İşveren, çalışandan koronavirüs testi isteyebilir

Dünyayı saran koronavirüs (Kovid-19) salgını, iş hukukuyla ilgili yeni konuları gündeme getirdi. Salgın nedeniyle işverenin, işçisinden Kovid-19 testi isteyebileceğini belirten hukukçular, "İşveren bütün işçilerinden test yaptırma talebinde bulunabilir" yorumunu yaptı.

Haberler 01.04.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle iverenlerin içilerinden Kovid-19 raporu isteyebilecei belirtildi. Anayasann 56nc maddesi kapsamna göre herkesin salkl bir çevrede yaama hakkna sahip olduunu hatrlatan Avukat Fatih Kaleliolu, veren bütün içilerinden test yaptrma talebinde bulunabilir. Ücrete tabi ise ücreti de iveren öder. u an bulunduumuz durumu göz önünde bulunduracak olursak, bir i yerinde içinin bulac bir hastala yakalanmas, bu iveren ve dier çalan içiler açsndan ciddi bir sorun haline gelecektir. Bu sebeple iveren yönetim hakk dahilinde, ücreti de varsa kendisi karlamak üzere içiden bir salk raporu veya test isteme hakkna sahiptir dedi.

Koronavirüs tedavi edilemez bir hastalk deildir diyen Avukat Osman Azak ise unlar söyledi:

Bu virüsün salgna neden olduu da göz önüne alndnda, içinin bu hastala yakalanm olmas, içinin kendi kusurundan ve kastndan kaynaklanmayacaktr. Dier çalanlarn korumak amacyla bu testi isteyebilir. Burada öyle bir detay var, iveren kesinlikle içisinden i sözlemesinin devam edip etmeyecei yönünde koronavirüs testi yaptrmasn talep edemez.

TEN çIKARILMA DURUMLARI

Hasta olan ya da koronavirüs semptomlarn gösteren içilerin kesinlikle ie gitmemeleri ve en yakn salk kuruluuna bavurarak rapor almalar gerektiine vurgu yapan hukukçular, iverenin bu nedenle içiyi iten çkaramayaca, bunun Yasasna aykr bir iten çkarma olacana dikkat çekiyor. Bu nedenle iten çkarlan içinin ie iade yoluna gidebilecei gibi kdem ve ihbar tazminat da dahil olmak üzere tüm yasal haklarn talep edebilecei belirtiliyor. verenin koronavirüs salgnna kar içileri koruyacak önlemleri almamas ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde içilerin önlem alnncaya kadar ii durdurabileceini ifade eden hukukçular, veren içilerin saln riske atmay sürdürüyorsa içiler, hakl nedenle derhal fesih hakkn kullanabilir, kdem tazminat da dahil olmak üzere tüm yasal haklarn talep ederek iyerinden ayrlabilir yorumunu yapt.

Ana Sayfaya Git