarn birbirilerine kar saygszlk ve kuralszlklarn kaynaklarn tekil ediyordu. Kadn erkek arasndaki ilikileri samimiyetsiz çkara dayal, nefsaniyete dayal ve ahs menfaatlerin ön plana çkarld bir sözlemenin ana kaynayd. stanbul Sözlemesinin feshedilmesi suretiyle önümüz açld. Bu durum, birbirimizi daha çok sevmemize birbirimize kar yeniden kendimizi toparlayp art niyetli kurumlara ve kiilere kar dimdik ayakta olduumuzu göstermeye frsat verdi. Bunlar stanbul Sözlemesine bal eyler deildir. Bizim kendi ruhi kaynaklarmzdan nevünema bulan eylerdir. Bize düen halk, millet, aydnlar, hukukçular, parlamenterler, okumu kiiler ve STKlar olarak mevcut iktidara destek verilmesi. Güzel alternatif raporlar sunulmasdr. ifadelerine yer verdi.

GENç EVLLK MADURLARIN EN AZ CEZALARI 10 YIL HAPSTR

Yaman Kz ve erkeklerin cinsiyet geliimiyle alakal evlilik evrelerinde birtakm yalar vardr. Bizim inanç sistemimizde ve genel uygulamalarda dünya genelinde de Hristiyan ve ateist ülkelerde de bu böyledir. Medeni kanunun belirledii 18 yan altnda zaruri evlilik içerisinde bulunan çocuklarmz var. Gençlerimiz inançlarnn gerei dini nikah suretiyle anne babalarnn onayyla bir araya gelmiler. Evlilik birlii içerisinde hayatlarn devam ediyorlar. stanbul Sözlemesinin 3üncü maddenin F fkras diyor ki 18 yanda küçük çocuklar da kadn hükmündedir. Yani 7-8 yandaki çocuklar dini bir referans olmadan kendi iradeleriyle cinsel birliktelikler yayorlarsa 10-12 yandaki çocuklar serbesttirler. Fakat bunlara bir dini merasim ile evlilik bir araya gelme pozisyonu yüklenince siz bunu yapamazsnz suç ilemi oluyorsunuz kanunlara haykr hareket ediyorsunuz deyip küçük yata tecavüz ediyorsunuz diye erkeleri hapishaneye atyorlar, anne babalarna da siz bu tecavüzlere destek oluyorsunuz diye cezalandryorlard. Bunlarn en az cezalar da 10 yl hapistir. ifadelerini kulland.

YAKLAIK 7-8 BN K GENç EVLLK YAPMI OLAN çOCUKLARIMIZ CEZAEVLERNDE YATMAKTALAR

Binlerce genç evlilik madurlar olduuna dikkat çeken Yaman 18 yanda küçük yalarda evlilik yapm olan çocuklarmz cezaevlerinde yatmaktalar. Onlarn çocuklar babasz büyüyor. Onlarn hanmlar da çeitli maduriyetlere uradlar. Erkekler cezaevine atlnca eleri ekonomik problemler yaad. Anneleri babalar bakamyorsa sokaklarda kalyorlar evleri yoksa kira ödeyemiyorlar hatta çocuklarna bakamadklar için intihar eden genç kadnlarmz biliyoruz. Bunlar ciddi ekilde madur olmu insanlardr. Bunlar geçenlerde çkarlan afla alakal kanunun kapsam içerisinde alnmadlar. Esasnda büyük bir maduriyet yayorlar. Önümüzde çkacak olan kanunda bunlarn gündeme getirilmesi ve af kapsamna alnmak suretiyle maduriyetlerinin ortadan kaldrlmas gerekiyor. dedi.

EVLLK BELGELER OLDUU HALDE KOCA, TECAVÜZ IRZ DÜMANI KLERLE BERABER CEZAEVNDE

Son olarak Yaman Kadn bu benim kocam beni kaçrmad ben kendi rzam ile evlendim diyor. 18 yandan sonra devlet bunlara evlilik cüzdan veriyor. Evlilik belgeleri olduu halde koca tecavüz, rz düman kiilerle beraber cezaevinde. Meru evlilik yapm kiiler tecavüzcülerle beraber suçlanyor, onlarla bir arada toplum nezdinde itibarlar perian ediliyor. Genç evlilik madurlarnn toplum içerisinde tekrar iade-i itibarlarnn kazandrlmas, geriye kalan ömürlerini ekonomik ve ahlaki deer olarak mümkün olduu kadar topluma tekrar kazandrlmalar gerekir. Psikolojilerinin müspet hale getirilmesi salanacak yasal tedbirlerin mutlaka alnmas gerekir. stanbul Sözlemesi uygulanmasndan kaynaklanan genç yataki meru evlilerin tekrar hayata kazandrlmas için iktidarmza Adalet Bakanlmza bir kere dada hatrlatma yapmak istiyoruz. Korkmasnlar cesaretli olsunlar. Birtakm feminist gruplar bize öyle derler menfi propagandalarla itibarmz sarsarlar diye partiler dnda bütün millet partiler üstü duygularla iktidarn bu davrannda arkalarnda olacamz kendilerine destek vereceimizi buradan söylemek istiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git