İnsani değerleri yargı koruyabilir

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Özgürlük, adalet ve toplumsal barış gibi hepimizin üzerine titrediği toplumun temelleri, iyi işleyen bir yargı sistemi ile korunabilir." dedi.

Haberler 07.12.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akarca, Yargtayda düzenlenen Yargtayn Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Avrupa Birlii-Avrupa Konseyi Ortak Projesi kapsamndaki Temyiz Mahkemelerinin Uluslararas Hukuki çerçevesi çaltaynda konutu.

çaltayn sadece Türk yargsna deil, küresel yargya da önemli katklar salayacana inandn dile getiren Akarca, hukukçularn daha fazla bir araya gelerek adalet idealine doru güvenle ilerlemenin çarelerini aramas gerektiini ifade etti.

Akarca, Özgürlük, adalet ve toplumsal bar gibi hepimizin üzerine titredii toplumun temelleri, iyi ileyen bir yarg sistemi ile korunabilir. fa ettiimiz vazifenin, içinde yaadmz toplum için yaamsal önemi, bizi özverili çalmaya yönelten en önemli motivasyondur. diye konutu.

Uluslararas belgelerde, çada toplumun adalete ilikin beklentilerinin karlanmas konusunda yüksek mahkemelerin açklk ve duyarllk göstermelerinin öneminin vurgulandn aktaran Akarca, Bu nedenle yüksek mahkemeler, adaletin genel ileyiine ilikin en doru ve zengin bilgilere sahip olup, en isabetli gözlemleri yapabilecek konumdadrlar. Edindikleri bu bilgileri ve yargnn genel ileyiine ilikin çözüm önerilerini tüm adalet aktörleri ve toplumla paylaarak, adalet politikalarna katk salamaldrlar. dedi.

Bakan Akarca, uluslararas alandaki gelimelerin, yarg sisteminin etkin, verimli ve makul sürede ilev gösterebilmesinin gün geçtikçe artan önemini ortaya koyduunu vurgulad.

Akarca, temyiz mahkemelerinin görevinin, sadece verilen kararlarn hukuka uygunluunu incelemekle snrl olmadn, hukuki güvenliin ve öngörülebilirliin salanmas, bu yolla gereksiz dava açlmasnn veya kanun yoluna bavurularn önlenmesi, adli kalitenin yükseltilmesi, halkn yargya duyduu güvenin artrlmas gibi görevleri de bulunduunu anlatt.

Temyiz mahkemelerinin modern dünyann yükledii sorumluluklar yerine getirebilecek teknik ve fiziki altyapya sahip olmas gerektiini de belirten Mehmet Akarca, yakn tarihe kadar temyiz mahkemelerine özgü uluslararas bir hukuki çerçevenin bulunmadn kaydetti.

Bu konunun, mahkemeler, yarg sistemi veya adalete ilikin uluslararas metinlerde farkl yönlerden ele alndn aktaran Akarca, çeitli uluslararas metinlerde dank ekilde baz standartlar bulunmakta ise de bütünsel ve sistematik bir ekilde münhasran temyiz mahkemelerine ilikin bir hukuki çerçeveye ihtiyaç duyulduu açkça ortadadr. deerlendirmesinde bulundu.

Konuyla ilgili 2 Eylülde Yargtayda Temyiz Mahkemelerinin Mükemmeliyet lkeleri sempozyumu düzenlendiini hatrlatan Akarca, Yüksek mahkemelerin ve ülke basavclklarnn hiçbir ayrmclk yapmakszn, insan haklarna ve temel özgürlüklere saygy artrma konusunda uluslararas i birliini salama çabasnn bir sonucu olarak tespit edilen bu ilkeler, ksa sürede yaygnlam ve küresel yarg için de önemli bir referans kayna olmutur. dedi.

Yargtay Bakan Akarca, çaltayda ele alnacak balklarn çounun, Temyiz Mahkemelerinde Mükemmeliyet lkeleri Sempozyumunun içeriiyle örtütüünü aktard.

Yargtayn son yllarda çok önemli yapsal reformlar gerçekletirdiini bildiren Akarca, Bu yenilenme ve dünyadaki temyiz mahkemeleri arasnda en iyi uygulama örneklerini gelitirme çabas gün geçtikçe ivme kazanarak devam etmektedir. diye konutu.

Yargtay tarafndan yürütülen reform çalmalarnn, etik, effaflk ve adli kalite olmak üzere üç ana sütun üzerine ina edildiini anlatan Akarca, yarg etiinin öneminin gün geçtikte daha iyi anlaldn, bu kapsamda 2017de Yargtayn yüksek uluslararas standartlar yanstan bir yarg etii sistemi gelitirdiini hatrlatt.

Hukukun üstünlüü ile yargnn görevine duyulan saygy artrmann etik deerler ile temel haklarn nesiller boyunca anlalmasna bal olduunu söyleyen Akarca, bu nedenle Yargtayn, yarg etii derslerinin hukuk fakültelerinde yaygnlatrlmasna öncülük ettiini dile getirdi.

Mehmet Akarca, yargda effaflk konusunda da Yargtayn öncülüünde stanbul Bildirgesinin gelitirildiini, bunun 2019da Birlemi Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyde kabul edildiini vurgulad.

Adli kalitenin yükseltilmesi için yaplmas gereken en öncelikli ilerden birinin ölçme ve deerlendirme araçlarnn uygulanmas olduuna iaret eden Akarca, Yargtayn topluma sunduu adli hizmetin kalitesini artrmak amacyla son yllarda etkili mahkeme araçlarn gelitirdiini, effaflk ve topluma kar hesap verebilirlik bakmndan da ilerleme salandn söyledi.

Yargtay Bakan Mehmet Akarca, gerekçeli kararlarnn yazmna ilikin gelitirme çalmalar devam eden rehberi de gelecek yln bandan itibaren uygulamaya geçirmeyi planladklarn bildirdi.

çaltayn açlna, Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, Yargtay Genel Sekreteri Fevzi Yldrm, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Bakan Cristian Urse ve yarg mensuplar katld.

Ana Sayfaya Git