İnşaat sektörü konuştu

Döviz kurlarındaki yükseliş ve enflasyon oranlarındaki artışlardan en çok etkilenen inşaat sektörü durma noktasına geldi. İnşaat Fuarına katılan firma temsilcileri tüm olumsuzluklara rağmen ileriki süreçten ümitvar olduklarını belirtti.

Haberler 05.03.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez Yeniehir lçesi Mezopotamya Uluslararas Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekletirilen fuarda stant açan naat sektörü temsilcileri, döviz kurundaki yükseliler, son günlerde tüm dünyann gündeminde olan Rusyann Ukraynaya saldrlar ve gda da KDV oranna yaplan indirimin dier sektörlere de uygulanmas beklentisini deerlendirdi.

naat sektöründe yaltm alannda mal ve hizmet satm yapan firma temsilcilerinden Ahmet Ten, döviz kurlarndaki artn inaat sektörünü ciddi anlamda etkilediini belirterek yüksek fiyat artlarndan dolay ciddi anlamda durgunluun söz konusu olduun söyledi.

TÜRKYEDE KDV ORANI YÜKSEK, EN AZINDAN YÜZDE 8LERE DÜMES GEREKR

naat sektörün de KDV orannn yüzde 1e dümesi inaat sektörünü ciddi anlamda etkileyebileceini ve daha hzlanmasna sebep olabileceini ifade eden Ten, u anda üreticilerin en büyük sknts arz-talep olaynn olmamasndan dolay malzeme satamamasdr. ayet bir sektör durma aamasna gelmise bunun önüne geçilmesi ve bir an önce önlem alnmas gerekir. dedi.

Son 2 yldr inaat sektöründe bir duraksama olduunu belirten Serdar çiçek, nallah ilerlemeler olacak. Türkiyede KDV oran yüksek, en azndan yüzde 8lere dümesi gerekir. Fuarlar genelde Antalya taraflarnda yaplyor. Bana göre her yl düzenli bir ekilde Diyarbakr, Batman, Mardin ve rnak gibi bölge illerinde yaplmal. ifadelerini kulland.

SAVATAN DOLAYI FRMALAR SATILARI DURDURDU

Son bir ylda yüzde 50-60 oranlarnda zamlarn olduunu ve hatta baz fiyatlarda yüzde 150-200e vardn Panel-çit sat ve pazarlamaclarndan aban Azizolu, Rusya-Ukrayna savann piyasalarna etkisinden söz ederek unlar söyledi:

Rusya-Ukrayna sava bizi etkiledi. Firmalar bizi arayarak satlar kapaldr, teklif verilirken dikkat edin diyorlar. Her iki tarafn masaya oturup oturmamalar bizleri zorluyor. Sonuçta demir-çelik piyasasnda onlarda söz sahibidir, Türkiyedeki firmalar etkiliyorlar. Demir-çelik inaatn en büyük kalemidir, dolaysyla bizi çok etkilemektedir.

Gda da olduu gibi inaat sektöründe de KDV orann düürülmesi durumunda fiyatlara yansmayacan ifade eden Azizolu, böyle bir indirimden sadece satcnn faydalanabileceini ama tüketici açsndan pek bir fark oluturmayacan söyledi.

FUARLARA DYARBAKIR VE BÖLGEDEK BÜTÜN FRMALARIN KATILMASI SALANMALI

letmeler açsndan fuarlarn art ve eksilerine deinen Azizolu, Fuarlar faydal olmas için bütün firmalarn katlmas gerekir, bu yönde skntlar vardr. Diyarbakr, Mezopotamyann en büyük bölgesidir, fuar konusunda çok iyi bir yerdir. Fuarclk buralarda gelimemi. Diyarbakr ve bölgedeki bütün firmalarn katlmas salanmaldr. Fuarlarn elbette ki yararlar var ama istenilen düzeyde deil. eklinde konutu.

anlurfadan katlan firma temsilcilerinden Murat Sancar ise Dolardaki artlar her sektörde olduu gibi bizi de etkiledi. Malzeme almlarnda ham madde olmasa da kullandmz makina- ekipmanlarmzn sarf malzemeleri dolar ve Euro baznda geldiinden maliyetlerimizi ciddi anlamda yükseltti. Haliyle fiyatlarn yükselmesine neden olunca satlar engelledi. lk kez bir duruma ahit oluyorum ki dolar ve Euronun yükseliinin yan sra zammn görüyoruz. Bu da bizleri olumsuz etkiliyor. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git