İşte Üniversitedeki FETÖ İddianamesi!

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında dönemin Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saraç ile dönemin rektör yardımcıları Prof. Dr. Sır, Prof. Dr. Eyigün ve Prof. Dr. Bilici hakkında, "silahlı terör örgütü yöneticiliği yapmak" suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı

Haberler 31.03.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda dönemin Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayegül Jale Saraç ile rektör yardmclar Prof. Dr. Aytekin Sr, Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Prof. Dr. Aslan Bilici hakknda, silahl terör örgütü yöneticilii yapmak suçundan 22,5 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu sanklar Prof. Dr. Saraç ve Prof. Dr. Sr ile tutuksuz sanklar Prof. Dr. Eyigün ve Prof. Dr. Bilici hakknda hazrlanan iddianame 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, 2008 yl öncesindeki dönemde PKK sempatizan olarak nitelendirilen oluumun kendilerini, muhafazakarlar olarak tanmlayan gruplara baskda bulunmalar sonucunda yönetime muhalif olan muhafazakar gruplarn 2008 ylndaki rektörlük seçimleri için bir araya gelip tek bir aday destekleme karar ald, bunun sonucunda da FETÖ/PDY silahl terör örgütünün Dicle Üniversitesi yaplanmasnn temelinin atld bildirildi.

Kendilerini muhafazakar olarak nitelendiren gruplarn bir araya gelerek 2008 ylndaki rektörlük seçimlerinde Saraç destekleme karar aldklar belirtilen iddianamede, seçim sonucunda Saraçn rektör, Bilici ve Sr ile Mustafa Arcann rektör yardmcs olarak atand ve üniversitede FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasnn balad aktarld.

- Üniversite örgütün çkarlar için kullanlan bir kurum halini almtr

FETÖ/PDY silahl terör örgütü üyelerinin Dicle Üniversitesinde yönetime gelmesinin ardndan, üniversite içerisinde bir takm faaliyetlerde bulunmaya baladklar bildirilen iddianamede, u ifadelere yer verildi:

Bu faaliyetler kapsamnda her zaman izledikleri bir yol olarak üniversite içerisindeki örgüt mensuplarn ve d üniversitelerden getirilen FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarnn örgütün amaçlar dorultusunda yönetim içerisinde kritik noktalara görevlendirmeleri yaplmtr. Akabinde bu kritik noktalardaki görevli kiilerce üniversite içerisinde bulunan idari ve eitim kadrolarna örgüt mensuplarnn yerletirmeleri yaplmtr. Kadrolama ve atamalarn ardndan FETÖ/PDY terör örgütüne müzahir olmayan ve muhalif olan kiilere bir takm bask ve mobbingler uygulanmtr. Ayrca üniversitenin mali kaynaklarnn kullanmnda ve yönetiminde bir takm usulsüzlükler yaplmtr. Üniversitede örgütün maddi ve manevi destekleri artm, böylece üniversite bir eitim kurumundan daha çok FETÖ/PDY silahl terör örgütü tarafndan örgüt çkarlar için kullanlan bir kurum halini almtr.

ddianamede, üniversitedeki FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasnn kadrolama faaliyetlerine yer verilerek, üniversite içerisinde PKK faaliyetlerinin devam ettii ve bu faaliyetlere yönetim tarafndan dolayl destek verildii belirtildi.

Diyarbakr l Emniyet Müdürlüü Terörle Mücadele ube Müdürlüü Örenci Faaliyetleri Büro Amirliinden alnan rapora göre, Saraçn yönetime geldii tarihten sonra örenciler tarafndan gerçekletirilen eylemler incelendiinde PKK ve marjinal sol kökenli eylemlerde herhangi bir azalma olmad bildirilen iddianamede, 7 yllk dönemde üniversitede 300den fazla eylem ve gösterinin gerçekletiinin tespit edildii aktarld.

- Hastanedeki ilaçlarn teröristlere gönderildii gizli tank ifadesinde

Gizli tank Aydnlkn ifadesine de yer verilen iddianamede, unlar kaydedildi:

Dicle Üniversitesinin ameliyathane kapasitesi düünüldüünde akla gelmeyecek sayda ilaç stoku vardr. Bunlarn çou pahal ve ulalmas zor ilaçlardr. Ameliyathane ve acilde bulunan tbbi malzemeler, Sur operasyonlarnn devam ettii esnada hastane deposundan çkartlarak Surda bulunan terör örgütü PKK mensuplarna gönderilmitir. Bu açn fark edilmemesi için bata eski Bahekim Sait Alan olmak üzere bahekim yardmclarndan oluan komisyon kendi aralarnda anlaarak, ilaçlarn tarihi geçtii için imha edilmi gibi tutanak tutmulardr ve bu tutanak dosyada mevcuttur. Saraç ve Rektör Yardmcs Bilici üniversitede kadrolamaya gitmi, bin 500ün üzerinde çounluu FETÖ/PDY üyesi olan personel alnmtr.

Üniversiteye alnan akademisyenlerin büyük çounluunun FETÖ/PDY üyesi olduunu iddia eden gizli tank Aydnlk, Prof. Dr. Srn FETÖ/PDYdeki görevinin üniversite imam olduunu öne sürdü.

