İstihdama takoz Üretime engel

DEDAŞ'ın keyfi uygulamaları mağdur etmeye devam ediyor, işletmeler veryansın etti.

Haberler 02.07.2018 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik kesintilerini ikenceye dönütüren DEDAn voltaj dalgalanmalar, sanayi sektörünü de vurdu. OSBdeki fabrikalarn trafolar voltaj yüzünden patlarken, jeneratörlerde ar çalmadan dolay devre d kalnca, fabrikalar artel indirdi.

Keyfi ve sorumsuz faaliyetlerinin yansra, ikenceye dönütürülen elektrik kesintileriyle sürekli tartma konusu olan Dicle Elektrik Datm A.nin (DCLE-EDA) son dönemlerde yaanan voltaj dalgalanmalar Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar da adeta atl duruma getirdi. Birçok fabrikann kendilerine ait özel trafolar voltaj dalgalanmalar yüzünden oluan arza ve trafo yanmalar nedeniyle, devre d kalrken, üretimde durdu. Diyarbakr bata olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine de büyük zarar verilirken, fabrikalarn üretim makineleri istop etti, yüzlerce içi ise çalacak günü bekliyor.

Yaananlar karsnda DEDA ve TA birbirini suçlarken, madur olan fabrika ve iletme sahipleri uradklar maduriyet karsnda veryansn ederek, büyük tepki gösterdi. Mermer Fabrikasnn iletme Müdürü Mahmut Barut DEDAn keyfiyetini kabul edilemez görürken, Voltajlar çok düzensiz. Yüksek gerilimden dolay, trafomuz patlad. Elektrik yok. Fabrika günlerdir çalmyor. çi ve makineler çalmyor. Hasarmz ve zararmz büyük. Kim telafi edecek, DEDA büyük bir keyfiyet içerisinde. Böyle giderse fabrikaya kilit vuracaz. OSB Yönetimi ve DEDA yetkilileri arasndaki, görümeler sonuçsuz kald. DEDA bölge ekonomisine sabotaj yapyor dedi.

Öte yandan elektrik kesintileri nedeniyle hizmet sektöründeki iletmeler de i yapamaz hale geldi. Fahi denebilecek fiyatlardan elektrik bedeli ödeyen ve kesintiler nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda olan iletmeler, ciddi oranda doan zarardan dolay mükerrer fiyat ödeyerek, iflas eder hale geldi. DEDAa, Jeneratöre ve Mazota ayr ayr ödeme yapyor. DEDA, kentte istihdama ciddi oranda katk salayan büyük çaptaki iletmelerin zarar etmesine adeta göz yumuyor. letmeci Naif Durgun, Elektriklerimizin sk sk gitmesinden dolay jeneratörlerimizde arzalanyor ve bizler yüksek maliyetleri karlnda tamir ettirdik. Yedek jeneratör getirdik. Yakt istasyonumuzdaki pompalar yine ayn ekilde arzalanyor ve müterilerimiz yakt alrken sknt yayorlar. lerimizde ve cirolarmzda düüler oluyor.

Dicle Elektrik Datm A.nin (DCLE-EDA) son dönemlerde yaanan voltaj dalgalanmalar Organize Sanayi Bölgesindeki birçok fabrikay adeta atl hale getirdi. Trafolarnn patlamas ve arza vermesi nedeniyle eneri alamad için çok sayda fabrika üretimi durdu. Diyarbakr bata olmak üzere bölge ve ülke ekonomisine de büyük zarar verilirken, fabrikalarn üretim makineleri ve yüzlerce içi, elektrik yokluu nedeniyle adeta artel indirdi.

Bir süredir kent merkezi ve özelliklede Organize Sanayi Bölgesine elektrik salayan hatlardaki voltaj dalgalanmalar, çok sayda trafoyu tahrip ederken ilemler elektriksiz kald. DEDAn arzalar gidermemesi sebebiyle Diyarbakrda özellikle ekonomik hayat durma noktasna geldi.

FABRKALARDA ÜRETM DURDU!

Büyük fedakrlklarla ürettikleri mallar çevre ülkelere ve tüm dünyaya ihraç eden, Diyarbakr ve Türkiye ekonomisine katk sunan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalar, son günlerde ellerini kollarn balayan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmalaryla bouuyor.

ÜRETMN ÖNÜNDEK ENGEL DEDA

Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren birçok fabrika yüksek voltaj sonras tahrip olan trafolarnn çalmamas nedeniyle üretim yapamaz hale geldi. çi ve iverenin madur olduu elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmalar nedeniyle i makineleri çalmaynca üretimde durdu.

OSBDEK KESNTLER HAYATIN BR PARçASI

Elektrik kesintileri nedeniyle DEDAa veryansn eden Fabrika Müdürü Mahmut Barut, elektrik hizmetinin özelletirilmesinin ardndan ve DEDAn üstüne düen sorumluluu yerine getirmediine dikkati çekerek, keyfi muamelelerine tepki gösterdi.

