İvedilikle barış tesis edilmeli!

Tanrıkulu, "Kürt meselesinin çözümü için her türlü ortam ve imkân var yani rahat bir şekilde konuşulabilir ve bunun dışında bölgemizde çatışmanın ve silahların çıkarılması lazım" dedi.

Haberler 27.04.2017 - 08:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Diyarbakr l Bakan eyhmus Tanrkulu, Referandum seçiminde, Dou ve Güneydoudaki Kürtlerin, Anayasa deiikliine verdikleri Evet oylarnn mutlaka bir karlnn olmas gerektiini ifade ederek, Kürt meselesinin çözümü için her türlü ortam ve imkn var yani rahat bir ekilde konuulabilir ve bunun dnda bölgemizde çatmann ve silahlarn çkarlmas lazm dedi.

Söz yayn grubunu Parti Yönetimiyle ziyaret eden Hüda-Par l Bakan Tanrkulu, Genel Yayn Yönetmenimiz Ömer Büyüktimurla görütü. Görümede Tanrkulu, Büyüktimurun gündeme ilikin sorularn yantlad. Referandum sonuçlarnda Kürtlerin rolü, yeni süreç, Kutlu Doum etkinliklerine FETÖ projesi tanmnn getirilmesi ve Türk Silahl Kuvvetlerinin Irak ve Suriyedeki hava harekatlarn deerlendiren Tanrkulu öyle dedi;

Referandum Öncesi Milliyetçi söylemler kullanld

Özelikle bu referandum ülkemiz için ve halkmz için hayrl olmasn diliyorum çkan sonuçlara göre gerçektende önemli bir süreçten geçtiimizi gördük özellikle referandumun yüzde 1.4 gibi az bir payla evet oyuyla gerçeklemesi ve Kürt halkn bütün olumsuzluklara ramen evet oylarn vermesi ve evet oylarnda art olmas gerçekten tekrar ülkemize veya batnn gözünü ülkemize ve Kürt halkna çevirdi. Hatrlarsanz referandum öncesi milliyetçi söylemler kullanld batya yönelik baz vaatlerde bulunuldu bölgemizle ilgili olumlu bir adm atlmad veya bir söz verilmedi. Ama buna ramen bizde iyi niyetimizi muhafaza ederek partimiz olarak ta skyönetimin kaldrlmas, askeri mahkemelerin kaldrlmas, yeni bir anayasann yaplabilme ihtimalinin yüksek olmas yine Kürt meselesinin çözümü hususunda referandumda evet çkmas halinde daha kolay olacan buna benzer sebeplerden dolay yeterli bulma sakta evet dedik.

Kardeliin yeniden tesis edilmesini istiyor

Bu yönde de gerek kamuoyumuza gerekse halkmza yeterli açklamalar yaptk. Bu noktada propagandamz ve çalmalarmz yaptk ve sonuç itibariyle gerçekten bu oylarla yüzde 51.4 ü yakaladn görüyoruz hükümetin ve devletin üzerine dümesi gerekenleri yapmas lazm çünkü halk bu kadar maduriyetine ramen bu konuda destek verebiliyorsa bu konuda ki samimiyetini göstermektedir. imdi halkmz huzur istemektedir bar istemektedir kardeliin yeniden tesis edilmesini istiyor. Ayn zamanda kendi meru haklarn da pazarlk konusu yaplmadan herhangi bir arta balanlmadan verilmesini istiyor dolaysyla Kürt meselesinin çözümü için her türlü ortam ve imkn var yani rahat bir ekilde konuulabilir ve bunun dnda bölgemizde çatmann ve silahlarn çkarlmas lazm

PKK ile devlet çözüm sürecinde büyük bir yanl yaptlar

Yani çözüm sürecinin bitmesi demek PKK ile devlet arasndaki antlamalarn konumalarn bittii anlamna geliyor yoksa Kürt meselesi rafa kaldrld manas çkarlmaz kanaatimce. Dolays ile PKK ile devlet çözüm sürecinde büyük bir yanl yaptlar aslnda en büyük yanl devlet yani hükümet yapt çünkü Kürt meselesi ile PKK meselesinin birbirine kartrdlar. Kürtlerin meru haklarn PKKnn silah brakma artna balad için biz o zaman da büyük bir itiraz da bulunduk bunu yanl olduunu ve hiçbir ekilde netice alnmayacan söyledik. Defalarca bu konuda açklama yaptk ve gelmi olduumuz süreç itibariyle de ite 17 il ve ilçelimizin harap olmas tahrip olmas yüz binlerce insanlarmzn memleketlerini terk etmesi on bin e yakn Kürt gencinin kurban edilmesi çözüm sürecinin fiyaskoyla sonuçlandn gösteriyor. Bu konuda özelikle PKKnn samimi olmadn çözüm süreci ile merkezleri silahlarla ve tonlarca bombalarla doldurduunu görmekteyiz.