- Eyigün, rektörün kapanmas için akl vermi

Gizli tank Aydnlk, Eyigünün FETÖ/PDY üyesi ve Saraçn kapanmas için akl veren kii olduunu öne sürerek, rektörün akl babas olduunu, yaknlarnn üniversitede ie alndn iddia etti.

Eski bahekim Alann hem FETÖ hem de PKK terör örgütü ile irtibatl olduunu ve örgüt üyesi olduunu ileri süren gizli tank, Alann terör örgütü PKKya yaknlyla bilinen Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasnn (SES) emirlerini uyguladn aktard.

Gizli tann, iddianameye yansyan ifadesinde, unlar yer ald:

Sur operasyonu srasnda üniversite hastanesi hakknda zafiyeti olduu gerekçesiyle haberler çktnda dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmazn einin Alann görev yapt kardiyoloji bölümüne gelerek muayene olmas, hastanenin imajn kurtarmaya yönelik bir hareket olduunu düünüyorum. Ufak bir rahatszl olan polis ya da düük bir rütbeli askerin muayeneye gelmedii bir dönemde Diyarbakrn en yüksek rütbeli askerinin einin Askeri Hastanesi dururken Dicle Üniversitesine gelerek muayene olmas FETÖ-PDY güdümünde faaliyet gösteren hastanenin imajn kurtarmaya yönelik bir harekettir. SES tarafndan Surda gerçekleen askeri operasyonlara tepki ve terör örgütüne destek amaçl eylemler yapld. Ayrca hastanede i yavalatarak hastalara muayene ve ameliyatlar yaplamamtr. Bu hususta hastane yönetimi kaytsz kalmtr.

- Üniversitede FETÖnün karargah lojmanlarn yanndaki camidir

Gizli tank Aydnlk, üniversitedeki FETÖ/PDY mensuplarnn karargahlar ve sohbet yerlerinin lojmanlarn giriinde bulunan büyük cami olduunu, caminin alt katnn bunun için özel dizayn edildiini, mevcut üyelerinin üniversite idarecileri ve yöneticileri olduunu aktard.

Saraç hakknda Dicle Üniversitesi tarafndan açlan idari soruturma evraklarnn olduu belirtilen iddianamede, Saraçn FETÖ/PDY terör örgütü ile alakasnn bulunduuna dair çok sayda ikayet bulunduu, Saraçn üniversiteyi, örgüt komutlar ile ve örgütün çkarna yönelik yönettii ve FETÖ lideri Fetullah Gülen ile balantl olduuna yer verildi.

ddianamede, o dönem Dicle Üniversitesi lahiyat Fakültesi Hadis Ana Bilimdal Bakan olarak görev yapan Ahmet Kelein, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnda verdii ifadesinde Saraçn Pensilvanyadan gelen temsilcilerin de destei ile ikna edilerek, üniversitenin imkanlarnn tamamen FETÖ/PDY kadrolamas için seferber edildiini iddia ettii belirtildi.

- Gülen çanta dolusu ziynet eyas göndermi

ddianamede, Kelein u ifadeleri yer ald:

Rektörlük seçiminden yaklak 45 gün sonra erif Ali Tekalan isminde birisi Saraçn yanna gelerek Pensilvanyadan getirdiini söyledii bir çanta dolusu ziynet eyasn Gülenin selamn, duasn da getirdiini söyleyerek, Saraça hediye etti. Rektör yardmclarndan Sr örgütün mülki amirlerinden sorumlu imamyd. Sr, dönemin vali, vali yardmcs ve kaymakamlarn üniversite ile balantl her türlü ilerinin yürütülmesinden sorumluydu.

ddianamede, yer alan sank Eyigün, ifadesinde unlar kaydetti:

Saraç rektörlüe geldikten sonra rektör yardmcs olan Sr, paralelci olarak bilinen personelin abiliini yapyordu. çünkü paralelciler her türlü sorunda genel sekreter ben olmama ramen Sra giderek problemlerini çözmeye çalrlard. Tp Fakültesini çok fazla bilmemekle birlikte yaplan konumalardan anladm kadaryla görevde yükselmesi yaplmayan fakat ismen tanmadm görevlilerin ilerinin engellenmesini Mehmet Fuat Gürkann saladn biliyorum. Burs ad altnda toplanan paralarla genellikle kendilerine yakn örencileri deil de kendilerine uzak örencileri geziye götürerek adam kazanmaya çalrlard.

- O bana Hocaefendinin emanetidir diyerek soruturmay engellemi

ddianamede, Saraç hakknda iddialarda bulunan K.Y, Veteriner Fakültesine Cengiz Yalçnn yurt dndan bir üniversiteden dekan olarak getirildiini belirtti.

K.Y, üniversitede Yalçn hakknda, proje, benzeri mali i ve ilemlerde birtakm usulsüzlükler yapt gerekçesiyle hakknda balatlan idari soruturma için Saraçn O bana hocaefendinin (Fetullah Gülenin) emanetidir diyerek bu soruturmalar kapattn, ilem yaplmasn da engellediini ileri sürdü.