ARIZA OLUNCA DEDA ORTADA YOK

Hizmetteki aksaklklarndan dolay Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde elektrik sorununun hayatn bir parças haline geldiini söyleyen Barut, yüksek elektrik faturalar ödemelerine ramen arza durumlarnda DEDAn sorumluluunu yerine getirmediini söyledi. Barut, Birkaç aydr burada çok büyük elektrik arzalarndan kaynaklanan sorunlar yayoruz. Normal çalmalarmzda 8 saatlik mesaimizde 3 sefer elektrik kesintisine maruz kalmadmz gün yok. Bunlar hep hatlardaki sorunlardan dolay ve bir türlü bakm yaplmyor. Bize her zaman faturalarda iletim bedeli, kayp kaçak bedeli ad altnda envai çeit kalemlerden paralar alnd halde bize her hangi bir hizmet sunulmuyor. Geçen gün Dökmeta köyündeki trafo merkezinde patlama olmu. Bir sonraki günde Diyarbakrdaki trafoda arza oluyor. Elektriklerde gelen voltajlar çok düzensiz. Düzensiz geldii için elektrik dalgalanmalarndan dolay makinelerimizin tamam hasar görmekte. Bu son olayda ise dün trafomuza gelen yüksek gerilimden dolay, trafoya gelen hatta bile tahribatlar oldu, trafomuz yand dedi.

SESMZ DUYMALARINI STYORUZ

Üretim ve ihracatn durduunu ifade eden Barut, öyle konutu: uanda zararmz 100 bin lira civarndadr. Parçalar deitirdiimiz halde 3 vardiyadr i kaybmzla birlikte 300 bin liraya varan bir zararmz mevcut. Organize Bölgemizdeki DEDAa bunu söylediimizde gerekçe olarak bizden kaynaklandn söylüyorlar. Eer bizden kaynaklanan bir arza ise niye trafodan sonraki cihazlarda bir ey olmad da, ana hücre modüllerinde 24 volt dediimiz yüksek voltaja maruz kald? Sizinde gördüünüz gibi fabrikamzda üretim durmu. çilerimizle burada bo bir ekilde bekliyoruz. Biz ihracatç bir firmayz, yurt dna vermi olduumuz taahhütleri elektrik kesintileri nedeniyle yerine getirememekteyiz. çok zor durumdayz. Yetkililerden sesimizi duymalarn istiyoruz.

ç VE VERENDE MADUR OLUYOR

Fabrikada çalan içilerden Kadir Bakar ise unlar söyledi, 2010 ylndan bu yana bu sektördeyiz. Arzalardan dolay çalmadmz çok günlerimiz oldu. Görüyorsunuz burada 4 vardiya halinde 2 gündür burada çalamyoruz. Burada her gün elektrik kesintileri oluyor. Burada içi ve iverende madur oluyor. DEDA özelletirilmeden önce böyle skntlar yoktu. Arza sonras telefon açtmzda gelip arzay gideriyorlard. Özelletikten sonra bizler elektrikle ilgili hep sorun yaamaya baladk. uanda bir arza olsa geç geliyorlar. Devletin bu konuya bir el atmasn istiyoruz.

CDD ORANDA ZARAR EDYORUZ

Öte yandan elektrik kesintileri nedeniyle hizmet sektöründeki dier iletmelerde fahi denebilecek fiyatlardan elektrik bedeli ödüyor. Ayrca kesintiler nedeniyle jeneratör kullanmak zorunda olan iletmeler ciddi oranda zarar ediyor. Elektrik kesintilerinin neden olduu zarardan Elaz yolu üzerindeki çok sayda bulunan sosyal tesislerde nasibini alyor. Altnda Dinlenme Tesisleri Müdürü Naif Durgun, yapt açklamada, DEDAn arzalar giderememesi nedeniyle mali olarak büyük zarara uradklarn belirtti.

AMA ELEKTRK GELMYOR

Arzay bildirmelerine ramen yetkililerin ciddiyetten uzak bir ekilde sorunu çözmediklerine dikkati çeken Durgun, Bu bölgede köyler olduu için elektrik ebekeleri sürekli arza veriyor. Ama son 2 gündür burada elektrikler tamamen kesildi. DEDA yetkililerini aradk, elektrik hatlarnda kopma olduunu bize söylediler. Tadilat yapyoruz yarm saat sonra elektrikleriniz gelecek diyorlar ama elektrik gelmiyor. Tekrar aradmzda araç bulamadk ve arzay gideremedik gibisinden bahaneler ileri sürüyorlar dedi.

DEDA BU SORUNA BR DUR DEMES LAZIM

Kesintilerden etkilenmemek için 2 jeneratörle vatandalara hizmet veremeye çaltklarn ifade eden Durgun, öyle konutu:

Biz burada her gün aralksz olarak jeneratör çaltryoruz. Baknz iki gündür elektrik yok, jeneratör çalyor. Elektriklerimizin sk sk gitmesinden dolay jeneratörlerimizde arzalanyor ve bizler yüksek maliyetleri karlnda tamir ettiriyoruz. Ayrca yedek jeneratör getirdik. Buradaki yakt istasyonumuzdaki pompalar yine ayn ekilde arzalanyor ve müterilerimiz yakt alrken sknt yayorlar. DEDA bizi sürekli madur ediyor ve bu tekrar ediyor sürekli. Ayriyeten biz DEDAa her ay 30 ila 40 bin lira arasnda elektrik tüketim bedeli ödüyoruz. Birde elektriklerimiz kesildiinden dolay jeneratörlerimize pompa fiyat üzerinden mazot ücreti ödüyoruz. Bizim elektrik konusunda masrafmz 3e katlanm oluyor. DEDAn bu soruna bir dur demesi lazm. Bu konudaki maduriyetimiz için avukatlarmz araclyla gereini yapacaz. Buras büyük iletmelerin yer ald bir tesis. Elektrik kesintisi dolaysyla ilerimizde ve cirolarmzda düüler oluyor. yapamyoruz.

Ana Sayfaya Git