İl İnsan hakları kurulları nerde?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da insan hakları kurulları yıllardır toplanmıyor

Haberler 15.01.2022 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede 2003 ylnda yaymlanan yönetmelik ile kurulan il ve ilçe insan haklar kurullarnn Dou ve Güneydou Anadoluda yllardr toplanmad ortaya çkt. Valilik ve kaymakamlklar, Mecliste grubu bulunan be siyasi partiye, meslek örgütleri ve sivil toplum kurulularna yaz göndererek, kurulda görev alacak temsilcilerini belirlemelerini istedi. Geçmi yllarda bu toplantlara katlan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ise yllardr bu toplantlarn yaplmadn söyledi.

nsan haklarnn korunmasn salamak, insan haklar ihlallerini önlemek için gerekli aratrmalar yapmak ve bunlarn sonuçlarn yetkili mercilere bildirmek, toplumu ve uygulayclar eitmek için 2003 ylnda kurulan il ve ilçe insan haklar kurullar Dou ve Güneydou Anadoluda yllardr toplanamyor. En az ayda bir kez yaplmas gereken toplantlar ylda bir kez bile yaplamyor.

VALLK VE KAYMAKAMLIKLAR TEMSLC STED

Baz valilik ve kaymakamlklar, kurullarda temsilci bulundurma hakk olan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum kurulularna kurumlara yaz gönderdi. Yazda, ilgili kurumlardan insan haklar kurulu için temsilci belirleyerek, bildirmeleri istendi.

NSAN HAKLARI KURULLARI YILLARDIR TOPLANMADI

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, dört yldr oda bakan olduunu ve bu süre içerisinde insan haklar kurul toplantsna davet edilmediklerini söyledi. Kaya, 2009 ylnda toplantlar yapldn ve oday kurulda temsil ettiini söyledi.

rnak Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Osman Geli de uzun zamandr ildeki kurulun toplanmadn belirtti.

Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren, 2012 ve 2013 yllarnda baro toplantlara katldn ancak ondan sonra toplant yapldn hatrlamadn söyledi.

Eski rnak Baro Bakan Nuirevan Elçi de yaklak be yldr l nsan Haklar Kurulunun toplanmadn belirtti.

CHP Diyarbakr l Bakan Gönül Özer, Bizden 1,5 yl önce isim istediler, verdik ama hiçbir toplant olmad dedi.

HDP Diyarbakr il Ebakan Zeyyat Ceylan da tekilatlarna temsilci ismi için yaz gönderildiini ancak bugüne kadar hiçbir toplantnn yaplmadn söyledi.

ABYE UYUM KAPSAMINDA OLUTURULMUTU

Diyarbakr Barosu eski Bakan Cihan Aydn, yllar önce toplanan insan haklar kurullarnn yüzde yüz fonksiyonel çalmamasna ramen baz meselelere ilikin kararlar alp uygulandn söyledi. Kurulun iyi kötü bir ileyii olduunu ve geneli ilgilendiren meselelere yönelik çaltn ifade eden Aydn, imdi o kurula ve toplantlarna çok daha fazla ihtiyaç var ama kurul yllardr toplanmyor. O dönemde sanrm AB müktesebatna ayak uydurmak için sanrm yaplan ve üzerinde durulan bir çalmayd. Bir yasal dayana vard. Kentin farkl sivil toplum örgütleri ve dinamikleri bir araya gelip görü ve öneriler sunuluyordu dedi.

EYLEM VE ETKNLK YASAKLARI BE YILDIR SÜRÜYOR

Daha önce kurulda Diyarbakr Barosunu temsil eden avukat Serhat Eren de kurulun geçmite ayda bir toplanp insan haklar ihlalleri ile ilgili tartmalar yaptn, ihlallerin önlenmesi, tespiti ve ihlale neden olan kamu görevlileriyle kurumlarnn uyardn aktard. Kurulun hazrlad raporlarn TBMM nsan Haklar Komisyonuna gönderildiini hatrlatan Eren, Bölgedeki baz kentlerde, örgütlenme, ifade, toplanma özgürlüüne ilikin son be yldr eylem etkinlik yasa konuluyor. Tam da bu kurullarn imdi çalmas lazm diye konutu.

Ana Sayfaya Git