İnfaz kanun teklifi Meclis'te: 90 bin kişi etkilenecek

70 maddelik infaz kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Cinsel suçlar, uyuşturucu suçları, kadına şiddet ve adam öldürme suçları kapsam dışı tutldu. Teklif cezaevlerindeki 90 bin kişiyi etkileyecek.

Haberler 01.04.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti ve MHPnin ortaklaa hazrlad ceza infaz düzenlemesine ilikin kanun teklifi, TBMM Bakanlna sunuldu. AK Parti Grup Bakan Vekili Cahit Özkan, u anda geçici ve kalc infaz düzenlemeleri kapsamnda yaklak 45 bin kii bundan yararlanyor. Salgn hastalk nedeniyle açk cezaevinden konutta cezaya geçeceklerle bu say yaklak 90 bine ulayor dedi.

Özkan, Mecliste AK Partili baz milletvekilleriyle düzenledii basn toplantsnda, kamuoyunda nfaz Yasas olarak bilinen kanun teklifinin çalmalarn tamamladklarn söyledi.

AK Parti ve MHP gruplarnn ortak çalmas sonucu hazrlanan kanun teklifini Meclis Bakanlna sevk ettiklerini bildiren Özkan, teklifin hazrlanmasnda emei geçen MHP ve partisinin grup bakanvekilleri ile milletvekillerine teekkür etti.

Teklife ilikin dier siyasi parti gruplarna ziyaretler gerçekletirdiklerini anmsatan Özkan, öneri ve deerlendirmeleri aldklarn anlatt.

Cahit Özkan, teklifin hazrlanmas aamasnda ceza hukukçular, akademisyenler, uygulayclar ve yüksek yarg mensuplarnn görülerini dinlediklerini kaydederek, nfaz hukukunun temel prensipleri dikkate alnarak infaz adaletinin salanmasn hedefledik. diye konutu.

Özkan, çada ceza infaz hukuku sisteminin temel amacnn, hükümlülerin topluma yeniden kazandrlmasn salamak ve slahn mümkün hale getirmek olduuna iaret ederek, bu amac gerçekletirmek için bata nfaz Kanunu olmak üzere 11 farkl kanunda deiiklik yapan 70 maddeden oluan kanun teklifini tamamladklarn kaydetti.

nfaz düzenlemesinin zor bir alan olduunu; milletin vicdannn kendilerine yol gösterdiini dile getiren Özkan, Bu kapsamda toplum vicdann yaralayan cinsel suçlar, uyuturucu madde suçlar, kasten adam öldürme suçu, kadna yönelik iddet ve terör suçlar bu kapsamn dna çkarlmtr. Öteden beri ülkemize büyük zararlar veren terör suçlar, özellikle hiçbir ayrm gözetilmeksizin bu kapsamn dnda braklmtr. Ayrca Kovid-19 hastalnn ülkemizde görülmesi sebebiyle cezaevi boyutlaryla birtakm tedbirler alnmas da ortaya çkmtr.

- Cezaszlk algsn ortadan kaldrmay hedefliyoruz

AK Parti Grup Bakanvekili Özkan, teklifle öngörülen deiikliklere ilikin bilgi vererek, kanun teklifiyle kalc baz düzenlemelerin getirileceini söyledi.

Ceza infaz kurumlarnda geçirilecek sürelerin yeniden belirleneceini, bunu belirlerken terör suçlar, cinsel suçlar, uyuturucu madde ticareti suçu, kasten adam öldürme suçu ve kadna yönelik iddet suçu hariç dier suçlar bakmndan kalc infaz orannn bir bölü iki olarak belirlendiini bildirdi.

Teklifle, denetimli serbestlik uygulamasndaki cezaszlk algsn ortadan kaldrmay hedeflediklerini belirten Özkan, Mevcut denetimli serbestlik uygulamas, az cezal suçlarda toplumda cezaszlk algsna yol açmaktadr. Yapann yaptnn yannda kald yönündeki bu algy, inallah yaptmz düzenlemeyle ortadan kaldryoruz. Denetimli serbestlik kriterleri deitirilerek, herkese maktu 1 yl uygulama yerine ceza adaletini salamak amacyla hükmolunan ceza ile orantl bir uygulama öngörülmektedir. açklamasnda bulundu.

