İmza sürecinde sona gelinirken CHP'de saflar netleşiyor

"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay girişimi başlatan muhalifler yeterli imzaya ulaşıldığını açıklarken genel merkez bu ise sayının 430'lar düzeyinde olduğunu belirtiyor

Haberler 27.07.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deiim ve Umut Kurultay ad altnda olaanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHPli delegelerin yeterli imzaya ulat belirtilirken, genel merkez bu ise saynn 430lar düzeyinde olduunu belirtiyor.

CHP kurultay delegelerinin geçtiimiz hafta pazartesi günü olaanüstü kurultay talebiyle noter kanalyla balattklar imza sürecinde yeni bir aamaya geçildi.

Deiim talebiyle imza toplamaya balayan delegeler, olaanüstü kurultay için gerekli imzaya ulatklarn açklarken, genel merkez bu ise saynn 430lar düzeyinde olduunu ifade ediyor. Parti yöneticilerinin Salt çounlua yakn imzalar getirin kurultay toplayalm restine kar imzaclar ise son gün olan pazartesi saat 17.00ye kadar imza toplamay sürdüreceklerini bildirdi.

CHPde olaanüstü kurultay talebiyle balatlan imza sürecinde son 5 güne girilirken, Klçdarolunun partisinin grup toplants çknda, Deiim olacaktr, kimse bundan endie duymasn. açklamas ise Merkez Yönetim Kurulunda önemli deiiklie gidecei ve bu deiiklikle olaanüstü kurultay taleplerinin önünü kesmeyi amaçlad konuuluyor.

- Sözcülüü Tüzün ve Usluer yapyor

Parti içinde deiim isteyenlerin sözcülüünü Muharrem ncenin cumhurbakanl seçim kampanyasn da yürüten Bilecik Milletvekili Yaar Tüzün ile PM üyesi Gaye Usluer sürdürürken, zmir Milletvekilleri Mehmet Ali çelebi ve Selin Sayek Böke, Parti Meclisi (PM) üyesi Erdal Aksünger, eski milletvekilleri Necati Ylmaz, Bar Yarkada ve lhan Cihaner de deiim talebinde bulunanlar arasnda yer alyor.

Bu isimlere son olarak eski milletvekili Dursun çiçek de katld. çiçek, Deiim umuttur. CHP kurulu ayarlarna dönerek, parti içi demokrasi ve ön seçimi esas alarak, en az 1 milyon genç üye ile iktidar umutlarn yükseltecektir. açklamasn yapt.

Olaanüstü kurultay tartmalarna, dostluklar Klçdarolunun stanbul Büyükehir Belediye Bakanl adayl srasnda balayan stanbul Milletvekili Gürsel Tekin de katld.

Partinin özellikle medya üzerinden tartlmasna tepki gösteren Tekin, vedilikle Sayn Genel Bakanmz Kemal Klçdarolunun tartmalar ortadan kaldrabilecek bir kurultay çarsn kendi isteiyle yapmas gerektiini düünüyorum. açklamasnda bulundu.

CHPde ayrca Genel Bakan Kemal Klçdarolunun badanmanlarndan Ekrem Kerem Oktay deiim talebinde bulunarak görevinden istifa ederken, zmir Büyükehir Belediye Bakan Aziz Kocaolu ile Krklareli Belediye Bakan Mehmet Siyam Kesimolu ile Kadköy Belediye Bakan Aykurt Nuholu da deiimden yana tavrlarn açklad.

- Manifesto hazrl

CHPde olaanüstü kurultay için imza tartmalar sürürken, konuya ilikin u ana kadar sessiz kalan Muharrem ncenin imza veren delegelerle bir koordinasyon oluturduu ve bir Deiim Manifestosu hazrlnda olduu örenildi. ncenin bu manifestoyu ne zaman açklayaca ise henüz netlik kazanmad.

Bu arada 24 Haziran seçimlerinin ardndan eski CHP Genel Bakan Altan Öymen ve eski Sosyal Demokrat Halk Partisi Genel Bakan Murat Karayalçn hem Klçdarolunu hem de Muharrem nceyi ziyaret etmiti. ki isim olaanüstü kurultay tartmalarna ilikin partinin yetkili organlarn iaret ederken, yaptklar açklamalarda ise birlik ve beraberlik mesajlar vermiti.

Öte yandan Kemal Anadol, Nur Serter, ahin Mengü, Onur Öymen gibi isimlerin de yer ald 9 Eylül Platformu da yaptklar açklama ile deiim istedi. Bu isimler, CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ve parti yöneticilerine istifa çars yapt.

- l bakanlarndan ortak açklama

Tüm bu tartmalar yaanrken Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Olaanüstü kurultay için imzalar toplandysa getirsinler, genel merkez yerinde duruyor. ifadelerini kulland.

Klçdarolunun bu açklamasnn ardndan ise CHP stanbul l Bakan Canan Kaftancolu, partisinin il bakanlaryla yaanan sürece dair bir basn açklamas yapacaklarn bildirdi.

Kaftancolu, saat 11.00de bir açklama yaparak süreci deerlendireceklerini duyurdu. Bu açklamada Klçdaroluna tam destek verilmesi bekleniyor. Bu arada daha önce Sakarya ve Batman il bakanlar olaanüstü kurultay açklamas yapmt.

Öte yandan zmir l Bakan Deniz Yücel ile 19 ilçe bakan, olaanüstü kongre isteyen muhaliflere kar Genel Bakan Kemal Klçdarolunun yannda durma karar aldklarn açklad. Ayrca Maltepe Belediye Bakan Ali Klç ile çankaya Belediye Bakan Alper Tadelenin de aralarnda bulunduu baz belediye bakanlar ile il ve ilçe bakanlar da Klçdaroluna destek açklamalar yapt.

- mza süreci 30 Temmuzda sona erecek

CHP Tüzüüne göre noter kanalyla imza süreci baladktan sonra 15 gün içinde toplam delege saysnn salt çounluu, yani 625 kurultay delegesinin imzas parti genel merkezine bir hafta içinde verilmesi gerekiyor.

CHPde olaanüstü kurultay talebiyle geçtiimiz hafta pazartesi günü noter kanalyla süreci balatld. Olaanüstü kurultay için noter kanalyla imza toplama süresi ise 30 Temmuz saat 17.00de sona erecek.

Parti genel merkezi, yeterli imzalarn ulamasnn ardndan 45 gün içinde olaanüstü kurultay toplamak zorunda.

- CHPde 36s olaan 55 kurultay yapld

Türk siyasi tarihinde kurultaylar partisi olarak adlandrlan CHPde bugüne kadar 36s olaan olmak üzere, 55 kurultay gerçekletirildi. 3-4 ubat tarihlerinde 36. Olaan Kurultayn gerçekletiren CHP, son olarak 9-10 Martta tüzük deiikliini içeren 19. Olaanüstü Kurultayn yapmt.

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün kurduu CHPnin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atld Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.

Parti, ilk olaanüstü kurultayn ise Atatürkün vefat üzerine 26 Aralk 1938de yapt. Kurultayda, deimez genel bakanla seçilen smet nönü, yaklak 33 yl bu görevi sürdürdü.

CHPde nönünün ardndan Bülent Ecevit, Hikmet çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal genel bakanlk koltuuna oturdu. Klçdarolu, partinin 7. genel bakan olarak görevine devam ediyor.

Klçdarolu, CHPnin genel bakanlk koltuuna 2010da dönemin CHP Genel Bakan Deniz Baykaln istifasnn ardndan yaplan 33. Olaan Kurultayda oturmutu.

Ana Sayfaya Git