İkinci dalga eylülde!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, "Covid-19 pandemisinde ikinci dalganın geleceğini bilim insanları olarak ön görüyoruz, olabileceğini de düşünüyoruz. Özellikle vücut direncimizdeki değişiklikler, kalabalıkların artması, kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirmeler nedeniyle ikinci dalga için eylül-ekim ayları beklediğimiz aylar" dedi.

Haberler 18.07.2020 - 01:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Youn Bakm Uzman Doç. Dr. Sema Turan,tüm dünyaya bakldnda pandemilerde ikinci dalgann hep geldiinin görüldüünü söyledi. Doç. Dr. Turan, Bu nedenle Covid-19 pandemisinde de ikinci dalgann geleceini bilim insanlar olarak ön görüyoruz, olabileceini de düünüyoruz. Onun için de gerekli önlemleri almamz gerektiini biliyoruz. Aslnda yaz aylarnda kiilerin dirençlerinin biraz daha iyi olmas, vaka saylarnn bir miktar azalmas gözümüzü boyamasn. Özellikle vücut direncimizdeki deiiklikler, kalabalklarn artmas, kapal mekanlarda daha çok vakit geçirmeler nedeniyle ikinci dalga için eylül-ekim aylar beklediimiz aylar. çünkü vakalar henüz bitmi deil. Rehavete kesinlikle kaplmamak lazm. Bununla ilgili yaptmz uyarlar bazen halkmzda Ne kadar çok uyar yapld diye bir düünceye sebep olabilir. Ama bu çok önemli ve önemli olduunu gördüümüz için vurgulamaya devam ediyoruz dedi.

OLAY BTM DEL

Doç. Dr. Turan, koronavirüs süreci boyunca youn bakmdaki insanlarn halinin kendilerini çok üzdüünü belirterek, çünkü özellikle bizler youn bakmda solunum açl içerisindeki hastalar görmekten oldukça mutsuzuz. Salk sistemimiz bu virüsü engellemek ve tedavi etmek için urayor, salk çalanlarmz çok büyük efor sarf ediyor. Olay bitmi deil. Bizim için her hasta çok deerli. Ve özellikle solunum açl çeken hastalar anlatmak hakikaten çok zor. Ondan dolay bu konuda halkmzn virüse kar dikkatini maksimum seviyeye çekmek istiyoruz. Hiç kimse bu ekilde bir solunum açl yaamamal. Ne yazk ki Covid-19un yaratt klinik tablo bu. çok ciddi bir akcier enfeksiyonu yapyor. Yapt tablo nedeniyle de hastalar kaybedebiliyoruz. O yüzden eylül ve ekim aylar önemli aylar. Vaka saylar artabilir. Salk sistemimiz buna yetmek için elinden geleni yapacak, yapmaya da devam edecek. Fakat eer biz önlemleri ciddiye alrsak, bu önlemlere harfiyen uyarsak bu saylar azalacaktr. Ve beraberinde belki önümüzdeki aylarda, aylar içerisinde daha iyi bir ekilde bu hastalktan kurtulmu olabileceiz. Bu inancmz yitirmemeliyiz ifadelerini kulland.

KURBAN BAYRAMI SÜREC çOK ÖNEML

Kurban Bayramna giden sürecin hastaln yaylma oran bakmndan çok önemli bir süreç olduunu vurgulayan Doç. Dr. Turan, Bu zamanlar insan hareketlerinin youn olduu zamanlar. Ve tabii ki bayramn özellikleri nedeniyle de toplu mekanlarda toplu alanlarda bir arada olma zorunluluu var. Bu durumda aslnda Kurban Bayram için alnacak önlemler rehberini biz de Bilim Kurulu olarak hazrlayp yaymladk. Önümüzdeki günlerde uyarlarmz tekrar ileteceiz. Mümkün olduu kadar toplu alanlarda maskesiz bulunmamalar gerektiini, birbirleriyle el skmamalar gerektiini tekrardan hatrlatmak istiyorum. Önlemlerimizi alarak, birbirimize zarar vermeden kurallara uymalyz. Her birimiz dier birimize zarar verebiliriz. Bunu yapmamak adna Kurban Bayram süreci boyunca özellikle toplu mekanlardan uzak durmak, bayramlamay bu bayramda mümkünse Ramazan Bayramnda yaptmz gibi sevdiklerimize mümkün olduu kadar telefonla ulamak önemli olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git