İnsanlık ölüyor

Dünya üzerinde 690 milyon insan açlıkla karşı karşıyayken, 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre her yıl toplam 931 milyon ton gıda da israf ediliyor.

Haberler 02.06.2021 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Yeryüzü Doktorlar Dernei, Açlkla Mücadele Haftas sebebiyle dünyadaki açlk rakamlarna dikkat çekerek, dünya üzerinde 690 milyon insann açkla mücadele ettiini bildirdi.

Yeryüzü Doktorlarndan yaplan açklamaya göre, dünyada açlkla mücadele eden 690 milyon insann olduu, buna karn 2021 Birlemi Milletler Gda sraf Endeksi Raporuna göre her yl toplam 931 milyon ton gda da israf edildii kaydedildi.

Kuraklk, çatma ve yoksulluk gibi sebeplerle açlk sknts yaayan ülkelerden 30 milyon nüfusa sahip Yemende, 16 milyon 200 bin insan açlk ile mücadele ettiine dikkat çekilen açklamada; çadda 5 ya alt çocuklarn %43ünün kronik beslenme yetersizlii sebebiyle salk sorunlar yaad hatrlatld.

Açklamada, Afganistanda 12 milyon 500 bin insan açlk çekiyor, 5 ya alt çocuklarn %41i ise beslenme yetersizlii sebebiyle geliimini tamamlayamyor. Somalide de 1 milyon 300 bin kii acil yardma ihtiyaç duyuyor, beslenme yetersizlii ile de mücadele eden 1 milyon çocuk bulunuyor ifadeleri yer ald.

NSANLIK ÖLÜYOR

Bu kapsamda iddetli açln yaand corafyalarda faaliyet yürüten Yeryüzü Doktorlar açlk problemlerinin yüksek olduu ülkelerde 2012 ylndan beri beslenme sal projeleri ile açlk yönünden en yüksek risk grubunu oluturan 5 ya alt çocuklar ve hamile/emziren anneler bata olmak üzere tbbi beslenme tedavisi uyguluyor.

Dernek Yemen, Afganistan ve çadda açt beslenme sal merkezleri ile binlerce insann hayata tutunmas için çalyor, açla kar verilen mücadelede aktif rol oynuyor.

Açklamada görülerine yer verilen Yeryüzü Doktorlar Yönetim Kurulu Bakan Uzm. Dr. Yahyahan Güney, açln yeryüzünün ac gerçei olmaya devam ettiini dile getirerek kuraklk, yoksulluk ve iç karklk gibi nedenlerin beraberinde getirdii yetersiz beslenme ve açlk, en çok Asya ve Afrika ktasnda yaanyor. dedi.

Yahyahan Güney unlar kaydetti;

Covid-19 pandemisi ile tedarik skntlarnn ve yoksulluun artmas ayn zamanda iklim deiikliklerinin tarma ve gdaya olumsuz etkisi de açlk oranlarnda arta neden oluyor. nsani krizlerin youn olduu bölgelerde bir yandan açlk ve gda güvensizlii sorunlar da görülüyor. Bizler Yeryüzü Doktorlar olarak açla kar yllardr vermi olduumuz mücadelede ihtiyaç sahiplerinin yeniden hayata tutunmasna odaklanarak hareket ediyoruz. Açlkla Mücadele Haftasnda da o corafyalardaki ihtiyaç sahiplerini herkesin hatrlamasnn, açla kar daha sistematik, sürdürülebilir ve küresel çalmalar yürütülmesinin ve israfn önlenmesi noktasnda farkndalk olumasnn gerekliliini belirtmek isteriz.

Ana Sayfaya Git