IŞİD'in en önemli liderlerinden El Şişani, ABD hava saldırısında hayatını kaybetti

DEAŞ'ın en önemli liderlerinden Çeçen asıllı El Şişani, kendisini hedef alan bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldü

Haberler 09.03.2016 - 01:35 Son Güncelleme : 09.03.2016 - 01:35

DEAŞın en önemli liderlerinden çeçen asıllı El Şişani, kendisini hedef alan bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldü.

Koalisyon güçlerinin terör örgütü DEAŞa yönelik saldırısında, örgütün tepe isimlerinden Ömer El Şişaninin öldürüldüğü iddia edildi. ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü belirtilen Şişaninin başına 5 milyon dolarlık ödül konulmuştu.

CNNin adını vermeyen birkaç ABD yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Kobani, Rakka ve Deyr ez Zor savaşını DEAŞın en önemli liderlerinden çeçen asıllı Gürcistan vatandaşı El Şişani, kendisini hedef alan bir ABD hava saldırısı sonucunda öldürüldü. CNN, El Şişaninin Şeddadi kenti yakınlarında, cuma günü öldürüldüğünü aktardı.

Reutersa konuşan ABD yetkilileri de, çeçen Ömer olarak da bilinen Ebu Ömer El Şişaninin 4 Martta ABD liderliğindeki DEAŞ karşıtı koalisyon tarafından Şeddadi yakınlarında düzenlenen hava saldırısında öldürülmüş olabileceğini ifade etti.

AAYA AçIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şişaninin koalisyon uçakları tarafından geçen hafta Şeddadi yakınlarında hedef alındığını bildirdi.

Şişaninin ölümünü doğrulamaya çalıştıklarını belirten Pentagon yetkilisi, saldırıda 12 DAEŞ mensubunun da öldürüldüğünü söyledi ancak başka bir ayrıntı vermek istemedi.

ABD 5 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYMUŞTU

Gürcistan vatandaşı olduğu kaydedilen Şişaninin çeçen Ömer olarak da bilindiği, asıl adının ise Tarkan Tayumurazoviç Batiraşvili olduğu ifade ediliyordu.

ABD Hazine Bakanlığı, 2014 yılında Şişaniyi küresel teröristler listesine almıştı. ABD makamları, Şişani hakkında istihbarat vereceklere 5 milyon dolar ödül vadetmişti.

KOBANİ SAVAŞINI YÖNETMİŞTİ

IŞİDin en önemli liderlerinden çeçen asıllı El Şişani, örgütün Kobani kuşatmasını yönetmişti. Şişani, ayrıca Rakka ve Deyr ez Zor savaşlarında da IŞİD güçlerini komuta etmişti.

ÖLDÜĞÜ DAHA ÖNCE DE İDDİA EDİLMİŞTİ

Şişaninin Irak hava güçlerinin Ekim 2015te Anbar vilayetinde düzenlediği ve IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadinin konvoyunun hedef alındığı saldırıda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak IŞİD lideri şubat ayında Libyada görüldüğüne dair haberler çıkmıştı.

Yerel istihbarat belgelerine göre silahlı araçlarla korunan 14 araçlık bir konvoy 8 Şubatta linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafinin memleketi olan ve IŞİDin kalelerinden biri haline gelmeye başlayan Sirteye girmişti. Yerel bir istihbarat kaynağı IŞİD liderlerinden en az 2sinin kızıl sakallı olduğunu söylerken, Libyanın resmi istihbarat kaynakları da Sirteye Ebu Ömer adını kullanan gizemli bir IŞİD liderinin gideceği teyit etmişti.

Ana Sayfaya Git