İsrafın vebali büyük

Güzeloğlu, "Gıdanın israfının vebali çok büyük. Hepimizin ve herkesin, gıdanın bu kadar zor üretildiği süreci ve dönemi yaşarken israf yapmaması lazım" dedi.

Haberler 21.10.2017 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Gda Günü etkinlikleri kapsamnda düzenlenen toplantda konuan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Gdann israfnn vebali çok büyük. Hepimizin ve herkesin, gdann bu kadar zor üretildii süreci ve dönemi yaarken israf yapmamas lazm dedi.

Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü tarafndan Dünya Gda Günü etkinlikleri kapsamnda Diyarbakrda Tarmsal sulama konulu bilgilendirme toplants düzenlendi. Gda Tarm ve Hayvanclk il Müdürlüünde düzenlenen toplantya Vali Hasan Basri Güzelolu, l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurum müdürleri ile çalanlar katld. Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mustafa Ertan Atalar, daha verimli gdalarn elde edilmesi ve tarmsal sulamalarn yanl yaplmamas amacyla ilçe ve köylerde eitim seminerleri düzenleyeceklerini söyledi.

Verimli gdalarn elde edilmesi ve tarmsal sulamalarn yanl yaplmamas amacyla ilçe ve köylerde eitim seminerleri düzenleyeceklerini ifade eden Atalar, Dünya gda gününde özellikle yoksulluun bitirilmesi, yoksulluun ileriki günlerde sfrlanmasna yönelik çalmalar yürütülmektedir. Bu çalmalar kapsamnda her yl bir tema seçilip bu tema üzerinde dünyada bir farkndalk oluturma adna eitim çalmalar düzenlenmektedir. Burada asl amaç fakirliin giderilmesi, dünyada meydana gelen göçlerin azaltlmas, güvenilir gdaya eriimin daha kolay salanmas. Bu imknlardan faydalanmayan dezavantajl gruplarn bu imknlardan faydalanmas amacyla çeitli etkinlikler düzenlenerek farkndalk yaratlmaya çallyor. Dünyada 8 milyon üzerinde insann açlk snrnda olduu düünülürse bu konuya çok önem verilmesi gerektiini belirtmek isterim. dedi.

SRAFA DKKAT çEKT

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu toplantda, israfa dikkat çekti. Gdann insann yaamnn en temel ve en stratejik alan olduunu ifade eden Vali Güzelolu, bütün gda ürünlerinin tüketiminde büyük bir israf yapldn belirtti.

Gdann, insan yaamnn en temel ve en stratejik alan olduuna dikkat çeken Güzelolu, üphesiz gdann kesintisiz salkl ve sürekli salanmas insan neslinin devam ve insan toplumunun dünyada yaamas için hayati derecede önemli bir konu ve balktr. Bu yüzden tarmsal üretim, hem bitkisel hem hayvansal olmak üzere artk giderek daha öne çkan kaynaklarn ktl ve üretimin zorluu karsnda çok stratejik bir konumdadr. Bugün dünyada sentetik olarak üretilemeyen ve bu anlamda üphesiz hl doal üretim konusu olan gdann en temel ve en öncelikli konusu olduunu belirtmemiz lazm. Bu sadece bir temel ihtiyaç olma ötesinde yaam sürdürmende en stratejik ve en pratik konusudur. dedi.

MLYONLARCA YOKSUL

Güzelolu, Bugün gelien ülkeler sanayiletikçe, tarm alanlar azaldkça, salkl ve doal üretim imknlar zorlatkça gda daha çok öne çkmakta. Dünya nüfusu arttkça beslenmenin ihtiyac olan tarmsal ürünler çoalnca bunun üretilmesindeki zorluklar her geçen gün daha fazlalamakta. üphesiz her ülke nüfusu salkl beslenme ve ihtiyac olan gdann karlanmas araylarna younlamakta. Bugün dünyada açlkla bouan, ekmee ve temel besinlere ulamakta zorluk çeken çok geni kitleler, milyonlar var. Düzenli ve salkl beslenemeyen bu insanlara kar hepimizin sorumluluklar var. Biz tarmda çok önemli büyük bir potansiyeli temsil etmekle birlikte, üphesiz sorumluluklarmz bunun daha ötesine tamak, tarmsal üretimi çok daha ekonomik, verimli ve salkl ve sürdürülebilir olmasn salamaz zorundayz. ifadelerini kulland.

SRAFIN VEBAL BÜYÜKTÜR

Türkiyenin üretim perspektifini bir kere daha gözden geçirmek zorunda olduklarn ifade eden Güzelolu, Türkiye üretimde, üretimin konu edilen bütün süreçlerinde örnek bir ülke olarak, üreten bir ülke. sraf etmeyin bakn altn çiziyorum, üreten bir ülke olarak yoluna devam edecek. çünkü gda israfnn vebali çok büyük. Hepimizin ve herkesin gdann bu kadar zor üretildii süreci ve dönemi yaarken israf yapmamas lazm. Tek bir lokma israfn bir baka dünyann köesinde ona muhtaç olan bir insann ne yazk ki rzkn çöpe atmak olduunu unutmamamz lazm. sraf yapyor muyuz? Evet. Ekmekten balayarak bütün gda ürünleri tüketiminde ne yazk ki büyük bir israf yapyoruz. Bu hepimizde yok mu? Herkes kendi vicdanna sorduu zaman biliyor ama önlemek adna bir irade sergilemiyoruz. eklinde konutu.

EVDE TÜKETTKLERMZE DKKAT

srafa kar uyarlarda bulunan Güzelolu, sözlerine öyle devam etti: Lütfen evimizde, darda tükettiimiz her üründe sadece bize yeten ve bizim için gerekli olanla snrl kalalm. Ötesinde israfn hem dinimizde haram olduunu hem de insanlk vicdannda çok büyük bir günah olduunu unutmamamz lazm. Bugün bizler gdaya rahatça ularken, onlar elde ederken, bunlara ulaamayan insanlarnda olduunu, muhtaç ve eriemeyen milyonlar olduunu unutmamamz lazm.

SULANABLNR ALANLARI ARITIRIMI

Güzelolu, mevcut üretim kapatisesinde, çok ksa bir zamanda devam eden büyük sulama projeleriyle sulanabilir alanlar iki katna çkaracaklarn bildirdi. Silvan Baraj ve dier projelerin bitmesiyle artacak üretimi de imdiden planlayarak ülkenin gda ihracatna katk salayacaklarn kaydeden Güzeolu, Türkiyenin tarmsal üretim yapsnda Diyarbakrn çok önemli bir zenginlik olduunu unutmamalyz. Türkiyede Atatürk Barajndan sonra en büyük havza ve büyüklüe sahip Silvan Baraj projesiyle bugünkü topraklarn iki katn sulayabilecek bir Diyarbakrn üretim kapasitesi çok önemli boyutlara ulaacaktr. Sadece topraa suyla buluturmak yeterli deil. Suyun toprak ile bulumasnn öncelikle çiftçilerin bilgilendirilmesi ve toprakla buluan suyun doru kullanlmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Buday en fazla üreten il olma hedefine ilerlerken sadece üreten deil, budaydan un ve undan makarna gibi katma deer oluturacak ürünlerin yapld gda ve sanayi merkezi haline gelmeyi gündemlerine aldklarn anlatan Güzelolu, temel gdalarn hammaddesini üreten Diyarbakrn, gda ve sanayinin bütün alanlarnda iddial hale gelmek zorunda olduunu sözlerine ekledi.

Güzelolunun konumasnn ardndan bilgilendirme toplants sunumlarla devam etti.

Ana Sayfaya Git