İradenin sillesi!

Ülkeyi karanlık bir uçuruma yuvarlamak isteyen şer güçlerin 15 Temmuz 2016'de giriştikleri ihanet, milli iradenin duvarına çarptı. 251 şehid veren iradenin silllesi, dünyaya demokrasi destanı yazdırdı. Türkiye'nin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızan ve gerçek emellerini 15 Temmuz'da açığa çıkaran FETÖ'nün, darbe girişiminin üzerinden 4 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak sürülen ve 251 kişinin şehit edildiği darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanları dolduran demokrasi sevdalısı vatandaşların desteğiyle bastırıldı

Haberler 15.07.2020 - 11:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demokratik yönetimi rafa kaldrmay hedefleyen Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) üniforma giymi teröristlerinin Türkiye Cumhuriyeti ve seçilmi hükümete kar devletin emanet ettii silahlar vatann öz evlatlarna dorultarak kalkt darbe giriiminin üzerinden 4 yl geçti.

Ülkenin bata askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna szarak gerçek emellerini 15 Temmuz 2016da aça çkaran ve 251 kiiyi ehit eden FETÖnün kanl darbe giriimi, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine Türkiyenin dört bir tarafnda demokrasiye sahip çkmak adna meydanlar dolduran vatandalarn desteiyle bertaraf edildi.

16 Temmuz saat 03.00te yapmay planladklar darbe giriimini Genelkurmaydaki hareketlilii görüp panikleyerek 15 Temmuz 20.30a çeken FETÖnün üniforma giymi teröristlerinin ülkeye yaatt en kanl gecenin merkezi bakent Ankara oldu.

Ankaradaki Aknc Üssünden yönetilen darbe giriiminde, Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrga ve Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn da aralarnda bulunduu birçok komutan alkonuldu.

Tank ve zrhl araçlarn kla dna çkt gecede, FETÖ üyesi pilotlarn kulland sava uçaklar TBMM, Cumhurbakanl Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT bombalad.

TARHE KARA LEKE OLARAK DÜTÜ

Türk Silahl Kuvvetlerine szm FETÖ mensubu ve bu örgütü destekleyen 8 binin üzerinde askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74ü tank 246 zrhl araç ve 4 bine yakn hafif silahn kullanld darbe giriimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak dütü.

Giriimin yönetim merkezi Aknc Üssünün de bulunduu bakentte 15 Temmuz 2016da kara bir gece yaand.

Olayn yaand tarihte Cumhurbakanl Genel Sekreteri olan Fahri Kasrga ile Genelkurmay Bakanl yapan Orgeneral Hulusi Akarn da aralarnda bulunduu birçok komutan darbecilerce alkonuldu. ehrin semalarnda alçak uçu yapan sava uçaklar TBMM, Cumhurbakanl Külliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüü, Özel Harekat Bakanl ve TÜRKSAT bombalad.

Ayrca kentin farkl yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zrhl araçlar da kla dna çkt.

Ertesi gün öle saatlerine kadar süren olaylara vatandalar kahramanca direndi.

DARBE PLANI ÖNE çEKLD

Darbe giriimi günü saat 16.16da MT Müstearlna giden Kara Havaclk Komutanlnda görevli bir subay, FETÖ üyesi askerlerin Müstear Hakan Fidan almak üzere kuruma saldrda bulunacan ihbar etti. MT yetkililerinin Genelkurmay 2. Bakan Orgeneral Yaar Güleri telefonla bilgilendirmesinin ardndan MT Müstear Hakan Fidan ve bir yardmcs ayr ayr Genelkurmay Bakanlna geldi.

FETÖcüler karargahtaki hareketlilii görüp panie kaplarak, ertesi gün saat 03.00te balamasn planladklar giriimi 15 Temmuz saat 20.30a çekmeyi kararlatrd.

