İşte Babacan’ın yol haritası: Hedef ‘2002’nin AK Partisi’ değil

Babacan ve ekibi, özellikle başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanı modelinin yarattığı sıkıntılar üzerinde çalışıyor.

Haberler 10.07.2019 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurucusu olduu AK Partiden istifa ederek yeni parti çalmalarna baladn yazl açklama ile kamuoyuna duyuran Ali Babacann yol haritas netleiyor. Babacan, bata partili cumhurbakanl ve bakanlk sistemi kaynakl sorunlarn nasl çözüleceini gösteren, özgürlükçü bir anayasa deiiklii önerisi olmak üzere, siyaset seti olarak nitelenen ekonomi, yarg, insan haklar gibi temel alanlardaki programn tamamladktan sonra yepyeni bir ekiple kamuoyunun karsna çkacak.

Kulislere yansyan bilgilere AK Partiden istifa eden Babacan, çalmalarn henüz isimlendirmi deil. Bu yüzden, geçirilen hazrlk sürecinde, partileme çalmalar Ali Babacan çalmas olarak niteleniyor. Bu süreçte, hem program hem de isimler üzerindeki çalmalar yürütülüyor.

Eski AKP olmayacak

Babacan ve arkadalar, yeni partinin, 2002 AK Partisi, Eski AKP olarak anlmasn istemiyor. AK Partinin tannm isimlerinden dar bir ekip yeni partide olacak ancak kamuoyunun önüne yepyeni yüzlerle çklmak isteniyor. Bu amaçla, oluturulan geni isim havuzundan belirlenen kiilerle görümeler yaplyor, istiare toplantlar düzenleniyor. Partide hem sosyal demokrat, hem merkez sa, hem muhafazakar isimlerin bulunmas amaçlanyor. Bu çalmalarda önemli bir mesafe alnm durumda.

Plan yok ama görüme var

Bata AK Parti olmak üzere Mecliste grubu bulunan partilerden milletvekillerini alarak, partinin hemen grup kurmas gibi bir hedef yok. Ancak kaynaklar, Babacan ve ekibinden milletvekillerine bir davet olmasa da vekillerden gelen görüme talepleri bulunduunu, baz görümelerin yapldn söylüyor. Bu nedenle, çounluu AKPden gelecek milletvekilleriyle Meclis grubu kurulmasnn da sürpriz olmayaca ifade ediliyor. Ancak Babacana yakn kaynaklar, bunun bir hedef olmadnn srarla altn çiziyor.

Anayasa deiiklii

Babacan ve ekibi, özellikle bakanlk sistemi ve partili cumhurbakan modelinin yaratt skntlar üzerinde çalyor. Türkiyenin mevcut sistemde, sistemsiz biçimde yürütüldüü düünülüyor. Bu konuda etki analizleri yaplyor ve en salkl modelin hangisi olduu üzerinde çallyor.

Anayasaya yönelik derin bir çalma yürütülüyor. Buna paralel olarak bata ekonomi olmak üzere, yarg, insan haklar, eitim gibi alanlarda da bir siyaset seti oluturuluyor. Kamuoyunun önüne ete kemie bürünmü bir programla çklmak isteniyor.

Benzer bir çalmay yürüten, Millet ttifakn oluturan CHP ve Y Parti ile henüz bir temas olmad belirtiliyor ancak partiletikten sonra bu konuda temas kurulmasna açk kap braklyor.

effaf finansman, FETÖ suçlamas

Henüz yola çklrken Ankara Basavclnn Babacan hakkndaki, FETÖ gerekçesiyle yaplan bir suç duyurusunu ileme koymas, tepkiler üzerine dosyay hemen kapatmas, Siyaset mühendislii olarak yorumlanyor. Babacan ve ekibi, dier partilere olduu gibi kendilerine de FETÖ suçlamas yaplabileceinin farknda. Bu nedenle bütünüyle effaf bir siyaset finansman ve tekilat hedefiyle çalmalar yürütülüyor. Partinin finansmannn nasl salanabilecei konusunda dünya örnekleri inceleniyor, özellikle kuzey Avrupadaki modeller detayl analiz ediliyor. Babacann özellikle parti gelirleri konusunda bütünüyle effaflk anlayn savunduu kaydediliyor.

Davutolu ile yollar ayr

Eski Babakan Ahmet Davutolunun yürüttüü çalmalar izleniyor ancak egüdümlü ya da ortak bir çalma yürütülmesi düünülmüyor. Babacan, bütünüyle bamsz biçimde partileme çalmalarn yürütme eiliminde.

Hedef sonbahar

stifa edene kadar çalmalar sessizlik içinde yürüten Babacann, artk çalmalar konusunda kamuoyunu daha fazla bilgilendirme eiliminde olduu belirtiliyor.

Parti hazrlklarnn sonbaharda tamamlanmas bekleniyor. Temmuz ve Austosu istiareler ve programla geçirecek Babacann Eylül veya Ekimde partiyi kurmas ve çalmalara balamas hedefleniyor.

Özeletiri tartmas

Babacan cephesinde, özeletiri tartmalar da dikkatle izleniyor. Konunun Babacann istifas üzerine yapt ksa açklama üzerinden deerlendirilmesi ise haksz bulunuyor. stifaya ilikin açklamada, özeletirinin deil, eletirinin de olmad, bu konularn ileride gündeme gelebilecei ifade ediliyor. Ancak geçen süreçte yaananlarn tartlmas gerektii, bunlarn zaten gündeme gelecei de deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git