İLK’LER VE EN’LER!

Seçimin en genç belediye başkanı Çanakkale Yenice Kalkım Belde Belediye Başkanlığını bağımsız aday olarak kazanan 22 yaşındaki Zeynep Çelik, en yaşlısı Mardin Belediye Başkanlığını kazanan 82 yaşındaki Ahmet Türk oldu. En çok adayın yarıştığı İstanbul'da, 97 santimetreyle en uzun oy pusulası kullanılırken, tek adayla seçime girilen Şırnak Uludere'ye bağlı Hilal beldesinde ise seçmene 4,5 santimetreyle en kısa oy pusulası verildi. Seçimlere yalnızca Bolu Mudurnu'da katılan Güç Birliği Partisi, aldığı 3 oy ile Cumhuriyet tarihinde bir seçimde en az oy alan siyasi parti olarak kayıtlara geçti.

Haberler 03.04.2024 - 00:01 Son Güncelleme : 03.04.2024 - 00:01

Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin, ilkleri ve enleri belli oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, seçimin en genç belediye başkanı çanakkale Yenice Kalkım Belde Belediye Başkanlığını bağımsız aday olarak kazanan 22 yaşındaki Zeynep çelik oldu.

Mardin Belediye Başkanlığını kazanan 82 yaşındaki Ahmet Türk, ipi göğüsleyen en yaşlı isim olarak kayıtlara geçti.

Aydında 4. kez başkanlığa seçilen Özlem çerçioğlu ile Gaziantepte 3. kez seçilen Fatma Şahin de en uzun dönem görev yapan kadın başkanlar oldu.

Eskişehirde Ayşe Ünlüce, Afyonkarahisarda Burcu Köksal, Tekirdağda Candan Yüceer, Edirnede Filiz Gencan Akın, Siirtte Sofya Alağaş, Ağrıda Hazal Aras, Bilecikte Melek Mızrak Subaşı, Diyarbakırda Ayşe Serra Bucak Küçük, Batmanda Gülüstan Sönük, belediye başkanlığına seçilen kadınlar olarak öne çıktı.

Tüm iller arasında en yüksek oyu, yüzde 64,52 ile Batman Belediye Başkanı seçilen Gülüstan Sönük aldı.

Türkiye genelindeki il ve ilçeler göz önünde bulundurulduğunda ise en yüksek oy oranına, Diyarbakırın Lice ilçesinde ulaşıldı. Dilek Diyar Özer, yüzde 86,08 ile yurt genelinde en yüksek oy oranını yakaladı. 31 Martın en düşük oy oranıyla seçilen ismi ise Van Bahçesarayda yüzde 21,33 oy alan Ayvaz Hazir oldu.

En çok adayın yarıştığı şehir İstanbul olurken, en uzun oy pusulası da 97 santimetreyle bu ilde, en kısa oy pusulası ise 4,5 santimetreyle tek adayın seçime girdiği Şırnak Uludereye bağlı Hilal beldesinde kullanıldı.

İstanbul, Ankara ve İzmirin ilçelerinde belediye başkanlığını kazanan en genç adaylar da dikkati çekti.

İstanbul Tuzlada ipi göğüsleyen 1993 doğumlu Eren Ali Bingöl, Ankara çankayada kazanan 1993 doğumlu Hüseyin Can Güner, İzmir çeşmede birinci olan 1991 doğumlu Lal Denizli ile Narlıderede kazanan 1991 doğumlu Erman Uzun, 3 büyükşehirdeki en genç belediye başkanları olarak kayıtlara geçti.

Güç Birliği Partisi, seçimlere yalnızca Bolu Mudurnuda girdi. Partinin, Bolunun Mudurnu ilçesinde belediye başkan adayı gösterdiği Mustafa Doğramacı, 3 oyla Cumhuriyet tarihine, seçimde en az oy alan partinin adayı olarak geçti.

Ana Sayfaya Git