- Rektör, paralel yapya daire balam

ddianamede rektör hakknda iddialar yer alan H.Y, geçici olarak çalan kiilere lojman verildiini, öretim elemanlarnn da lojman sras beklediini belirterek, Saraçn paralel yapya bu süre zarfnda bir daire baladn öne sürdü.

ddianamenin hukuki nitelendirme ksmnda u ifadelere yer verildi:

2008 ylnda Dicle Üniversitesinde FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmas balamtr. Bu yaplanma d üniversitelerden örgütle balantl öretim görevlilerini ie alarak kemik kadroyu kurmutur. Bu kemik kadro ise bir zincirleme halinde örgüte müzahir kiilerin üniversiteye yerlemesini salamlardr. Bilicinin üniversitede örgüt yaplanmasnn içerisinde aktif bir ekilde rol oynad anlalmaktadr. Mevcut soruturma incelendiinde dier üpheli ahslarn örgüt ile iltisaklar hakknda çeitli deliller ele geçirilmekle birlikte Saraçn dorudan örgüt eleba Gülen ile balantl olduu, ziynet eyalar gönderilmesi, Yalçn hakknda o bize Hocaefendinin emanetidir eklinde söylemde bulunmasndan anlalmtr.

ddianamede, mevcut soruturma kapsamnda Saraçn bir nevi akl hocasnn üpheli Eyigün olduu ve Saraça çeitli telkinlerde bulunarak yönlendirdiinin görüldüü vurguland.

- 17/25 Aralk sonras örgütten ayrlmak isteyenlere mobbing

Mevcut kemik kadronun bir dier üyesi olan Srn örgütün üniversite imam olduu ve dier bir görevinin örgütün para kasas olarak tp fakültesi üzerinde youn bir etkiye sahip olduu görülmektedir. ifadelerine yer verilen iddianamede öyle denildi:

Sr, Dicle Üniversitesi içerisinde FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasnn balangc itibariyle kemik kadronun bin 500 civarnda örgüt üyesini üniversite içerisinde istihdam etmitir. Bu ie almlarn yasal gözükmesi için sadece örgüt üyesinin bavurabilecei ekilde ilanlar hazrlamtr. 17/25 Aralk sonras örgütten ayrlmak isteyen ahslara çeitli yollardan mobbing uyguland yine mevcut soruturma evraklarnda yer almaktadr. üphelilerin PKK faaliyetlerine kar bir araya geldiklerini beyan ettikleri bu yolla yaptklar gayri meru eylem ve yaplanmalarn hakl göstermeye çaltklar görülmektedir. Ancak yaplan incelemelerde 2008 tarihi sonrasnda üniversitede PKK ve marjinal sol eylemlerde herhangi bir azalma olmamtr. Sur olaylar srasnda PKKya Tp Fakültesinden ilaç gönderimi yapld iddias, mevcut kemik kadronun tüm savunmalarn çürütmektedir.

Örgütün yaplanmas ve faaliyetlerinin üniversitede kstl kalmad, bu yaplanmann dier kurumlar de etkisi altna ald aktarlan iddianamede, üniversitenin dönemin genel sekteri olarak görev yapan Mustafa Tunann, Diyarbakr Adliyesi imam olarak itham edildii ifade edildi.

- Silahl terör örgütü yöneticilii suçunu iledii anlalmtr

ddianamede, üniversitede FETÖ/PDY silahl terör örgütünün kadrolamasndan üpheli Saraçn rektör olarak sorumlu olduunun deerlendirildii aktarld.

Eski rektör Saraçn üniversiteyi 8 yllk görevi dönemde FETÖ/PDY silahl terör örgütü üyelerine açarak bu örgütün üniversitede kadrolamasn salad kaydedilen iddianamede unlar kaydedildi:

Üniversitede 10-20 civarnda örgüt üyesi bulunmasna ramen 8 yllk bu süreçte örgüt üyelerinin saysnn yüzlerce olarak ifade edilen saylara ulat tespit edilmitir. Soruturmalar kapsamnda üniversitede örgüt yaplanmasna yönelik 400 kii hakknda ilem yaplm, 70 üpheli ise tutuklanmtr. Rektör ve yardmclarnn üniversitedeki kadrolara sürekli olarak FETÖ/PDY silahl terör örgütü mensubu kiileri, örgütle balantlarn bilmelerine ramen yerletirmek suretiyle sebebiyet verdii ve üniversitenin bir nevi FETÖ/PDY silahl terör örgütünün üssü konumu haline gelmesine neden olduu için silahl terör örgütü yöneticilii suçunu iledii anlalmtr. Ayrca, Srn, hemen darbe teebbüsünden sonra emeklilik dilekçesi vermesi dikkat çekici bulunmutur.

- stenilen ceza

ddianamede, dönemin Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayegül Jale Saraç, Rektör yardmclar Prof. Dr. Sabri Eyigün, Prof. Dr. Aytekin Sr ve Prof. Dr. Aslan Bilici hakknda, silahl terör örgütü yöneticilii yapmak suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapisle cezalandrlmas isteniyor.

Ana Sayfaya Git