İHD Diyarbakır: Çetin’e işkence yapıldı

İHD Diyarbakır Şubesi üyesi Derya Yıldırım, Sevil Rojbin Çetin’e gözaltında işkence yapıldığının tespit edildiğini belirterek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve ilgili kurumları işkenceye karşı mücadeleye çağırdı.

Haberler 01.07.2020 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HD Diyarbakr ubesi, 26 Haziran 2020 tarihinde yürütülen soruturma kapsamnda Diyarbakrda ikamet ettii evde gözaltna alnan Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin çetinin ikenceye maruz kald yönündeki haberlere ilikin basn açklamas yapt. Dernek adna açklamay yapan HD Diyarbakr ubesi Kadn Komisyonu üyesi Derya Yldrm, çetinin ikence ile gözaltna alndn örendiklerini söyledi.

KANSER HASTASI çETNE KENCE EVDE BALADI

Kendilerine aktarlan bilgilere göre; saat 05.00 civarnda çetinin evinin bulunduu siteye gelen polis özel hareket birlikleri tarafndan kapsnn çalnmadan, direk krlarak içeri girildiini ve polis köpeklerinin çetinin üzerine salndn belirten Yldrm, unlar söyledi:

Köpekler tarafndan vücudunun farkl yerlerini srlan Rojbin çetinin vücudunda kanamalarn ve yaralarn olduu görülmütür. Polisler tarafndan Rojbin çetinin srtna ayakla baslm, ezilmeye çallm ve srt bölgesinde bot izleri meydana gelmitir. Vurularak, darp edilerek gözü ezilmi ve duda patlamtr. Evinde üç buçuk saat boyunca arama yaplm ve bu süre zarfnda iddet görmü ve ters kelepçe ile yüz üstü tutulmutur. Polislere kanser hastas olduunu söylemesine ramen ayn tavr göstermeye devam etmilerdir. Rojbin çetine evinde tutulduu süre içinde cinsel tacizde bulunulmu ve kendisinin yar çplak fotoraflar çekilmitir. Yine defalarca küfür ve hakaretlere uramtr. Yürüyemeyecek duruma getirilmi olan Rojbin çetin ifadesinin alnmas için adliyeye tekerlekli sandalye ile çkarlmtr. Yine örenilen bilgilere göre Evin 5inci katta olsayd, sen aa atlam olurdun eklinde tehdit edilmitir. Daha sonra Mardin TEM ubede göz altnda tutulmak üzere Mardine gönderilmitir. Rojbin çetinin görmü olduu ikenceyi belgeleyen avukat da ayrca ifadeye çarlmtr.

SÖZLEME HLAL EDLD

kencenin, insanla kar telafisiin mümkün olmayan bir suç oldun vurgulayan Derya Yldrm, Tam da Türkiyenin imzalam olduu kence ve Dier Zalimane, nsanlk D ya da Onur Krc Muamele ya da Cezaya Kar Sözlemenin yldönümünde yaplan bu ikence ile Anayasann 90. Maddesi ile garanti altna alnm olan sözlemenin çinendiini, yok saylm sayldn ve hükümsüz klndn da görmekteyiz dedi. Anayasann ilgili maddeleri ve Evrensel nsan Haklar Bildirgesinin de ihlal edildiini belirten Yldrm, ikence uygulamalarna derhal son verilmesi ve failler hakknda yasal ilem balatlarak cezalandrlmalarn talep etti.

Yldrm, Türkiye, imzacs olduu ve ikenceyi suç sayan sözlemelere uymal ve bu ikence vakalarna dönük önleyici tedbirleri almaldr. kence görenlerin muayeneleri Türkiyenin taraf olduu stanbul Protokolüne uygun olarak yapmaldr. kencenin önlenmesinde etkili ve önemli bir araç olan Ulusal Önleme Mekanizmasnn ilevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmi olan Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu, iktidar politikalarna uygun davranmay brakp, bu ikence iddialarna kar görevini derhal yerine getirmelidir, getiremiyorsa feshedilmelidir çars yapt.

kenceye kar mücadele anlamnda TBMM nsan Haklarn nceleme Komisyonunu ve tüm ilgili kurum ve kurulular mücadeleye çaran Yldrm, nsanla kar ilenmi olan bu suçlara kar ortak zeminde ses vermelerini talep ediyoruz. Sevil Rojbin çetin yalnz deildir, mücadelemizle yanndayz dedi.

Ana Sayfaya Git