MT Müstear Fidann Genelkurmaydan ayrld dakikalarda, karargahtan yaklak 50 kilometre uzaklktaki Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanlnda darbe hazrlklar için toplanan 33 Özel Kuvvetler Komutanl (ÖKK) personeli Genelkurmaya doru otobüsle yola çkt.

Dönemin Genelkurmay Stratejik Daire Bakan Tümgeneral Mehmet Dili, saat 21.00de makam odasna girdii Genelkurmay Bakan Orgeneral Akara, Komutanm operasyon balyor, herkesi alacaz, taburlar, tugaylar yola çkt. sözleriyle darbeyi tebli etti. Giriimi desteklemeyeceini belirterek, söylenenlere tepki gösteren Akarn az ve burnu darbeci askerlerce kapatld, elleri plastik kelepçeyle baland.

Karargaha dönen Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Salih Zeki çolak, beraberindeki Kara Kuvvetleri Kurmay Bakan Orgeneral hsan Uyar ve emir subay Yunus Can, Aknc Üssünden gelen darbeci ÖKK personelince derdest edildi. çolakn koruma astsubay Piyade Baçavu Bülent Aydn, olaya müdahale etmeye çalrken ehit dütü.

Bu srada darbeci pilotlarn havalandrd uçaklar, Ankara semalarnda alçak uçua balad. Polatl 58. Topçu Er Eitim Tugay ve Topçu Füze Okulu, Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay, Beytepe Jandarma Eitim ve Okullar Komutanl, Kara Havaclk Komutanl, Harp Okullar Komutanl, Etimesgut Zrhl Birlikler Okulu ve Eitim Tümen Komutanl, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanl ve Cumhurbakanl Muhafz Alayndaki darbeciler de harekete geçti. Birçok tank, zrhl personel tayc ve dier araçlarla binlerce asker klalarn dna çkt. Kuvvet Komutanlklarndaki darbeciler de hareketlendi.

BABAKAN YILDIRIMDAN KALKIMA AçIKLAMASI

Herkes askeri hareketlilii anlamaya çalrken dönemin Babakan Binali Yldrm, saat 23.02de televizyon kanallarna balanarak, bir kalkma ihtimali üzerinde durduklarn söyledi. Yldrm, Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ar ekilde bedelini ödeyecekler. dedi.

Dönemin Genelkurmay Bakan Akar, saat 23.03te Genelkurmay Bakanl bahçesinde bulunan helikopterle Aknc Üssüne götürüldü. Derdest edilen Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrga ile Genelkurmay 2. Bakan Orgeneral Yaar Güler, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanl Kurmay Bakan Orgeneral hsan Uyar, Kara Kuvvetleri Eitim ve Doktrin Komutan Orgeneral Kamil Baolunun da aralarnda bulunduu birçok general Ankara, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Abidin Ünal ve baz komutanlar ise stanbuldan alnarak Aknc Üssüne götürüldü.

TSK içinde hareketlilik olup olmadn örenmek için akam saatlerinde Jandarma Genel Komutanlna giden Emniyet Genel Müdürlüü Terörle Mücadele Daire Bakan Turgut Aslan ve korumas ise derdest edilerek komutanlkta tutuldu.

FETÖCÜ ASKERLERDEN POLSLERE BOMBA

ehir merkezinde bu olaylar yaanrken FETÖ mensubu darbecilerin kulland F-16 sava uça, saat 23.18de Gölbandaki Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Daire Bakanlna bomba att, 7 kii ehit oldu, 5 kii yaraland.

16 Temmuzun ilk saniyelerinde Gölbandaki Emniyet Genel Müdürlüü Özel Harekat Bakanl da bombaland, 44 polis ehit oldu, 36 kii yaraland.

Darbecilerin bulunduu helikopterler, Yenimahalledeki MT yerlekesini ate altna ald, Cumhurbakanl Muhafz Alayndan TRTye giden darbeciler saat 00.13te canl yaynda zorla darbe bildirisi okuttu.

