İmmün plazma umut oldu!

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı Türkiye'de ilk immün plazma naklinin gerçekleştiği İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, Türk Kızılay'ın yönlendirmesiyle bağış toplayarak koronavirüs hastalarının umudu oluyor.

Haberler 26.08.2020 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19a yakalanp iyilemi ve sonrasnda testleri negatif gelen bir hastadan alnan plazmalarla 5 Nisanda Türkiyede bir ilke imza atan Turgut Özal Tp Merkezi, bu yöntemle tedaviye dünyada en erken balayan merkezler arasnda yer ald.

Merkezde Kovid-19u yenen hastalardan toplanan 200 immün plazma, Batman, Mardin, Bingöl, Mu, Kahramanmara, Adyaman, Elaz, Siirt, stanbul ve Konyadaki hastalara gönderildi.

FAYDASI KANITLANMI BR TEDAV BçMDR

nönü Üniversitesi Turgut Özal Tp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, immün plazma ba için çok iyi bir altyapya sahip olduklarn söyledi.

Salk Bakanlnn 31 Marttaki immün plazma toplama genelgesiyle beraber Türk Kzlay ve tüm aferez merkezleri, immün plazma toplamaya balad. diyen Erkurt, öyle devam etti:

Bu yetki son bir aydr Türk Kzlaya devredildi. Ancak biz Türkiyede ilk plazma toplayan ve bölgedeki hastalarn immün plazma isteini karlayan bir merkeziz. mmün plazma toplamaya Türk Kzlayn yönlendirdii hastalardan devam ettik ve hala Türk Kzlayn yönlendirdii hastalardan ba toplayp hastalara ulatryoruz. Koronavirüsün Türkiyede balangcndan itibaren yaklak 200 hastaya immün plazma, Turgut Özal Tp Merkezi Aferez Merkezinde toplanp gönderildi ve ifa kayna olmaya çalld. Biz devam ediyoruz. Özellikle, bu hastal atlatm ve üzerinden 14 gün geçmi, iki kere PCR testi negatiflemi kiilerin de Türk Kzlayn yönlendirmesiyle immün plazma banda bulunmalar gerekiyor. Biz onlar toplayp, yine Türk Kzlayn yönlendirmesiyle ihtiyac olan hastalara göndermeye devam ediyoruz.

mmün plazma tedavisinde büyük oranda baar saladklarn anlatarak, mmün plazma özellikle youn bakm hastalarnda ölüm orann azaltmaktadr. çok ciddi bir sonuçtur. Faydas kantlanm bir tedavi biçimidir. dedi.

Erkurt, Türkiyede ilk defa immün plazma tedavisinin yaplmasnda emei olan nönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kzlaya da teekkür etti.

BEKLEMEK YERNE FAYDA SALAMAK STEDM

Batmandan immün plazma banda bulunmak için Turgut Özal Tp Merkezine gelen 37 yandaki Hakan Yamal da verecei bala tanmad birine ifa olaca için mutluluk duyduunu söyledi.

Batmanda salk personeli olarak görev yaptn aktaran Yamal, öyle konutu:

Bunun faydal olduunu düünüyorum. Faydasn görenler çok oldu. Toplumsal sorumluluk açsndan beklemek yerine herkesin harekete geçmesi gerekir. Önemli sonuçlar alndn gördüm. Batmandaki vakalarda immün plazmayla tedavi olan arkadalarm ve aileleri oldu. Ben de Kovid-19 geçirdim 35 gün önce. Dolaysyla beklemek yerine fayda salamak istedim. O yüzden Malatyaya geldim. 4-5 saat yol geldim ama hiç önemli deil. Burada toplumsal bir sorumluluktan bahsediliyor. Faydal olmak gerektiine inanyorum ve Kovid-19u atlatm herkese öneriyorum.

Ana Sayfaya Git