İşte seçim pusulası!

YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için basılan oy pusulalarını basın mensuplarına gösterdi.

Haberler 12.03.2019 - 13:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 31 Mart Mahalli dareler Seçimlerinde kullanlmak üzere baslan oy pusulalar ve effaf sandklarn görüntüleri basnla paylald.

Buna göre, 31 Martta yaplacak yerel seçimde YSK tarafndan baslan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranl sar renkteki zarflar kullanlacak.

Birleik oy pusulasnda, daha önce çekilen kuraya göre srayla siyasi partilerin adaylarnn isimleri, parti adlar ile partilerin amblemleri yer alyor. Pusulann sonunda bamsz adaylarn isimleri bulunuyor.

Büyükehir belediye bakanl seçimi için kullanlacak oy pusulas beyaz, büyükehir olmayan illerde turuncu, ilçe belediyesi için hazrlanan oy pusulas mavi, belediye meclis üyelii için kullanlacak oy pusulas ise sar renkte olacak.

Seçmenler, Evet veya Tercih yazl mühürlerle oylarn kullanacak. Oy pusulalarnn üzerine mühür dnda yaz yazlmayacak. Oy pusulalar tek zarfa konulacak. Zarflar, effaf sandklara atlacak.

-Oy verme saatleri

YSK kararna göre Adyaman, Ar, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakr, Elaz, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümühane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmara, Mardin, Mu, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, anlurfa, Van, Bayburt, Batman, rnak, Ardahan, Idr ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarnda oy vermenin balangç ve biti saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dnda kalan dier illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduu illerde saat 16.00, dier illerde saat 17.00den önce oylar saylmaya balanamayacak. Sandk seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarn kullanm olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandklar kesinlikle açlamayacak.

Büyükehirlerde, srasyla büyükehir belediye bakanl, belediye bakanl, belediye meclisi üyelii ve muhtarlk, dier illerde, srasyla belediye bakanl, belediye meclisi üyelii, il genel meclisi üyelii ve muhtarlk, seçimlerine ait oy pusulalarnn saym ve dökümü yaplacak.

- Sandk sonuç tutanaklar, YSKnin internet sitesinde

Seçimlerde sandk banda memur üye ile bakan dnda, o seçim bölgesinde son milletvekili seçiminde en çok oyu alan be siyasi parti temsilcisi görev alyor.

YSKnin son kararna göre, seçimlere katlma yeterlilii olan siyasi partiler, seçimlere girmedii yerlerde de müahit bulundurulabilecek.

Vatandalarn oylarn kullandklar sandkta seçim sonunda tutulan saym döküm cetveli, kare kodlu olarak ilçe seçim kurulu tarafndan tarandktan sonra ilçe birletirme tutanaklaryla siyasi partilerle e zamanl olarak YSKye gönderiliyor.

Seçim güvenlii açsndan ayrca, seçimlerdeki tüm sandklarn siyasi partili üyelerinin imzalad sandk sonuç tutanaklar, YSKnin internet sitesinden görülebiliyor. YSK bunu 2014teki mahalli idareler seçiminden bu yana uyguluyor.

Vatandalar, oy kullandklar sandklarn tutanan, bu sandn ilçe, il birletirmesini Türkiye geneline kadar YSKnin sitesinden, seçim sonuçlar kesinletikten sonra TC kimlik numaralarn girerek görüntüleyebiliyor.

Ana Sayfaya Git