HALK MEYDANLARA ND

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan saat 00.24te CNN Türk televizyonuna baland. Görüntülü telefon aramasyla kurulan balantda Erdoan, Bu gelime gerçekten Türk Silahl Kuvvetlerimizin içindeki bir aznln ne yazk ki kalkma hareketidir ve bu malum yapya ait paralel yaplanmann tevik ettii üst akl olarak onlarn kulland bir harekettir. dedi.

Milleti darbecilere kar durmak üzere meydanlara çaran Erdoann bu çars karlk buldu. Vatandalar Genelkurmay Bakanlnn çevresindeki nönü Bulvar ve Milli Müdafaa Caddesi ile Kzlay Meydan, Cumhurbakanl Külliyesi, AK Parti Genel Merkezi ve Jandarma Genel Komutanl civar bata olmak üzere meydan ve caddelerde toplanmaya balad. Kladan çkan askerlere tepki gösteren vatandalar, kalkma içerisinde bulunan askerlerle mücadeleye giriti.

Polatlda klalarndan çkarak Ankaraya doru hareket eden askeri araçlarn önünü kesen vatandalar, araçlarn bir ksmnn klalarna dönmesini salad. Kazan halk da Aknc Üssü çevresinde topland. Bu srada 8 vatanda FETÖcülerce ehit edildi.

Darbenin yönetim merkezi Aknc Üssünden mühimmat yüklü halde kalkan uçaklar, sonik patlamalarla vatandalar ürkütmek için ses hznn üzerinde seyretmeyi sürdürdü. Darbeciler bir yandan da Kara Harp Okulunda eitim gören kursiyer askerleri helikopterlerle Genelkurmay Bakanlna tad.

Bu sralarda, uydu yaynlarn durdurmak isteyen ve aralarnda sivillerin de olduu darbeci grup, helikopterle TÜRKSATn Gölbandaki tesislerine hareket etti. Tedbir amacyla kuruma gelen 2 TÜRKSAT görevlisi, FETÖ mensubu darbecilerce ate açlmas sonucu ehit dütü.

Yenimahalledeki Ankara Emniyet Müdürlüü binasna saat 00.56da 2, 01.08de ise bir bomba daha atld. Saldrda 2 vatanda ehit dütü, 39 kii yaraland. Ankara Emniyet Müdürlüü önünde zrhl araçlarda bulunan darbecilerin eylemlerinde 8 vatanda ehit oldu.

HALSDEMRE TARH GÖREV

ÖKK Grup Komutan Tugeneral Semih Terzi ve beraberindeki ÖKK askerlerini Diyarbakrdan tayan uçak, darbe giriimine destek vermek amacyla saat 01.13te Etimesgut Havalimanna indi. Terzi ve ekibi, buradan helikopterlerle Gölbandaki ÖKK karargahna hareket etti.

Özel Kuvvetler Komutan Korgeneral Zekai Aksakallnn, Sana tarihi bir görev veriyorum. Semih Terzi darbeci bir haindir, vatan ve millet adna Semih Terziyi öldür. Bunun sonunda ehadet var. Hakkn helal et. dedii ÖKKde görevli Astsubay Ömer Halisdemir, ÖKK karargahna gelen Tugeneral Terziyi vurarak öldürdü. Ancak Halisdemir de Terzinin ekibindeki darbeci askerlerce ehit edildi.

TBMM GENEL KURULU TOPLANDI

TBMMde temsil edilen tüm siyasi partilerden milletvekilleri, demokrasi ve Meclise sahip çkmak üzere TBMM Genel Kurul Salonunda saat 01.39da topland.

Genelkurmay önünde toplanan, tanklar ve zrhl araçlarn önünü kesen ve üstlerine çkan vatandalar, saat 02.21de Genelkurmaya girdi. Ancak darbeciler, vatandalara ate açt.

