İTTİHADUL ULEMA'nın 6'ncı Alimler Buluşmasında İslam ümmetine önemli mesajlar verildi

İTTİHADUL ULEMA tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen Alimler Buluşmasında yapılan konuşmalarda, İslam âlemi içerisindeki sorun ve sıkıntılar ile Kürtler arasında yaygınlaştırılmaya çalışılan "inkarcılık" akınına karşı önemli reçeteler verildi.

Haberler 18.10.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMAnn 2015 ylndan bu yana dünyann birçok yerinden deerli limlerin katlmyla Diyarbakrda gerçekletirdii limler Bulumas program, salgn nedeniyle bu sene de zoom üzerinden online olarak gerçekletirildi.

Türkiye, ran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdünden limlerin katld programda, slam lemi içerisindeki sorun ve skntlar ile Kürtler arasnda yaygnlatrlmaya çallan inkarclk akm ele alnd.

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan program, Molla Muhammed Beir Varolun selamlama konumasyla devam etti.

Konumasnn banda, düzenlenen bulumann hayrlara vesile olmasn temenni eden Varol, Afgan milletinin ve Talibann igalcilere kar zaferini tebrik etti. Ardndan Dünya Müslüman Alimler Birlii Bakan Vekili Dr. sam Beir de bir selamlama konumas yapt.

BRNC OTURUM

Selamlama konumalarnn ardndan program ilk oturumla devam etti. Birinci oturumda ilk sunumu israille Normallemeye Kar Ulemann Sorumluluu konusuyla Dünya Müslüman Alimler Birlii Genel Sekreteri Ali Karadai yapt.

SELAHADDN EYYUBNN ÜMMET ÖZGÜRLETRD GB ÜMMET ÖZGÜRLETRMEMZ LAZIM

Mescid-i Aksa ve Filistin için alimlerin öncü olmas ve buna önem vermesi gerekir. Bugün Mescid-i Aksann ulemaya duyduu ihtiyaç, siyasilere duyduu ihtiyaçtan çok daha fazladr. diyen Karadai, unlar söyledi:

limler olarak basnda olmamz, basn yönlendirmemiz lazmdr. Bizler ümmetin öncüleriyiz. Bugün tekrardan ikinci zafer geliyor inallah. Bizler de tekrardan Mescid-i Aksa için mücadele vermemiz gerekiyor. Basn alanna hkim olmamz lazm. Basn yanmzda olursa çarptmalarn, yalanlarn önüne geçebiliriz. Selahaddin-i Eyyubinin ümmeti özgürletirdii gibi ümmeti özgürletirmemiz lazm. O, Araplar, Farslar, Türkleri, Kürtleri bir araya getirerek, ümmeti bir araya getirerek özgürletirmitir. limlerin birlemesi, ümmetin birlemesi için milleti, halk birletirmemiz gerekiyor.

Programda Corona Salgn Nedeniyle Kesintiye Urayan lmi, badi ve Sosyal Hayatta Oluan Olumsuzluklar Gidermek çin Neler Yaplmaldr? konulu konuma yapan Irak Kürdistan Bölgesi alimlerinden Dr. rfan Reid, slam, hiçbir krizi, sknty çözümsüz brakmamtr. ifadelerine dikkat çekti.

Birinci oturumun üçüncü konumacs olan Dr. Abduddaim Maruf Havramani de slam Ümmetinin Vahdeti çin Atlacak Pratik Admlar Neler Olmaldr? balkl bir sunum yapt.

Daha sonra söz alan Hollandadan Aratrmac-Yazar Hüseyin Kerim Ece, Bat dünyasnda slama ve Müslümanlara yönelik saldrlar ve buna kar alnmas gereken tedbirler neler olmaldr? konulu bir konuma yapt.

