İşte PKK’nın kampları!

Bağdat-Erbil anlaşmasında Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesindeki varlığının sonlandırılması öngörülen terör örgütü PKK, bölgedeki faaliyetlerine devam ediyor. AA muhabirinin çektiği görüntülere göre PKK ve ona bağlı yerel milislerin konuşlandığı Sincar'da örgüte ait eğitim kampları, sözde halk meclisleri ve kontrol noktaları yer alıyor. PKK'nın Sincar'da herhangi bir engelle karşılaşmadan hareket ettiği görülüyor.

Haberler 14.10.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Ajans (AA), 6 yldr Musulun Sincar ilçesinde varlk göstererek askeri ve siyasi faaliyetlerde bulunan terör örgütü PKKya ait kamplar ve siyasi faaliyet alanlarn görüntüledi.

Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasnda 9 Ekimde imzalanan anlamada, terör örgütü PKKnn Sincardaki varlna son verilmesi maddesinin yer almas, örgütün bölgedeki varln bir kez daha gündeme getirdi. AA, terör örgütü PKKnn Sincardaki kamplarn görüntüleyerek, örgütün bölgedeki varlnn devam ettiini gözler önüne serdi.

AA muhabirinin çektii görüntülere göre PKK ve ona bal yerel milislerin konuland Sincarda örgüte ait eitim kamplar, sözde halk meclisleri ve kontrol noktalar bulunuyor.

Görüntülerde, PKKnn bölgedeki varln sonlandrmay öngören Sincar anlamas, örgüt üye ve sempatizanlar tarafndan protesto ediliyor. Gösteri srasnda terör örgütü eleba Abdullah Öcalana ait resimlerin tand görülüyor.

Sincardaki Ezidileri silah altna almak için kurulan bir kamp, o esnada düzenlenen silah töreni göze çarpyor. Bunun yannda, kamp etrafnda kurulan gözlem kuleleri yer alyor.

Ayn zamanda, Sincardaki güvenlii de elinde tutan örgütün, üzerinde Asayi yazan pikap araçlarla rahat bir ekilde devriye gezebildii gözleniyor.

Ezidilerin tüm çarlarna ramen çocuklarnn silah altna alnd kamplarn dnda, örgüte ait sözde halk meclisleri de siyasi örgütlenme için kullanlyor.

Örgüt mensuplarnn Sincar ilçe merkezinin Suriye snrna yakn Hanesur köyündeki Hanesur Halk Meclisi bulunuyor. Söz konusu meclisin herhangi bir resmiyeti bulunmad gibi sadece Ezidilerin örgütlenmesi için faaliyet gösteriyor.

Görüntülerde PKKnn Sincarda herhangi bir engelle karlamadan hareket ettii açkça görülüyor.

BADAT VE ERBL ARASINDA MZALANAN SNCAR ANLAMASI

Badat ve Erbil arasnda statüsü tartmal bölgelerden biri olarak bilinen ve terör örgütü PKKnn varlk gösterdii Sincardaki sorunlarn çözümüyle ilgili 9 Ekimde bakent Badatta yaplan toplantda anlamaya varld duyurulmutu.

Irak Babakan Mustafa el-Kazminin liderliinde yaplan toplantya, Birlemi Milletler Genel Sekreterinin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, IKBY heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katlmt.

Irak Babakanlk Sözcüsü Ahmed Molla Talal, toplant sonras yapt açklamada, Babakan Kazminin himayesinde, Sincarda hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dardan gelen gruplarn (terör örgütü PKK) gücünü krmak için idari ve güvenlik açsndan tarihi bir anlama yapld. ifadelerini kullanmt.

AA muhabirinin ulat anlama metnine göre, terör örgütü PKKnn bölgedeki varlna son verilecek. Sincarn güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imar için Badat ile IKBY arasnda ortak komite kurulacak.

