İran sınırı kuş uçmaz

Türkiye-İran sınırına, yurda yasa dışı geçişler ile kaçakçılık faaliyetlerini önlemek ve teröristlerin sızmasını engellemek amacıyla yapılan modüler duvar çalışmalarında 7 kilometrelik bölümün montajı tamamlandı, 130 kilometre hendek kazıldı, 103 elektro optik kule inşa edildi

Haberler 07.09.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vann çaldran ilçesinin ran snrnda balatlan ve Arnn Doubayazt ile Hakkarinin Yüksekova hattna kadar uzanan modüler duvar ve akll kule çalmalar sürüyor.

Komu ülke ran ile en uzun snra sahip Vanda, göçmen girilerinin ve kaçakçlk faaliyetlerinin önlenmesi, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacyla her türlü önlemi alan güvenlik güçleri, Türkiyeye geçmek isteyen düzensiz göçmenleri yakalayarak ilgili kurumlara teslim ediyor.

Snr geçilerinin önlenmesi amacyla balatlan modüler güvenlik duvar çalmalarnda da 63 kilometrelik bölümün 7 kilometrelik ksm tamamland, snr hattnda 130 kilometre de hendek kazld.

SINIRDAK TEDBRLER EN ÜST DÜZEYE çIKARDIK

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, son üç ylda snrdaki önlemlerin sürekli artrldn söyledi.

Daha önce snr hattnn güvenliini salayan alay konumundaki birliin tugay seviyesine çkarldn belirten Bilmez, jandarmann 9 tabur, 44 karakol ve 150ye yakn kulede görev yaptn ifade etti.

Afganistandaki gelimelerin ardndan snra takviye birliklerin sevk edildiini anlatan Bilmez, Snrdaki tedbirleri en üst düzeye çkardk. Snr geçilmez klmak için elimizden geleni yapyoruz. dedi.

GÖçMEN YIILMASI SÖZ KONUSU DEL

Bilmez, güvenlik güçlerinin koordineli ekilde snr koruduuna dikkati çekerek öyle devam etti:

Snr hattnda son teknolojiden yararlanyoruz. Snr boyunca 103 elektro optik kule yapld. Buralarda termal kameralar, sensörler ve radarlar var. Atn geldii yönü tespit eden sistemler mevcut. HA ve SHAlardan da en üst düzeyde yararlanyoruz. Güvenlik güçlerimiz koordinasyon içerisinde, bütün teknolojik verilerden yararlanarak 7/24 snrda görev yapmakta. Snrda herhangi bir göçmen ylmas söz konusu deil. Zaman zaman bir ekilde snr geçenler olabiliyor. Bunlar ok evler dediimiz metruk yaplarda yakalyoruz. Son zamanlarda vatandalarn da bu konuda ihbarlar artt. Yakaladmz göçmenlerin geri gönderme merkezinde ilemlerini yapyoruz. Göçmenlerin sakland 100ün üzerinde metruk yapy yktk.

Snrda üç yüklenici firmayla sürdürülen duvar çalmalarna da deinen Bilmez, 295 kilometrelik snr hattmz var. Bir taraftan snr güvenliini salarken bir taraftan duvar yapyoruz. Hendek kazma çalmalar da devam ediyor. 130 kilometrelik hendek kazdk. 7 kilometrelik duvar ördük. Yl sonuna kadar inallah 64 kilometre duvar çalmasn bitireceiz. 100 kilometrenin daha ihale edilmesi için Sayn Cumhurbakanmz talimat verdi. lemler hzl bir ekilde yürüyor. diye konutu.

VAN GÖLÜNDE DE DÜZENSZ GÖçLE MÜCADELE EDLYOR

Bilmez, hem karada hem havada hem de gölde güvenlik önlemlerini en düzeye çkardklarn vurgulayarak unlar kaydetti:

750 polis özel harekat, 35 tim ve 50 zrhl araçla snr hattnda görev yapyor. Hem duvar çalmasn yapan yüklenici firmalarn güvenliini salyor hem de askeri birliklere destek olarak snr geçilerini engelliyor. Jandarmaya destek olarak da üç takviyeli komando bölüü ve bir komando taburu da ilimize takviye olarak geldi. Karada güvenlik önlemleri artnca kaçakçlar teknelerle Van Gölünü kullanmaya baladlar. Bu kapsamda da çileri Bakanlmzn talimatlaryla Sahil Güvenlik Bot Komutanlnn kurulmas saland. Ekipler Van Gölünde de görev yapmaya balad. Gölün tamamndan Sahil Güvenlik Komutanl sorumlu.

2021DE 1036 ORGANZATÖR YAKALANDI

Bu yl göçmen kaçakçlarna yönelik de çalmalarn younlatrldn dile getiren Bilmez, Rekor denilebilecek düzeyde organizatör yakaland. 2021de 1036 organizatör yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Bunlarn yarya yakn tutukland. Dierlerinin de yarglamalar devam ediyor. Cezalar yeterince caydrc deil. Geçen yl yakaladmz organizatör says 599du. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git