Ece, Biz slam güzel temsil edebilirsek, dinimize hakkyla ahitlik yapp slam hakkyla yaayp model olabilecek kiilikler, cemaatler ortaya koyabilirsek, o insanlar bizim ahsmzda, hayatmzda, ahlakmzda slamn güzelliklerine ahit olup biz de modelliimizle insanln önünde örnek olabilirsek mümkündür ki bu slamofobiyi azaltacaktr. ifadelerine dikkat çekti.

Birinci oturumun sonunda yaplan mülahazalar ksmnda; Saud Abu Mahfuz, eyh Zahid Haznevi, Dr. Halit Gerdi, Zrar Muhammed Krtki, Mela Hdr Xeti, Cafer Muhammed Elmas, Osman Seyid Ahmet, Dr. Muhammed Sinemuki, Mela Mücahid Haksever ksa birer konuma yapt.

KNC OTURUM

Verilen arann ardndan ikinci oturuma geçildi. kinci oturum, 6nc limler Bulumasna Afganistandan katlan Mevlna ah Muhammedin selamlama konumasyla balad.

On yllarca Rus ve ABD igaliyle harap edilen Afganistanda, yaananlarn slam ülkeleri tarafndan çok da görülmediini dile getiren ah Muhammed, slam ümmetinin birer parças olan birçok ülkenin emperyalist güçlerle i tuttuunun farknda olduklarn dile getirdi.

AFGANSTAN BR KAVMN DEVLET DEL, ÜMMETN DEVLETDR

ah Muhammed, slam ülkeleri, maalesef büyük diye gösterilen güçlerin korkusuyla bizlere yardma yanamamaktadrlar. Bunun en büyük örnei u anda kurmu olduumuz Afganistan slam Emirliinin tannmamasdr. Birçok slam ülkesi Afganistanda halkn desteiyle kurulan bu hükümeti maalesef tanmaya yanamamaktadr. Biz bu devleti belli bir kavmin devleti olarak görmüyoruz. Bu ümmetin devletidir. dedi.

Ardndan HÜDA PAR Genel Bakan Zekeriya Yapcolu da yapt selamlama konumasnda slam ümmetinin en önemli sorununun tefrika olduuna dikkat çekerek tefrikann çözümünün ilim ve ulemann içtihadnda olduunu vurgulad.

Selamlama konumalarnn ardndan ikinci oturum sunumlarla devam etti. lk sunumu randan Candan Emini, Kürtlerde ç Barn Salanmasnda Ulemann Rolü bal altnda yapt.

Daha sonra Suriye Kürdistanndan Dr. Muhammed Sirac Cewi Ümmetin Önemli Bir Azas Olan Kürt Halknn Haklarna Kavumas çin Yaplmas Gerekenler konulu konumasn yap.

kinci oturumun 3üncü konumacs olan Dr. Ahmet Abdulvahhab da Genelde slam leminde Özelde Kürt Toplumunda çada nkrclk ve rtidada Kar Alnabilecek Tedbirler konulu konumasn yaparak 25 önemli madde sralad.

kinci oturum; ran Kürdistanndan Muhammed Hzrnejatn Tarih Boyunca slam Medeniyetine Katk Salayan Kürt Alimler ile Selahaddin Üniversitesi Öretim Görevlisi Dr. Ahmet Mirza Erguini Kudüsün Kurtuluu ve Korunmasnda Tarihten Günümüze Kürtlerin Rolü ve Önemi konulu konumalaryla son buldu.

kinci oturumun sonunda, Mela Mustafa Arvasi, Mela Tayyip Elçi, Mela Said Yaz, eyh Abdulgani Norin, eyh Fethullah Ayte, Mamoste irvan Muhammedi, Mamoste Hüseyin Xatemi, Mevlana ah Muhammed ksaca mülahazalarn aktard.

PROGRAM SONUç BLDRGESYLE SON BULDU

6nc Alimler Bulumas, Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan 9 maddelik sonuç bildirgesi ve TTHADUL ULEMA Genel Bakan Yardmcs Molla Abdurrahman Özekincinin okuduu dua ile sona erdi.

Ana Sayfaya Git