"İmar Barışı ile kat mülkiyetli tapu alınabilir"

Zirve Yapı Denetim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar: "İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaş bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabilir. Bunun için mevcut binanın projesinin çizilmesi gerekiyor" "Vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın projeölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir" "Yeşil alanlarda, okullara ayrılmış alanlarda yapılmış olan yapılar ve başkasının parselleri üzerinde yapılmış olan yapılar İmar Barışı kapsamına girmiyor. Bu gibi alanlar için başvuru yapanların başvuruları iptal olacaktır" "Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında eDevlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" başlıklı 206'ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.

Haberler 23.07.2018 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zirve Yap Denetim ve Danmanlk Yönetim Kurulu Bakan Cumhur Akpnar, mar Bar kapsamnda Yap Kayt Belgesi alan vatandan bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçi yapabileceini belirterek, Vatandan bavuru esnasnda verdii bilgiler, binann projeölçüm çalmalar ile örtümedii takdirde tapu hakkn kaybedebilir. dedi.

Akpnar, çevre ve ehircilik Bakanlnn verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakn yapda ruhsat sknts bulunduunu ve bu nedenle mar Barnn yürürlüe girdiini söyledi.

Burada, imara aykr veya mülkiyet sorunu çözülememi, ruhsatsz veya ruhsat ve eklerine aykr olarak yaplm yaplarn kayt altna alnmas için getirilen bir yasal düzenlemenin söz konusu olduunu aktaran Akpnar, bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yaplara yasallk kazandrlmasnn amaçlandn anlatt.

Akpnar, Yap Kayt Belgesi alan vatandan bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçi yapabileceini kaydederek, bunun için mevcut binann projesinin çizilmesi gerektiini, bundan dolay da mühendislik, yap denetim bürolar ile i birlii yaplmasnn lazm geldiini bildirdi.

Binann projesi çizildikten ve onay aldktan sonra kat mülkiyeti tapusunu vatandalarn alabileceini aktaran Akpnar, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu süreçte vatandan bavuru esnasnda verdii bilgiler, binann projeölçüm çalmalar ile örtümedii takdirde tapu hakkn kaybedebilir. Alnan yap kayt belgesi iptal edilebilir ve yanl beyandan dolay devletle barmay beklerken bir de davalk olunabilir. Bundan dolay bizim vatandalarmza tavsiyemiz, ilk olarak alannda uzman mühendislik bürolar veya yap denetim kurulular ile çalmalardr. Arazi çalmalar yaplarak yap ölçümlerinin tespiti yapldktan sonra vatandalarmzn Yap Kayt Belgesi bavurusunda bulunmalarn öneriyoruz. Ayrca bu kanunla beraber, i yeri ruhsatyla yaanan yapnn imarla ilgili sorunlar da ortadan kalkm olacak.

Maliklerden herhangi birisi veya vekili bavurmal

Akpnar, mar Barnn 31 Aralk 2017ye kadar ina edilen binalar kapsadn anmsatarak, bavurularn 31 Ekime kadar devam edeceini hatrlatt.

mar Barndan yararlanmak için yap maliklerinden herhangi birisinin veya vekilinin bavurmas gerektiini dile getiren Akpnar, eDevlet ve bakanln açt irtibat bürolar üzerinden Yap Kayt Belgesi Formunun doldurulmasyla bavuru yapabileceini aktard.

Akpnar, stanbulda her ilçede bakanln irtibat bürosunun bulunduunu, bu bürolara yaplan bavurularn tamamen eDevlet ifresi üzerinden yürütüldüünü anlatt.

Arsa emlak deeri belediyelerden örenilebiliyor

Cumhur Akpnar, mar Barna Türkiyenin her yerindeki yaplarn dahil olmadn kaydederek, stanbul Boaziçi sahil eridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarmada içindeki baz alanlarn ve Gelibolu Yarmadas Tarihi Alannn kapsam dnda olduunun altn çizdi.

Akpnar, Ayrca yeil alan, okullara ayrlm alanlarda yaplm olan yaplar ve bakasnn parselleri üzerinde yaplm olan yaplar mar Bar kapsamna girmiyor. Bu gibi alanlar için bavuru yapanlarn bavurular iptal olacaktr. diye konutu.

Yap Kayt Belgesi bedelinin, arsa emlak deeri ile yap yaklak maliyeti toplam üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yaplarda yüzde 5 olarak hesaplanacan dile getiren Akpnar, u bilgileri verdi:

Arsa emlak deeri belediyelerden örenilebilecek. Yaplarn maliyetini hesaplamak için de tarmsal amaçl basit binalar için metrekareye 200 lira, 12 katl binalar ve basit sanayi yaplar için metrekareye 600 lira, 37 katl binalar ve entegre sanayi yaplar için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katl binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alveri kompleksi, hastane gibi yaplar için de metrekare bana 2 bin lira, güne enerjisi santrallerinde (GES) megavat bana 100 bin lira deer alnacaktr.

Yanl beyana suç duyurusunda bulunulabilir

Akpnar, müracaatta yapya ilikin bilgilerin doru girilmesi gerektiini belirterek, tapuda ilem yaplrken yapnn mevcut durumunu gösteren proje isteneceini ve bu projenin Yap Kayt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olmasnn aranacan vurgulad.

Yapnn depreme dayankll, fen ve sanat norm ve standartlarna aykrl hususu yap malikinin sorumluluundadr. diyen Akpnar, u ifadeleri kulland:

Yap Kayt Belgesi düzenlenmesi safhasnda eDevlet sistemi üzerinden veya kurum ve kurululara yaplan müracaatta yalan ve yanl beyanda bulunanlar hakknda 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayl Türk Ceza Kanununun Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan balkl 206nc maddesi uyarnca suç duyurusunda bulunulur.

Yap Kayt Belgesi düzenlenemeyecek yaplar için bu belgenin düzenlendiinin tespit edilmesi durumunda, Yap Kayt Belgesi iptal edilir, bu belgenin salam olduu haklar geri alnr, Yap Kayt Belgesi bedeli olarak yatrlm olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasnda yalan ve yanl beyanda bulunulan müracaat sahibi hakknda 10. maddenin ikinci fkras uyarnca suç duyurusunda bulunulur.

Akpnar, Yap Kayt Belgesi düzenlenmesi safhasnda yalan ve yanl beyanda bulunulan husus nedeniyle bedelin düük hesaplanmas durumunda eksik alnan bedelin ilgili kiiden alnacan vurgulad.

Cumhur Akpnar, eksik meblan ödenmemesi halinde verilen Yap Kayt Belgesinin iptal edileceini ve daha önce yatrlan bedelin iade edilmeyeceini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git