İşte HDP’nin oy kayıpları

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü araştırmacı Reha Ruhavioğlu, "HDP’nin oyu 2015’ten beri bir düşüş eğiliminde ve 2023’teki düşüş seçmende hayal kırıklığı yaratmışa benziyor" dedi.

Haberler 24.05.2023 - 00:59 Son Güncelleme : 24.05.2023 - 00:59

DEMİRTAŞIN POPÜLER BİR LİDER OLARAK YÜKSELMESİ...

çözüm sürecinin barışçıl atmosferi, Türkiyede Kürtlüğün devlet eliyle meşru bir kimlik olarak konumlandırılması, Demirtaşın popüler bir lider olarak yükselmesi, ilk kez barajı aşma ihtimalinin bu kadar güçlü olması gibi faktörler birleşince HDP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde 6.057.506 kişinin oyunu alarak yüzde 13,12 ile tarihi bir başarı elde etti. Ancak o hava çok sürmedi, hükümet kurulamadı ve kendimizi bir şiddet sarmalı içinde bulduk. 1 Kasım 2015te tekrarlanan seçimlerde HDP oyu yaklaşık 1 milyon azalarak 5.145.688e, yani yüzde 10,76ya geriledi.

HDPNİN SEçMENİ MOTİVE ETMESİ GEREKİR

Burada, Rdawın canlı yayınında seçim gündemine ilişkin soruları cevaplayan Ruhavioğlu, HDPnın seçmeni motive etmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

Sandığa gitmeyenleri sandığa götürecek bir motivasyon oluşturmak daha gerçekçi. Kimler neden sandığan gitmedi konusunun üzerinde çalışılması gerekiyor. Adaylar sandık başına gitmeyen seçmenleri sandığa çekebilir mi? HDP bunları ikinci turda sandığa çekmek istiyor. Mesela HDP daha önce 80 ilde çalışıyordu. Enerjilerini dağıtmışlardı. Ancak şimdi ortaya çıkan sonuç Kılıçdaroğlunu birinci olarak sandıktan çıkması mecburiyeti... çünkü HDP Kılıçdaroğlunu desteklemiş ve o da başarılı olamamış. Eğer Erdoğan kazanırsa HDP Mecliste etkili bir siyaset yürütemez. Kılıçdaroğlunun kazanması onlar için de mecburiyet. Bundan dolayı da HDPnin gücünü bölge illerinde göstermesi gerekir.

KÜRTLERİN KATILIMININ DÜŞMESİ

Kürtlerin katılımının düşmesi Kılıçdaroğlu için de negatif olacaktır. Kılıçdaroğlu rahatlıkla kazanır diyemeyiz. Görüldüğü gibi Kılıçdaroğlu zor durumda. Burada muhalefetin daha fazla yüklenmesini gerekir. İnsanları sandığa götürmeleri gerekiyor. Kılıçdaroğlu ikinci turda dilini daha sertleştirdi. Bunun doğru bir strateji olduğunu söyleyemem ancak 5.2lik seçmen grubunun milliyetçi grup olduğu değerlendiriliyor, bunları kazanmaya çalışıyor ancak siz Kürt hareketi ile ilgili sert söylemlere yöneldiğinizde Kürtleri de sandıktan uzaklaştırırsınız. Yani hem Kürtleri soğutmayan hem de milliyetçileri memnun eden bir siyaset zor. Bunun başarılı olup olmayacağını sandıkta göreceğiz.

HDP HALKI, HALKI MOTİVE EDEMEMİŞ

Yeşil Sol Partinin oylarında azalma oldu. TİPle yapılan ittifak TİP için kazanç sağladı. Fakat HDP / YSP için bir yarar sağlamadı aksine oylarından götürdü. İkincisi CHP ile HDP arasında gelişen diyalog HDP seçmenini CHPye yaklaştırdı. Kürtlerin cephesinde Demirtaş gibi bir siyasi lider, Kürtleri bir arada toplayacak liderlik yoktu. Seçim barajı yüzde 10dan yüzde 7ye düşürüldü. Barajın aşılması için HDPye stratejik oy verenler oylarını değiştirip CHPye doğru gittiler. Bu faktörler seçimlerde HDPyi biraz geriye düşürdü. Şu da var: HDP halkı sandık başına götürecek kadar iyi bir performans segileyememiş, halkı motive edememiş. Tahminime göre HDP seçimden sonra bu meseleleri istişare edecektir. Siyasetini değiştirmesi gerekir. Türkiye siyaseti de Kürt siyaseti de değişime uğramalı. Hep birlikte göreceğiz neler olacağını.

Ana Sayfaya Git