Özkan, baz suçlara ilikin cezalarn, suç ve ceza politikas gerei kamu düzenine verdikleri zarar dikkate alnarak, artrlmasnn hedeflendiini dile getirdi.

Cahit Özkan, sözlerini öyle sürdürdü:

Özellikle çkar amaçl suç örgütü kuran ve yönetenlerle ilgili Ceza Kanunundaki mevcut düzenleme çok düük ceza öngörmektedir. Bunun taban ve tavan orann ikier yl artryoruz. Yine toplumda büyük zarar oluturan tefecilik suçunun da cezasn artrmay hedefliyoruz. Düzenlemeler kapsamnda geçici düzenlemeler de öngörülüyor. 1 Temmuz 2016 tarihinden önce ilenen, baz suçlar bakmndan uygulanan, 2 yllk denetimli serbeslik süresini 3 yla çkartyoruz. Tarihi de 30 Mart 2020ye çekiyoruz. Bu yasa kapsamnda istisna tutulan suçlar, yine bu geçici düzenlemeden de yararlanamayacaklardr.

- yi hal için Gözlem ve dare Komisyonu

Cahit Özkan, iyi hal incelemesinin teklifteki en önemli düzenlemeler arasnda yer aldn bildirerek, Getirilen düzenlemeyle, iyi hal deerlendirmeleri otomatik sistemden çkartlarak, oluturulan Gözlem ve dare Komisyonunun kararna balanmaktadr. Bu komisyon, deerlendirmelerini yaparken, sadece cezaevinin içerisinde yaplan usulsüzlükler, hatalar, yanllarla ilgili deil, cezaevinin dnda hastanede veya adliyede hükümlülerin durumunu da dikkate alarak deerlendirmelerini yapmaktadr. diye konutu.

Özkan, teklifle kadnlar, yallar, hastalar ve çocuklu anneler lehine de düzenlemelerin öngörüldüünü kaydederek, Mevcut Ceza nfaz Kanunumuzda yer alan düzenlemelerin kapsamn ve artlarn geniletiyoruz. Bu balamda, 65 yan doldurmu yallar, 0-6 ya aras çocuu bulunan kadnlar ve adli tp raporu çerçevesinde kendisine bakamayacak durumda olan hastalarn belirli artlarla konutta infazn mümkün hale getiriyoruz. ifadelerini kulland.

nfaz Hakimlii müessesini getireceklerini ve infaz hakimlerinin görev ve yetkilerinin geniletildiini belirten Özkan, Bu düzenlemeyle 1 Eylül 2020de balayacak infaz hakimlii, mahkumiyet kesinletikten sonra cezaevinin içinde tüm süreçleri, aça alma, denetimli serbestlik, iyi hal ve artl salverilme deerlendirmeleri infaz savcsnn, infaz hakiminin deerlendirmesi ve kararna balanyor. Hakim teminatna balanan iyi hal indirimi, itiraz müessesine de yolu açlyor. dedi.

- Açk cezaevinde kalan hükümlülere 2 aylk ev düzenlemesi

Kovid-19 salgnn dikkate alarak açk cezaevine gelmi, cezas infaz edilen hükümlülerle ilgili Meclisin alaca geçici düzenlemeyle cezalarn konutta çekilmesinin önünün açldn ifade eden Özkan, Bunun iki kez de Adalet Bakan tarafndan uzatlmasna imkan veriyoruz. Bu balamda yaptmz geçici düzenlemeyle açk cezaevinde hükmü infaz edilenlerin 2 ay süreyle cezalarn evlerinde çekmelerini mümkün hale getiriyoruz. Bu sürenin zaruret tekil etmesi halinde ayn süreyle en fazla iki kez uzatlmasn mümkün hale getiriyoruz. diye konutu.

- Gazetecilerin sorular

Düzenlemeyi Meclis Bakanlna sunduklarn belirten Özkan, gazetecilerin sorularn yantlad.