ÖRGÜT, DEAI BAHANE EDEREK BÖLGEYE KONULANDI

Terör örgütü PKK, Sincar ve çevresine DEA bahane ederek yerleti. 3 Austos 2014te Ezidilerin çounlukta yaad Sincar ilçesine saldr düzenleyen terör örgütü DEA, aralarnda kadn ve çocuklarn da bulunduu binlerce kiiyi kaçrp öldürdü veya elinde tuttuu bölgelerde alkoydu.

Kasm 2015te Sincar ilçe merkezi ve çevresini terör örgütü DEAtan geri alan Pemerge güçleri, Irak merkezi hükümetine bal güçlerin Ekim 2017de Sincara konulanmas sonras bölgeden çekildi. PKK da DEAn 2014te Sincara yapt saldry bahane ederek bölgede konuland.

Musul kent merkezinden yaklak 120 kilometre mesafedeki Sincarda DEA öncesi yaklak 300 bin kiinin yaad tahmin edilirken, bu nüfusun üçte ikisini Ezidilerin, dier bölümünü ise Sünni Kürt ve Araplarn oluturduu belirtiliyor. 2014 sonras ise PKK, Suriye ve Kandilden getirdii militanlarla bata Sincar Da olmak üzere birçok bölgede kamp kurup varlk göstermeye balad.

PKKnn konuland Sincar, Suriye snrna çok yakn olmasnn yan sra ayn zamanda Türkiyeye de yakn bir konumda bulunuyor. Bölgenin arazi koullarnn engebeli olmamasndan dolay mevcut kara yollarndan hem Suriyeye hem de Türkiye snrna rahatlkla ulalabiliyor.

Terör örgütü, Suriyeden getirdii araçlarla snr üzerinden hareket edebildii gibi birçok yola da keyfi ekilde kontrol noktalar kurdu.

EZDLER, TERÖR ÖRGÜTÜ PKK NEDENYLE EVLERNE DÖNEMYOR

DEAn saldrs sonras Ezidilerin birçou evlerini terk edip bata IKBY olmak üzere Türkiye ve çok az oranda da Suriyeye kaçmak zorunda kald. DEAn yaklak 15 ay boyunca ilçeyi elinde tutmasndan sonra Kasm 2015te bölgede kontrol tamamen saland.

Pemerge güçlerinin, Sincarda kontrolü salamasna ramen birçok Ezidi terör örgütü PKKnn engeline taklarak evine dönemedi. Ezidiler, PKKnn Sincarn yeniden inasnn önünde engel tekil ettiini belirterek, her frsatta örgütün Sincardan derhal çekilmesi çarsnda bulunuyor.

IKBY yetkilileri ise PKKnn bölgedeki varlndan dolay Ezidilerin evlerine geri dönemedii ve bölgenin yeniden inasnn engellendii eletirilerini getiriyor.

Ezidilerin ruhani liderinin vekili Mir smet Tahsin Beg, 3 Eylülde AA muhabirine yapt açklamada, terör örgütü PKKnn Musulun Sincar ilçesinde istenilmediini, örgütün bölgeyi terk etmesi gerektiini belirtmiti.

Sincar Kaymakam Mehma Halil, 29 Austosta yapt yazl açklamada, PKKnn, alkoyduu Ezidileri gizli hapishanelerde tuttuunu açklamt.

IKBY Bakan Neçirvan Barzani de 3 Austosta yapt yazl açklamada, PKKnn Sincardaki varlna imal bir ekilde deinerek, engal (Sincar), Ezidilerin aclarn göz önünde bulundurmadan siyasi hedeflerini hayata geçirmek isteyen yasa d silahl gruplarn üssüne dönümü vaziyette. ifadelerini kullanmt.

Sincardaki Ezidiler, PKKnn bölgelerindeki varl ve kaçrlan çocuklarnn serbest braklmas için farkl aralklarla eylemler düzenlemi, Irak merkezi hükümetinin örgüte müdahale etmesi için çarda bulunmutu.

Ana Sayfaya Git