Genelkurmay Bakanl ile Jandarma Genel Komutanl civarnda seyreden helikopterlerden de vatandalara ate açld. Genelkurmay Bakanlnn içi ile karargah çevresinde darbecilere kar koymaya çalan 38 kii ateli silah ve helikopter saldrlar sonucu ehit oldu.

Ayrca Akay Kavanda tankn üzerinden düen 2, Dikimevinde ise ateli silahla vurulan bir vatanda hayatn kaybetti.

Havada bulunan F-16larn birinden saat 02.35te Genelkurmaya birkaç yüz metre mesafedeki TBMMye bomba atld.

Ayn dakikalarda, TRT Genel Müdürlüü binasn ele geçirmeye çalan FETÖ mensubu askerler gözaltna alnmaya baland. Kurumun yayn saat 03.00te normale döndü.

Darbeci pilotlarlar Gölbandaki TÜRKSAT tesislerine 4, TBMMye 2 bomba daha att. TBMMye atlan bombalar 32 kiiyi yaralad. Darbe giriiminin ardndan yaplan tespite göre, Mecliste yaklak 20 milyon liralk hasar meydana geldi.

Bu srada Adalet Bakan Bekir Bozda, Meclis kürsüsünden, Meclis burada dursun, buray kapatp aaya (snaa) gidersek bu millet meydana gelmez, bu millet Meclis bunlardan korktu der. Bizim burada yapacamz ey burada ölmektir. dedi.

Jandarma Genel Komutanl, Cumhurbakanl Külliyesi ve AK Parti Genel Merkezi civarndaki eylemler srasnda biri tankn üzerinden düen, dierleri ateli silahlarla vurulan 14 vatanda ehit oldu.

Darbeci askerlerden bir ksm gözaltna alnrken darbenin idare merkezi konumundaki Aknc Üssünün elektrikleri saat 04.29da kesildi.

KÜLLYEY HEDEF ALDILAR

Darbeciler günün aydnlanmasyla Cumhurbakanl Külliyesini hedef ald. Darbe giriimi içinde yer alan pilotlarn kulland F-16larn birinden saat 06.19da Cumhurbakanl Külliyesi yaknndaki köprülü kavak ve otoparka 2 bomba atld. Burada 15 kii ehit edildi, 7 kii yaraland.

Darbeci pilotlarn Ankara üzerindeki uçularnn sabah saatlerinde de devam etmesi üzerine darbe giriiminde yer almayan uçaklar, üsteki çeitli noktalar vurarak darbecilerin uçaklarnn kalknn önüne geçti.

Halk ve polisin mücadelesi sonucu darbecilerin mukavemetlerinin krlmasnn ardndan Aknc Üssünde tutulan Genelkurmay Bakan Orgeneral Akar, saat 08.26da helikoptere binerek çankaya Köküne hareket etti.

Özel harekat polisleri, sabah saatlerinde Jandarma Genel Komutanln ele geçirdi. Ancak bundan ksa süre önce, akam saatlerinden o saate kadar burada alkonulan TEM Daire Bakan Turgut Aslan ve korumas Hasan Gülhan, yemekhane bölgesinin arka tarafnda balarndan vuruldu. Gülhan ehit olurken, Aslan ar yaraland.

Darbe giriiminin baarsz olacan anlayan askerler, sabah saatlerinde Genelkurmay karargahndan çkarak polise teslim olmaya balad. Ksa süre sonra özel harekat polisleri de Genelkurmay klasna girdi.

Babakan Binali Yldrm, saat 12.57de çankaya Köküne geldi. Dönemin Genelkurmay Bakan Orgeneral Akar, çileri Bakan Efkan Ala, Milli Savunma Bakan Fikri Ik ve Adalet Bakan Bekir Bozda ile kameralarn karsna geçen Yldrm, teebbüsün bastrldn resmen duyurdu.

Darbe teebbüsüne kar ülkenin her köesinde Türk milletince gösterilen direni ve kararl duru, demokrasinin zaferi, milletin büyük destan olarak tarihteki yerini ald.

Ana Sayfaya Git