'İşkencesiz bir dünya mümkündür'

İşkence Görenlerle Dayanışma Gününde; işkence verilerinin artmasnın nedeni olarak "ülkedeki cezasızlık uygulamaları" gösterildi ve işkencesiz bir dünyanın mümkün olabileceğine vurgu yapıldı.

Haberler 27.06.2019 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

kence Görenlerle Dayanma Günü dolaysyla, Diyarbakr, stanbul ve Ankara bata olmak üzere Türkiyenin birçok yerinde basn açklamas yapld.

nsan Haklar Dernei (HD), Türkiye nsan Haklar Vakf (THV), HAK nisiyatifi, Diyarbakr Tabip Odas ile Diyarbakr Barosu, Balar ilçesinde bulunan Kouyolu Parkndaki nsan Haklar Ant önünde basn açklamas yapt. Açklamada, kence insanlk suçudur, ikenceye hayr yazl pankart açld.

Kurumlar adna hazrlanan ortak açklamay okuyan THV Üyesi Elif Turan, 1997 ylnda BM Genel Kurulu, ikence ve dier zalimane, insanlk d ya da onur krc muamele ya da cezaya kar sözlemesinin tad önem nedeniyle 26 Hazirann kence Görenlerle Dayanma Günü olarak ilan edildiini anmsatt.

kence ve kötü muamelede bulunmann mutlak yasak olduunu vurgulayan Turan, nsan haklar hukuku bakmndan ikence yasa normu, yaam hakknn ve kiinin, hiç kimsenin dokunma hakk olmad bedensel ve zihinsel bütünlüünü koruma talebinin bir sonucudur dedi.

KENCESZ BR DÜNYA MÜMKÜN

kencenin gündelik hayatn içinde herkes tarafndan hissedilir yaygn bir hale getirildiine dikkat çeken Turan, öyle devam etti: Son dönemde son derece ykc ve uzun süreli etkileri olabilecek gelimeler olmutur. Sadece içinde bulunduumuz aylarda Urfann Halfeti ilçesinde ve Ankarada ikenceye maruz kalan insanlarn kendi ya da yaknlarnn ve avukatlarnn mahkeme tutanaklarna da yansyan anlatmlar, kendi kurumlarmz dahil, ilgili kurumlarn raporlarnda belgelenen ikence ve dier kötü muamele uygulamalarnn gündelik hayatn içinde herkes tarafndan ne denli hissedilir ve ne denli yaygn bir pratik hale getirildiini ortaya koymaktadr.

nsan haklar savunucular olarak ikencenin sona ermesi için mücadelelerinin devam edeceinin altn çizen Turan, ikencesiz bir dünyann mümkün olacana vurgu yapt.

Ana Sayfaya Git