İki yıl sonra!

DİYARBAKIR merkez Sur ilçesinde, terör operasyonları sırasında PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmalarda hasar gören Dört Ayaklı Minare'nin yeniden ziyarete açılacağı belirtildi.

Haberler 01.03.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde, hendek ve barikat terörü srasnda çkan çatmalar esnasnda büyük hasar gören Dört Ayakl Minare iki yl aradan sonra yeniden bölge ziyarete açlaca bildirildi.

Merkez Sur ilçesinde Kasm 2015te düzenlenen operasyonlar srasnda, PKKl teröristlerle çkan çatmalarda Dört Ayakl Minare hasar gördü. 28 Kasm 2015te Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi, tarihi minarenin yannda basn açklamas yaptktan sonra, PKKl teröristler ile güvenlik güçleri arasnda çkan çatmada öldürüldü. Bölgede sokaa çkma yasa ilan edilirken, Dört Ayakl Minare de ziyarete kapatld.

Minarenin 2 yl aradan sonra ziyarete açlaca belirtildi. Dört Ayakl Minarede de kurun izlerinin halen durduu gözlendi. Tarihi minarenin bulunduu sokaktaki yasan cuma günü kalkacan söyleyen Sur Kaymakam Bilal Özkan, ziyarete açlacak sokaktaki 12 i yerinin de restore edileceini belirtti. Kaymakam Bilal Özkan öyle konutu:

2015 Kasm ile -2016 Mart tarihleri arasnda hendek terörü olaylar srasnda gerek vatandamzn sivil evleri zarar gördü, gerekse tarihi ve tescilli eserler, ibadethaneler oldukça zarar gördü. PKK terörünün zarar verdii önemli eserlerden biri de Dört Ayakl Minare ve eyh Mutahhar Camii. Dört Ayakl Minare özellik bakmndan, dünyada bir örnek ve minarenin ayaklar terör örgütü tarafndan bile isteye, roketle, ar silahlarla vuruldu. Yaklak 2 yllk bir süreçte bölge kapal, gönül isterdi ki daha önce açalm ancak, ar restorasyon çalmalarnn, hafriyat inaat çalmalarnn olmas nedeniyle girip çkmak mümkün deildi. Biraz ortaln toparlanmasn vesile bildik. Yaklaan baharla birlikte hem Dört Ayakl Minareyi ziyarete açyoruz hem de dier taraftan sokak üzerinde yine terör örgütünün zarar verdii vatandalarmza ait 12 civarndaki i yerini de vatandalarmzdan bir kuru talep etmeden restore ediyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde onlara i yerlerini teslim edeceiz. nallah cuma günü itibaryla da Dört Ayakl Minare ve etraf gerek Diyarbakrl, gerekse Diyarbakr dndan gelen turistlerimizin, vatandalarmzn ziyaretine açk olacak.

Sur denilince Ulu, Hasanpaa ve Kurunlu camilerinin akla geldiini ve bu yaplarn kentin tarihi açsndan da çok önemli olduunu vurgulayan Kaymakam Özkan, unlar söyledi: Dört Ayakl Minareyle ilgili talep çok fazlayd. nsanlarn hem Dört Ayakl Minareye bir özlemleri var hem de terörün ne denli zarar verdiini görmek istiyorlar. Terör bakmndan bir utanç abidesidir Dört Ayakl Minarenin üzerindeki kurun izleri. Bunlar unutmayarak, milli birliimize sahip çkarak, eski günlere dönmeden gelecee bakan bir turizm ehri oluruz. Benim en büyük temennim Diyarbakr adna budur.

Dört Ayakl Minare üzerindeki kurun izleriyle ilgili çalmann henüz balamadn belirten Kaymakam Bilal Özkan, Minare üzerindeki kurun izlerinin hangi yöntemle giderilecei ile ilgili öncelikle önümüzdeki hafta bilim kurulu toplanacak. Sonrasnda ise koruma kurulunun bir karar almas lazm. Tescilli eser olduu için bu yaplar belli bilimsel süreçlerden geçiyor. Akabinde de vatandalarmza açk olmak suretiyle o çalmalar yürütülecek dedi.

DÖRT AYAKLI MNARE, ANADOLUDA TEK

Diyarbakr merkez Sur ilçesinde Akkoyunlular Döneminde 1500 ylnda Sultan Kasm tarafndan yaptrlan eyh Mutahhar Cami, daha çok minaresiyle ün yapmtr. Cami, kare planl, tek kubbelidir. Camide, yanlarda üçer, kuzey ve güneyde ikier pencere olup tümünün iç ve dnda kemerle kapanan girintileri vardr. Minare ise yekpare ta sütun üzerinde dört köeli olarak ina edilmitir. Bir inana göre, yedi defa sütunlarn altndan geçenin dilei kabul edilir. Yap, Dört Ayakl Minaresi ile Anadolunun tek minare örneidir. Bu minarenin dört aya dört slam mezhebini simgelemektedir.

Ana Sayfaya Git