Kaç kiinin tahliyesinin öngörüldüünün sorulmas üzerine Özkan, Bunun analizlerini milimetrik hesaplaryla yaptk. u anda geçici ve kalc infaz düzenlemeleri kapsamnda yaklak 45 bin kii bundan yararlanyor. Ayrca biraz önce bahsetmi olduum salgn hastalk nedeniyle açk cezaevinden konutta cezaya geçecek olanlarla beraber bu say yaklak 90 bine ulayor. dedi.

Özkan, teklifle ilgili takvimin belli olup olmad yönündeki soru üzerine, Meclisin çalmalarnn iç tüzük esaslaryla yürütüldüünü dile getirdi. Teklifin Adalet Komisyonu Bakanlna geleceini ve Adalet Komisyonu Bakannn üyelere çarda bulunacan ifade eden Özkan, öyle konutu:

Bu çar süresi iki gün olarak iletilirse perembe günü en geç Adalet Komisyonu toplanarak yasann görümelerine balayacak ve gelecek hafta ba itibaryla farkl bir karar alnmaz, dier siyasi parti gruplarnn bu noktada destei, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi ile beraber yaptmz için dier siyasi parti gruplarndan da teklifin görümelerini öne alalm eklinde bir teklif gelmezse gelecek hafta sal günü itibaryla Genel Kurulda görümelerine balam olacaz. diye konutu.

Özkan, açk ceza infaz kurumlarnda kalan hükümlülerin 2 ay evde kalmas konusunda Adalet Bakanna uzatma yetkisi verilmesine ilikin soruya yönelik, Adalet Bakannn, Bilim Kurulunun analizleri çerçevesinde karar vereceini dile getirdi.

Evine gönderilecek olanlarn iki aylk süre bitiminde dönüp dönmeyeceinin ve düzenlemeden sonra açk cezaevine gelecek olanlarn da ayn kapsama alnp alnmayacann sorulmas üzerine Özkan, açk cezaevinde cezas infaz edilenlerin zaten izinlerinin bulunduunu hatrlatt.

Özkan, Kovid-19 balamnda getirilecek düzenlemeyle açk cezaevinde var olan izin kapsamn genilettiklerini ve açk cezaevinde kalanlarn 2 ay süreyle izinli saylacaklarn dile getirdi. Özkan, bu süre içinde kapal cezaevinden açk cezaevine gelen hükümlülerin de yasadan yararlanacan bildirdi.

Bir gazetecinin, 65 yan bitirmi olanlar, yallar, 0-6 ya arasnda çocuu bulunanlarn cezalarn hangi artlarda konutta çekeceklerine dair sorusu üzerine Özkan, u yant verdi:

65 yan bitirmi olanlarla ilgili 6 ayd, bu süreyi 1 yla çkartyoruz. 70 yan bitirmi kiilerle ilgili 1 yldan 2 yla çkartyoruz, 75 yan bitirmi hükümlülerle ilgili 2 yld, 3 yla çkarm oluyoruz. 0-6 ya aras çocuu olan hükümlülerin cezasnn konutta infazn mümkün hale getiriyoruz. Hastalarla ilgili, kendine bakamayacak durumda hasta olduklar Adli Tp Kurumundan alnacak raporla tespit ettirmi olmak artyla bu yasa kapsamndan yararlanabiliyorlar.

Açk cezaevinden çkacak olanlarda istisna suçlar aranacak m? eklindeki soru üzerine Özkan, açk cezaevinde her türlü suçtan hükümlü bulunduunu belirterek, bu kiilerin zaten izin haklarnn olduunu söyledi.

- Ceza infaznda indirim yok

Özkan, infaz düzenlemesinin hükmün kesinletii andan itibaren, kapal cezaevi, açk cezaevi, denetimli serbestlik ve artl salverilme sürelerini kapsayan dört aamal bir düzenleme olduunu vurgulayarak, Herhangi bir ceza indirimi söz konusu deil. Sadece ceza infaz sistemenin deiik aamalar arasnda bir düzenleme yapyoruz. diye konutu.

Mükerrer suçlarn da kapsamda olup olmadnn sorulmas üzerine Özkan, istisna olarak saydklar suçlarn dnda, mükerrer suçlardan hüküm giymi olanlarn da düzenlemeden yararlanacaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git