İHD'ye savcılıktan ret: İslam'ın emir ve yasaklarından söz edildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, zina ve eşcinselliğin haram olduğunu hatırlatması üzerine İHD'nin yaptığı suç duyurusu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kabul edilmedi.

Haberler 09.05.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Ankara ubesi Bakan Fatim Kanat, Diyanet leri Bakan Ali Erban açklamalarnn üzerine Nefret ve Ayrmclk ile Halk kin ve dümanla tahrik ve aalama suçlamalaryla Ankara Cumhuriyet Basavclnca ihbarda bulunmutu.

hbar inceleyen Ankara Cumhuriyet Basavcl, soruturmaya yer olmadna karar verdi.

Savclk: Hutbede slamn baz emir ve yasaklarndan söz edilmitir

Kararda, ncelenen ve izlenen hutbe içeriinde genel olarak slam dininin helal ve haram sayd eylerden, bunlarn helal ve haram saylmasnn sebeplerinden, Ramazan ay ve orucun faziletlerinde bahsedildii, slam dininin korunmasn zaruri gördüü 5 temel esas cann korumak, akln korumak, dinini korumak, maln korumak, neslini korumak kapsamnda neslin ve saln korunmas üzerinde de durulduu, bu konularla ilgili slamn baz emir ve yasaklarndan söz edildii, bu emir ve yasaklarn tüm insanlarn menfaatine olduunun belirtildii, bu yönüyle hutbede tüm insanla da hitap edildii görülmütür. denildi.

Diyanet leri Bakannn slamiyete tersi davranmas beklenemez

slamiyetin ön gördüü kural ve yasaklardan birçou yer almasna ve Müslümanlarn tüm kötülüklere kar dikkatli olmalarnn, mücadele etmelerinin gerektii anlatlmasna karlk ikyet dilekçesinde ise sadece cinsel konulara dair uyarlarn ikayet konusu yapldna dikkat çekilen kararda, u ifadelere yer verildi:

Diyanet leri Bakanlnn Kurulu Ve Görevleri Hakkndaki 633 Sayl Kanun maddeleri ile dier ilgili mevzuat dikkate alndnda Diyanet leri Bakannn bir Cuma hutbesinde slamiyetin emir ve yasaklarndan bahsetmesi, kanunun emir ve görevinin gerei olmas nedeniyle, bunun tersi davranmas beklenemez. Bu mahiyetteki telkin ve tavsiyelerin ise kanunlarn suç sayd Nefret ve Ayrmclk, Halk kin ve dümanla tahrik ve suçlarn oluturmas hukuka, akla ve manta aykrdr.

Basavclk, ihbar ve ikyetin konusunun fiilin suç oluturmadnn, herhangi bir aratrma yaplmasn gerektirmeksizin açkça anlalmas ve ikyetin soyut ile genel nitelikte olmas nedeniyle soruturma yaplmasna yer olmadna hükmetti.

Ana Sayfaya Git