İşte suç atlası

TCK uyarınca açılan davalardaki suç türleri bakımından 20 ilde "mal varlığına", 60 ilde "vücut dokunulmazlığına" karşı işlenen suçlar ilk sırayı aldı. Bölge illerinde kaçakçılık davaları ilk sırada.

Haberler 06.05.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanl Adli Sicil ve statistik Genel Müdürlüü, geçen yl yurt genelinde açlan davalardaki suç türlerine ilikin aratrma yapt. Ülke genelinde ilenen suçlarn mercek altna alnd aratrmada, illere ve corafi bölgelere göre Türkiyenin Suç Atlas çkarld. Hazrlanan Suç Atlasna göre, Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarnca açlan davalarda, kasten ve taksirle yaralamay da içeren Vücut dokunulmazlna kar ilenen suçlar 60 ilde ilk sraya yerleti.

Türkiyenin metropol illeri banda yer alan stanbul ve Ankarann da bulunduu 20 ilde ilk sray alan suç türü; hrszlk, yama ve mala zarar vermeyi kapsayan Mal varlna kar ilenen suçlar yer ald. Suç Atlasnda; Ateli Silahlar ve Bçaklar ile Dier Aletler Hakknda Kanuna muhalefetten anlurfa ve Rize, Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlarda Hakkari, Elektronik Haberleme Kanununa muhalefetten Batman ve Sporda iddet ve Düzensizliin Önlenmesine Dair Kanuna muhalefetten ise Trabzon ilk srada yer ald.

HABER MERKEZ

Adalet Bakanlnca geçen yl açlan davalardaki suçlar göz önüne alnarak, yaplan çalma sonrasnda Türkiyenin Suç Atlas çkarld.

Adalet Bakanl Adli Sicil ve statistik Genel Müdürlüü 2016da açlan davalardaki suç türlerine ilikin aratrma yapt. Davalarn incelendii aratrmada, Türkiyede ilenen suçlar mercek altna alnd. llere ve corafi bölgelere göre yaplan çalmayla Türkiyenin Suç Atlas oluturuldu.

Hazrlanan Suç Atlasna göre, Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarnca açlan davalarda, kasten ve taksirle yaralamay da içeren Vücut dokunulmazlna kar ilenen suçlar 60 ilde ilk sraya yerleti.

stanbul ve Ankarann da aralarnda bulunduu 20 ilde ise ilk sray alan suç türü, hrszlk, yama ve mala zarar vermeyi de kapsayan Mal varlna kar ilenen suçlar oldu.

Hakkaride ise Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar en çok dava açlanlar arasnda yer ald.

- Trabzonda en çok dava spordan

Özel kanunlar kapsamnda ise 61 ilde en çok dava cra ve flas Kanununa muhalefetten ilenen suçlardan açld.

Aralarnda Hakkari ile Gümühanenin de bulunduu 12 ilde en çok Kaçakçlkla Mücadele Kanununa muhalefetten dava açld. Terörle Mücadele Kanununa muhalefet nedeniyle ilenen suçlara ilikin davalarda da ilk sray Tunceli, Bingöl, Diyarbakr ve Mardin ald.

Batmanda en çok Elektronik Haberleme Kanununa, Rize ve anlurfada Ateli Silahlar ve Bçaklar ile Dier Aletler Hakknda Kanuna, Trabzonda ise Sporda iddet ve Düzensizliin Önlenmesine Dair Kanuna muhalefetten dava açld.

- Bölgesel deerlendirmeler

TCK ve özel kanunlar uyarnca ilenen suçlar bölgesel olarak da deerlendirildi.

Bölge bazl aratrmada, Ege, Akdeniz, Karadeniz, ç Anadolu ve Dou Anadolu bölgelerinde Vücut dokunulmazlna kar ilenen suçlarn açlan davalarda ilk sray ald görüldü.

Marmara ve Güneydou Anadolu bölgelerinde ise açlan davalardaki ilk sray Mal varlna kar ilenen suçlar oluturdu.

Özel kanunlar (kaçakçlk, terörle mücadele, icra-iflas, ateli silahlar kanunu, sporda iddet) uyarnca bölge baznda, Marmara, Ege, Karadeniz, ç Anadolu ve Akdenizde en çok cra ve flas Kanununa muhalefetten dava açld.

Dou ve Güneydou Anadoluda ise Kaçakçlkla Mücadele Kanununa muhalefet suçu açlan davalarn ilk srasndaki gerekçe olarak yer ald.

Ana Sayfaya Git