İstanbul'da kadınlardan Filistin'e destek için oturma eylemi

Filistinli Kadınlarla Dayanışma İnisiyatifi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Eminönü Meydanı'nda üç günlük oturma eylemi başlattı.

Haberler 20.10.2023 - 19:25 Son Güncelleme : 20.10.2023 - 21:58

39 sivil toplum kuruluşuna üye kadınlar, ellerindeki Türkiye ve Filistin bayraklarıyla, İsraile tepkilerini dile getirmek için Eminönü Meydanında toplandı.

Oturma eylemi başlatan kadınlara destek veren Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, İsrailin Gazzede, hastanelerde, okullarda masum insanları, kadınları ve çocukları hedef alarak öldürdüğünü, bunun 75 yıldır devam ettiğini ve hiçbir bahanesi olamayacağını söyledi.

İsrailin masum bir halka adeta Nazi zulmünü yaşattığını ifade eden Bayraktar, İsrailin Filistin topraklarını işgal ederek insanların evlerini ellerinden aldığını, eğitim, sağlık, seyahat, inanç özgürlüğü gibi her türlü haklarını gasbettiğini kaydetti.

Bayraktar, İsrailin yaptıklarının hiçbir bahanesi olamayacağını, bunların evrensel sözleşmelerde ve Cenevre Sözleşmesinde savaş suçu olarak belirtildiğini ifade etti.

Filistinli Kadınlarla Dayanışma İnisiyatifi öncülüğünde kadın sivil toplum kuruluşlarıyla beraber toplandıklarını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

Batıda yaygın olarak Müslüman coğrafyaların kadın hakları söylemi üzerinden hedef alındığını görürüz. Türkiyede masumları hedef alan PKKlı terörist kadınların özgürlük savaşçıları olarak yüceltildiğini görürüz. Gözümüzün önünde Filistinde yıllardır ağır silahlı İsrail askerlerinin karşısında çıplak elleriyle, kocaman yürekleriyle El-Aksayı korumaya çalışıp, evlerini, İsrail tarafından öldürülen bebeklerini korumaya çalışan, bütün zorluklar karşısında dimdik ayakta durabilen o kahraman Filistinli kadınları görmezler. Haklarını konuşmazlar. Bizler bugün Türkiyedeki kadın sivil toplum kuruluşları olarak Filistinli kadınların, çocukların ve Filistinin yanında olduğumuzu haykırmak için buradayız. Tüm insanlığı da bu trajediye karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.

4 BİNE YAKIN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Mavi Marmara Derneği Kadın Kolları Başkanı Hatice Karasakız da sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri ve anneler olarak, işgalci İsrailin Gazze Şeridinde 14 gündür sürdürdüğü katliama dur demek için toplandıklarını, kendileriyle aynı duyguları paylaşan insanları harekete geçmeye davet ettiklerini söyledi.

Gazzede okulların, ibadethanelerin, camilerin, hastanelerin vurularak dünyanın gözü önünde savaş suçu işlendiğini aktaran Karasakız, İsrail yönetiminin, askerlerine yargılanmayacaklarının güvencesini vererek bunun yolunu açtığını ifade etti.

Karasakız, Filistinden her geçen dakika acı haberler alıyoruz. Şu ana kadar işgalci İsrailin Gazze Şeridine gerçekleştirdiği saldırılarda binden fazlası çocuk olmak üzere 4 bine yakın kişi öldürüldü. Gazze Sağlık Bakanlığı, işgalci İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70inin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu, bombalanan bina enkazında kalan 1300 kişiden haber alınamadığını, bunlardan 600ünün yine çocuklardan oluştuğunu açıkladı. diye konuştu.

Türkiye ve dünyadaki sivil toplum kuruluşlarını, İsrailin Gazze Şeridine uyguladığı soykırımı durdurmak için harekete geçmeye davet ettiklerini vurgulayan Karasakız, pazar gecesine kadar oturma eylemine devam edeceklerini kaydetti.

Filistinli Kadınlar Topluluğu Başkanı Ela Abdülkadir de Filistin topraklarını işgal eden İsrailin vahşice yaptığı saldırıları kınadıklarını, Filistin dayanışması için Arap ülkelerini ve tüm dünyayı dayanışmaya çağırdıklarını söyledi.

Oturma eylemine katılanlardan Hümeyra Zeyrek ise dili, dini, ırkı ne olursa olsun dünyadaki tüm insanları çocuk katliamcılarına karşı aynı safta olmaya davet ettiklerini kaydetti.

Bu arada, oturma eylemine katılan kadınların zaman zaman duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.

Ana Sayfaya Git