İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemli dava Danıştayda görüldü

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan dava, Danıştay 10. Dairesinde esastan görüldü.

Haberler 29.04.2022 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - stanbul Sözlemesinden çekilme kararnn iptali istemiyle açlan dava, Dantay 10. Dairesinde esastan görüldü.

Dantay Konferans Salonundaki durumaya, 10 davac taraf avukat, sivil toplum kuruluu temsilcileri, farkl illerin baro yöneticileri katld. Ayrca çounluu avukat çok sayda izleyici de salonda hazr bulundu.

Dantay 10. Daire Bakan Ylmaz Akçil, Dantay tarihinde ilk kez bu düzeyde youn katlmn olduu bir davann görüleceini söyledi.

Sözlemenin iptaline ilikin heyetin önünde 10 ayr dava dosyas bulunduunu belirten Akçil, taraf avukatlaryla yaptklar görüme neticesinde her davac için üç avukatn söz almasn kararlatrdklarn aktard.

Davac taraf avukatlarnn belirlenmesinin ardndan avukatlara söz verildi.

Diyarbakr, Ankara, Gaziantep, Kocaeli, Erzurum, Tekirda barolar ile 29 Ekim Kadnlar Dernei, Gelecek Partisi ve Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas avukatlar ile bireysel dava açan Prof. Dr. Serap Yazc beyanda bulundu.

Uluslararas sözlemelerin Meclis karar olmadan Cumhurbakanl Kararnamesi ile feshedilemeyeceini savunan avukatlar, stanbul Sözlemesi kapsamnda, 6284 Sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanunun çkarldn, bu nedenle sözlemenin pratikte var olduunu ifade etti.

Avukatlar, stanbul Sözlemesini yürürlükten kaldran Cumhurbakanl Kararnamesinin iptalini istedi.

Daha sonra Cumhurbakanl Anlamalar Daire Bakan Emre Topala, daval taraf adna söz verildi.

stanbul Sözlemesinden ayrlma kararnn Anayasa ve uluslararas hukuka uygun olduunu belirten Topal, sözlemenin iptal edilmesinin kadna yönelik iddeti artrdna ilikin iddialarn gerçekleri yanstmadn söyledi.

Topal, Kadnlarmza kar iddet uygulayan kim olursa olsun karsnda Türkiye Cumhuriyetini, hakim ve savclar ile polislerini bulacaktr. dedi.

Topal, davac avukatlarnn dilekçelerinin, temel hukuk esaslarna uymayan, özensizce hazrlanan birbirinin benzeri metinler olduunu ifade etti.

Uluslararas sözlemelerden nasl ayrlnacana ilikin Anayasada hüküm yer almadna dikkati çeken Topal, Meclis onayyla imzalanan uluslararas sözlemelerden Meclis onay aranmadan çklabileceini kaydetti.

Antlamalarn onaylanmas ve sona erdirilmesinin yürütme fonksiyonuna ilikin olduunu anlatan Topal, Cumhurbakannn kararnamelerle TBMMnin onay olmakszn yürütme yetkisini kullanmasnn mümkün olduunu dile getirdi.

Topal, sözlemenin feshedilmesinin hukuka uygun olduuna dair Dantay 10. Dairesi ile Dantay dari Dava Daireleri Kurulunun kararlarnn bulunduunu belirterek, davac tarafn iptal isteminin reddedilmesini talep etti.

Taraf beyanlarndan sonra söz alan Dantay savcs da Cumhurbakanl Kararnamesinin iptalini istedi.

Beyanlarn alnmasndan sonra Bakan Akçil, dari Yarglama Usulü Kanununa göre heyetin kararnn daha sonra yazl açklanacan belirterek durumay bitirdi.

Durumann ardndan Ankara Barosu ile baz sivil toplum kuruluu temsilcileri basn açklamas yapt.

Ankara Barosu Bakan Mehmet Eren Turan, açklamasnda sözlemenin, iddetin önlenmesine açkça hizmet edeceini savunarak, stanbul Sözlemesinde öngörülen amacn gerçeklemesinde kamu yararnn bulunduu, idarenin tüm eylem ve ilemlerinin öncelikli artnn da kamu yararnn gerçekletirilmesi olduu dikkate alndnda, Cumhurbakanl tarafndan tesis edilen sözlemenin feshi ileminin kamu yararna aykr olduu izaha muhtaç deildir. dedi.

- Süreç

Kamuoyunda stanbul Sözlemesi olarak bilinen Kadna Yönelik iddet ve Aile çi iddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözlemesi, Türkiye Cumhuriyeti bakmndan 20 Mart 2021de Cumhurbakanl Kararnamesi ile feshedildi.

Bunun üzerine kararn iptali ve yürütmenin durdurulmas yönünde Dantaya çok sayda dava açld.

Dantay 10. Dairesi, 29 Haziran 2021de yürütmenin durdurulmas istemini oy çokluuyla reddetti, bu karara yaplan itirazn da 18 Kasm 2021de Dantay dari Dava Daireleri Kurulu tarafndan reddine karar verildi.

Ana Sayfaya Git