İslam tarihçisi, öğrencilerle bir araya geldi

İslam tarihçisi ve yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Müslümanlığın yayılışı ve gelişmesi konulu söyleşi kapsamında öğrencilerle bir araya geldi.

Haberler 24.02.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Üniversitesi Mimarlk Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda konuan Srma, ilk olarak 1998 ylnda smail Collier tarafndan siyer dersi vermek üzere çarldn, daha sonra Cape Towndaki slam ve Osmanl izlerini takip ederek ilginç bir hikayeye dahil olduunu ifade etti.

Srma, örendii ilginç bilgilerin peinden giderek Güney Afrikada slamn izini sürdüünü anlatt.

Güney Afrikann ilk Müslüman halknn Endonezya, Malezya ve Hindistandan köle olarak getirilen yerlilerle, mahkum edilmi veya siyasi sürgün yemi Müslümanlar oluturduunu dile getiren Srma, buradaki köle Müslüman nüfusun artmaya balamasyla kendi aralarnda gelitirdikleri yöntemler ile dini muhafaza etmeye çaltklarn aktard.

ÖRENCLERLE BULUTU

Hafz olanlarn Kuran- Kerimi yazya geçirdiini, dua ve ayet bilenlerin bunlar sürekli tekrarlayarak hafzada kalmasn saladklarn kaydeden Srma, daha sonra 19. yüzylda burada yaayan Hindistan ve Malezya asll Müslümanlarn slami kurallarn uygulanmasndaki ciddi farkllklara ve anlamazla dütüünü ifade etti.

Bu durumun Cape Townun idari olarak yönetilmesinde de büyük skntlar ortaya çkarmasyla Büyük Britanya Kraliçesi Victoriann düülen bu anlamazln giderilmesi için Sultan Abdülazize bir mektup yazarak yardmc olunmasn istediini belirten Srma, unlar söyledi:

Osmanl Devleti, Güney Afrika Müslümanlarnn dini eitimlerine yardmc olmak üzere buraya Ebubekir Efendi adnda bir alimi görevlendirdi. Ebubekir Efendi önce deniz yoluyla Fransann Marsilya ehrine oradan da trenle Paris sonrasnda ise Londraya gitti. Bir süre ngilterede kaldktan sonra deniz yoluyla Cape Towna geçti. Buradaki Müslüman tebaa için Beyanüd Din adl bir eser yazp yaynlayarak dini uygulamalar konusundaki farkllklar gidermeye ve dinin akidelerini öretmeye çabalad. Daha sonra Cape Townda Ottoman Theological School adyla slami okullar açlarak Cape Townda slamn kurumsallamas saland.

Srma, bugün ise Cape Townda Müslüman nüfusun geldii noktay oradaki vakf, dernek, cami ve okullar gezerek slayt ve videolar eliinde paylat.

Ana Sayfaya Git