İsveç’ten istendi

PKK ve JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan, suçluların iadesi koşuluyla NATO üyeliği desteği verilen İsveç’ten yeniden iadesi istendi.

Haberler 20.09.2022 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKdan ayrıldıktan sonra itirafçı olup jandarma istihbarat elemanı olarak faaliyet yürüten ve birçok jandarma görevlisi hakkında İsveçte itiraflarda bulunan Abdulkadir Aygan hakkında yeniden iade talepnamesi düzenlendi.

Türkiyenin NATO üyeliği için İsveç ve Finlandiyaya, suçluların iadesiyle ilgili verdiği koşullu desteğin ardından gözler iki ülkede barınan terör suçlularına çevrildi. Musa Anter cinayeti başta olmak üzere Güneydoğuda işlenen çok sayıda faili meçhul cinayetlerle ilgili rütbeli jandarma görevlileri hakkında, sığınmacı olarak gittiği İsveçte itiraflarda bulunan Abdulkadir Ayganla ilgili 2009-2012 yıllarında üç kez iade talebinde bulunuldu.

Diyarbakır Özel yetkili Başsavcılığınca düzenlenen iade talepnameleri Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderildi. Ayganın Güneydoğuda işlenen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Türkiyede sorgulanıp yargı önüne çıkarılması, hakkında gıyabi tutuklu olarak dava açıldığı için iade edilmesi istendi.

BİZDE ABDULKADİR AYGAN DİYE BİRİ YOK

İsveç makamları üç ayrı iade talebini çeşitli gerekçelerle reddetti. İsveç, Ayganla ilgili Türkiyenin TCKnın ilgili maddelerindeki çelişkilerine atıfta bulunmuştu. Diyarbakır Başsavcılığı, Abdulkadir Ayganın iadesini yeni TCKnın 302/1 maddesini düzenleyen Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçundan istemişti. Buna karşı İsveç yüksek yargı makamları cevap olarak, İade talebiniz çelişkilerle dolu.

302. madde ülkenizde PKKlıların yargılanmış olduğu sevk maddesidir. Abdulkadir Ayganı, Musa Anterin katil zanlısı olmaktan iadesini istiyorsanız, neden 302. madde kapsamında talep ediyorsunuz. Bu kişiyi PKKlı olarak mı, yoksa JİTEM elemanı olarak mı istiyorsunuz diye sormuştu.

KIRMIZI BÜLTEN FORMU İPTAL OLMUŞTU

Başsavcılık bu kez Musa Anterin öldürüldüğü 20 Eylül 1992 tarihinde eski TCKnın yürürlükte olduğunu ve cinayet zanlısı Abdulkadir Ayganın bu olayı PKK adına gerçekleştirmediği için eski TCKnın 450. Maddesini düzenleyen Kasten adam öldürmek suçundan yeniden iadesini talep etti.

İsveç bu kez de Ülkemizde Abdulkadir Aygan adında kimse yok, talep ettiğiniz kişinin kimlik bilgileri kayıtlarımıza göre Aziz Turandır denilerek talebi geri çevirmiş, hakkındaki kırmızı bülten formu da iptal edilmişti.

SORU GÖNDERİN DEDİLER NORVEç DİLİ DEĞİL DİYE İADE ETTİLER

Adalet Bakanlığı bu kez de iki Cumhuriyet savcısını Ayganın ifadesini almak için İsveçe göndermek istemiş, ancak Bizim ülkemizde sorgu yapmanız doğru değil denilerek Sorularınızı gönderin, biz sorup size gönderelim denildi. Faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıp iddialarıyla ilgili 70 soru hazırlanıp Ayganın cevaplaması için İsveçe gönderildi. İsveç bu kez de, Sorularınız Norveç dilinde değil.

Türkçe dilinde kabul edemeyiz. Konunun ciddiyetinin anlaşılması bakımından Norveç dilinde göndermenizi rica ederiz diyerek soruları Adalet Bakanlığına iade etti. Son olarak da, Musa Anter cinayetinin faili olduğuna dair yeterli kanıtınız yok denilerek iade talebi geri çevrildi. Oysa Abdulkadir Aygan, Anter cinayetini tüm ayrıntılarıyla itiraf etmiş ve onun itiraflarıyla soruşturma şekillendikten sonra olayın faili olmakla suçlanan Hamit Yıldırım tutuklanmıştı.

GÜNCELLENEN TALEPNAME İSVEç MAKAMLARINA İLETİLDİ

Abdulkadir Ayganın itirafçı olduktan sonra İçişleri Bakanlığı oluruyla tanık koruma kanunu kapsamında Vatandaşlık ve Nüfus Genel Müdürlüğünce kimlik bilgilerinin tümden değiştirildiği, Abdulkadir Aygan olan adının Aziz Turan olarak değiştirilmiş olması nedeniyle hakkında yeniden iade talepnamesi hazırlandı.

Güncellenen iade talepnamesinde itirafçı zanlı, bu kez Aziz Turan adıyla İsveç makamlarından talep edildi. İsveç makamlarına güncellenerek sunulan iade talepnamesinde, Ayganın, 1979 yılında PKKya katıldığı, 1985 yılında Siirtte silahıyla güvenlik güçlerine teslim olduğu, verdiği bilgilerle 4 PKKlının ölü, 12 PKKlının sağ ele geçirilmesi üzerine pişmanlık yasasından yararlandırılarak 13 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, 1990 yılında cezaevinden çıktıktan sonra İçişleri Bakanlığının oluruyla kendisi ve ailesinin kimlik bilgilerinin değiştirilerek Aziz Turan adını aldığı bilgisi yer aldı.

Nüfus kaydının Şanlıurfa Suruçtan Malatya iline alındığı, ancak kimlik bilgilerinin değiştirilmesini basın ve yayın organlarında deşifre edip terör örgütü PKK kontrolünde İsveçe gidip burada iltica talebinde bulunduğu anlaşıldığından 5 Nisan 2006da yine bakanlığın oluruyla hakkındaki koruma tedbirinin kaldırıldığı bilgisi yer aldı. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı kayıtlarına göre, adı geçenin Aziz Turan adıyla askeri personel olup, görevden çıkarıldığı yer alıyor. Gözler İsveç resmi makamlarının vereceği karara çevrildi.

Ana Sayfaya Git