İşkence iddialarına dair ortak açıklama: Kurumları göreve çağırıyoruz

Ankara Emniyeti’nde yaşanan işkence iddialara dair ortak açıklama yapan kentteki sivil toplum örgütleri, 11 ayda 430 kişinin işkence gördüğünü belirterek, işkencenin önlenmesi adına duyarlılık çağrısında bulundu.

Haberler 24.12.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Ankara ubesi, Ankara Tabip Odas (ATO), Özgürlük çin Hukukçular Dernei Ankara ubesi (ÖHD), çada Hukukçular Dernei Ankara ubesi (çHD), Hak nisiyatifi Dernei, Devrimci 78liler Federasyonu, nsan Haklar Gündemi Dernei, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Ankara ubesi ve Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), Ankara Emniyetindeki ikence iddialarna ilikin Mülkiyeliler Birliinde ortak açklama yapt.

Açklamaya Meclis Bakan Vekili Mithat Sancar, Haklarn Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ömer Faruk Gergerliolu ve Hasan Özgünein yan sra çok sayda sendika ve kurum temsilcisi katld. Kurumlar adna ortak açklamay HD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray çevirmen yapt.

Ankara Emniyetinde Adalet Bakanl eski çalan olan 46 kiiye yönelik fiziksel, psikolojik, cinsel iddet ve ikence iddialarnn gündeme geldiini hatrlatan çevirmen, Kamuoyunda geni yank bulmu olan bu iddialara ilikin çileri Bakanl ve dier yetkili kurumlar tarafndan bir açklama getirilmemitir dedi.

100 KYE KENCE YAPILMI

ubat ay içerisinde Ankarada yaanan 7 zorla kaçrlma vakasnn ailelerinin bavurusuyla tespit edildiini belirten çevirmen, yaplan inceleme ve bavurular sonucunda zorla kaçrlan kiilerin ikenceye maruz kaldklarnn anlaldn söyledi. çevirmen, 26 Maysta HDPli milletvekili Ömer Faruk Gergerliolunun ve basna yansyan bilgilere göre Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Dileri Bakanl personeli 100 kii, Mali Suçlar Soruturma Bürosunda gözaltnda tutulmu ve bu kiilere ikence yaplm, zorla ifade imzalatlmaya çallmtr. Ancak iddialar reddedilerek, yaplan uygulamalar prosedüre uygun olduu ileri sürülmütür ifadelerini kulland.

11 AYDA 830 KENCE DDASI

2019 ylnn ilk 11 aynda kayt altna alnabilen ikence ve dier kötü muamele verilerini açklayan çevirmen, unlar söyledi: THVe 2019 ylnn ilk 11 aynda ikence ve dier kötü muameleye maruz kald iddiasyla toplam 840 kii bavurmutur. HD verilerine göre ise 2019 ylnn ilk 11 aynda gözaltnda ve gözalt dndaki yerlerde ikence ve dier kötü muameleye uradn iddia eden kii says 830dur. Tüm bu ikence kötü muameleyle ilgili bavurular; cezaszlk politikasyla sonuçsuz braklmakta ve etkin bir soruturma yürütülmemekte, sorumlular cezalandrlmamaktadr.

KENCE DERHAL SONLANDIRILSIN

kence uygulamalarnn derhal sonlandrlmas çarsnda bulunan çevirmen, kence vakalarnda cezaszlk politikasna son verilmeli ve sorumlular cezalandrlmaldr. Muayeneler Türkiyenin de taraf olduu stanbul Protokolüne uygun olarak yaplmaldr. nsanlk onurunu yok sayan ikence uygulamalarna kar mücadele edeceimizi buradan bir kez daha yeniliyoruz ve tüm kurumlar ikenceyi önlemek adna göreve çaryoruz eklinde konutu.

GERGERLOLU MECLSE TAIDI

HDPli vekil Gergerliolu, avukatlarn yaanan ikenceleri ayrntl bir ekilde anlattn belirterek, konuyu Meclis gündemine tadn söyledi. ddialar ilgili bakanlara sorduklarn ancak, Twitterde yank bulmas m ikenceyi ispatlayacak eklinde cevap verildiini aktard. Ülkede ikencenin art gösterdiini dile getiren Gergerliolu, buna kar harekete geçilmesi gerektiinin altn çizdi.

HDPli vekil Özgüne da, Bizi teslim almak istiyorlar. Ama biz de onlara diyoruz ki size boyun emeyeceiz. Alabildiine geni katlmlarla bedeli ne olursa olsun bu zihniyetinizi deitirene kadar mücadele etmeye devam edeceiz. Güçlü olursak baarabiliriz diye konutu.

NSANLIA KARI EN BÜYÜK SALDIRI

Meclis Bakanvekili Mithat Sancar ise ikencenin insanlk onuruna kar en büyük saldr olduunun altn çizdi. Sancar, kenceyi politika olarak benimseyenler unu iyi bilsinler; ikencecilerin peine düen tek bir kii dahi kalsa yarglanacak. Tek bir kii ikence var ve yarglanacaktr diye haykrd sürece, onlarn da uykular kaçacaktr. Korkular büyümeli. Bunu salayacak olan ise hepimizin etkili mücadelesidir dedi.

Ana Sayfaya Git