çözüm süreci PKK ile devlet arasnda bir daha yaplmayaca söyleniyor o ayr mesele, ama Kürt meselesi kesinlikle PKK meselesiyle kartrmamak lazm Kürt meselesi Kürtlerin siyasi partileri ile sivil toplum kurulular ve kanaat önderleri ile oturup konumak lazm neler isteniyor ne yaplabilir oturup konumak gerekiyor. yani bu saten sonra hükümet genel olarak dile getirilen hususlar göz önünde bulundurularak birkaç adm atmas gerek bunlarda bir tanesi ana dilde eitim hakkdr yani Kürtler ana dilde eitim öretim istiyorlar bu ksa vadede orta vadede ve uzun vadede artk bu masaya yatrlabilir ve planlamas yaplmaldr ikincisi 66nc madde deimesi lazm yani anayasal vatandalk tanm yeniden yaplmas lazm 1982 anayasasndaki inkarc, tekçi paradigma kesinlikle deimesi lazm çünkü Türkler dndaki rklar yok sayyor inkar ediyor.

Kürtler temelde kendi meru haklarna kavumal

Bu ülkede 30 milyondan fazla Kürt yaamasna ramen anayasal güvence altna alnm hiç bir haklar yok. Dolays ile Kürtçenin ikinci resmi dil kabul edilmesi gerek Türkçe ile birlikte ve Arapçann da, zazacann da 3. 4. Dil olmas gerekir ana dilde eitim ve öretim ve dediim gibi 66c maddenin deimesi ile birlikte Kürtler temelde kendi meru haklarna kavumu olacaktr. Dolays ile silahl örgütlerinde etkisi krlaca en azndan o silah elinde bulunduranlarn bu haklar savunduklarn iddia edemeyeceklerdir ve Kürt haklda bunlara artk prim vermeyecektir. Bizim yine daha önce dile getirmi olduumuz parti programlarmzda da belirttiimiz hususlar çok, bu az önce zikrettiimiz 3 maddeyle snrl deil mesela bunlarda bir tanesi siyasi genel bir afn olmasdr. Yani siz zaten bar ortamn huzur ortamn saladktan sonra herkesin kendi meru hakkn karladktan sonra silahlarda ortadan kalktktan sonra normallemenin olmas lazm bundan dolay bir genel affn olmas gerekiyor.

Bediüzzaman Hz gibi eyh Sait Hz, Seyit Rza gibi

Dier bir husus Bediüzzaman Hz gibi eyh Sait hz, seyit rza gibi ahsiyetlerin mezar yerlerinin ortaya çkarlmas gerekiyor bunlara iade ve itibar edilmesi gerekiyor bunlardan özür dilenmesi gerekiyor. Yani buna benzer meseleler çok en önemlisi dediim gibi anadilde eitim ve öretim, Kürtçenin resmi dil olmas ve anayasann 66c maddesinin deitirilmesidir yani en temel hususlar bunlar. çünkü bu ülkeyi Türkler ve Kürtler beraber kurduk çanakkale de beraber savatk bu ülkeyi 1923, 1924 yllna kadar birlikte kurduk ve o zaman kadar birlikte çalmalar yaptk ama bildiiniz gibi 1924 yllnda anayasa 1921 yllndaki anayasa inkar edildi ve reddedildi yerine Kürtleri dlayan bir anayasa Müslümanlar dlayan bir anayasa yapld temel sorunda bu aslnda bu anayasa deiikliklerine destek vermemizin en büyük sebebinden bir tanesi de vesayet rejiminin geriletilmesidir çünkü Kemalizm bildiiniz gibi bütün güçlerini birden çok kurumlara datt bu ülkedeki Müslümanlara laiklik ilkesi ile Kürtlere de Türklük ilkesi ile hep bask ve zülüm uygulayarak binlerce insanlar yerlerinden yurtlarndan ettiler, bir sürü limlerimiz asld ama sonuç itibari ile ülkemiz maddi ve manevi olarak kaybetti. Mesela 28 ubat sürecinde sadece 300 milyara yakn paray çaldlar bu laikçiler.

Kutlu doum etkinlikleri

imdi kutlu doum mevlidine baktmz zaman buna FETÖnün organize ettii etkinlik demek aslnda slam tarihini bilmezlikten kaynaklanyor. Oysa ki yaklak 3,4. asrdan sonra mevlit etkinlii slam corafyasnn her yerinde slam ümmeti tarafndan kutlanyor baz dönemlerde kitlesel olarak yaplyor baz dönemlerde camilerde evlerde kutlanmtr bununla birlikte peygamber sevdallarnda artk alanlara mahallelere meydanlara milyonlarca insan bir araya toplayp hep birlikte tekbirlerle salavatlarla peygamberimizi anma etkinliini düzenliyorlar.

Irak Türkiyeyi uyard

Orta dou gerçekten bataklk halini alm ite Suriye de ittifak kuranlarn rakta birbirlerine silah dorulttuklarn görmekteyiz. Birincisi orta douda emperyalist ülkelerin bir projesi var Rusyann ABD nin ve Avrupa ülkelerin Arap ülkelerin ve Türkiyenin de kendine göre projeleri ve planlar var her an baka topraklarda dost olanlarn baka bir yerde kar karya gelebilirler. Bunun temel sorunu da udur insani deerlerden uzaklaldndan dolay bunlar yaanmaktadr Türkiyenin de baka ülkenin topraklarna girmesi de uluslar aras torak bütünlüünü hiçe sayp oraya girmesi uluslar aras hukuka da aykrdr ki bu konuda rak devleti de Türkiyeyi uyard.

Ana Sayfaya Git