İyi çocuklar beraat etti!

Umut Kitabevi'ni bombalayan 'iyi çocuklar' için beraat kararı..

Haberler 21.12.2021 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VAN-Hakkari emdinlide Umut Kitabevine yaplan bombal saldr sonrasnda yakalanan ve daha önce iki kez verilen 39 yl 5 ay 10ar günlük hapis cezalar bozulan sank astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz ile itirafç Veysel Ate, beraat ettii.

Sank astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz ile itirafç Veysel Atein yeniden yargland davann durumas Van 1. Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanklarn katlmad durumada, Umut Kitapevi sahibi Seferi Ylmaz ve çok sayda avukat hazr bulundu. HDP Milletvekili Sait Dede, CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, Van Baro Bakan Zülküf Uçar, Hakkari Baro Bakan Ergün Canan, Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) avukatlar ve çok sayda kii de destek amacyla adliyeye geldi.

Durumann yapld salonun önünde çok sayda polis görev yaparken Kaya, ldeniz ve Atein avukat Yurdakan Yldz, yaplan yarglamann tamamen mizansen olduunu savunarak, savcnn beraat talebiyle sunduu mütalaann çok yerinde ve isabetli bir mütalaa olduunu belirtti. emdinli davasnn bir kumpas davas olduunu illeri süren Yldz, bu davayla tüm askerlerin hedef alndn savundu. emdinli patlamasnn asl sorumlusunun kitap evinin sahibi oan Seferi Ylmaz olduunu iddia eden Yldz, bombay sank askerlerin deil PKKnin koyduunu ileri sürdü.

Umut Kitabevi Sahibi Seferi Ylmaz, iddia makamnn beraat mütalaasnn tarafl olduunu belirterek, Bombalama olaynda 3 kii kitapevinde bulunuyorduk. Bilirkii bombalamadan sonra kimsenin yaama ans olmad belirtiliyor ama yaral kurtulanlar var. Benim kulaklarmda bombann etkisiyle halen hasar var. Ben patlamadan sonra Veysel Atei kovaladm ve 60 metre ötede park eden araca snd. Biz orada bu kiileri suçüstü yakaladk. Ali Kaya aracn bagajn açarak kalanikofu alarak halka ate açmak istedi, ama halk buna engel oldu. Bu olay suçüstü yaplmtr ve bu suçlular devlete teslim edilmilerdir. Her ey somut olmasna ramen tanklar için beraat istenmesi, iddia makamnn da taraf olduunun kantdr dedi.

Van Baro Bakan Zülküf Uçar da bu davann FETÖ ile hesaplama davas olmadn kaydederek, Bu dava 3 kiinin ölmesine teebbüs edilen bir olaydr. Burada sanki suçlu onlar deil de Seferi Ylmazm gibi bir yarglama yaplyor. Bu dava, bu corafyada uzun zamandr yaplan ikenceler, asit kuyularna atlmalar ve faili meçhul olaylardan bamsz bir dava deildir. Patlamada kullanlan bombalar ile araçta bulunan bombalarn ayn olduu ortaya çkt. Ama bu rapor mütalaada yer almyor. Burada tank beyanlarnn ifadeleri var. Bu kiilerin ifadelerinin bir deeri yok mu? Bu dava sadece FETÖ hakim ve savclarla hesaplamak için mi görülüyor? Bu dosyann cezaszlkla sonuçlandrlmas için büyük bir çaba verilmitir. Sanklara suçüstü yaplmasna ramen bunun üzeri kapatlmak istenmitir dedi.

Hakkari Baro Bakan Ergün Canan ve dier avukatlarn ek süre talebinin ardndan mahkeme heyeti, durumaya ksa bir ara verdi. Ardndan mahkeme, avukatlarn ek süre talebini reddederek sank astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz ile itirafç Veysel Atein beraatna karar verdi.

NE OLMUTU?

Saldrya dair Van 3üncü Ar Mahkemesinde açlan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sank astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz ile itirafç Veysel Atei insan öldürmek, örgüt kurmak ve insan öldürmeye teebbüs suçlarndan 39 yl 5 ay 10ar gün hapis cezas verildi. Sank avukatlarnn itiraz üzerine temyiz incelemesini 16 Mays 2007de tamamlayan Yargtay 9uncu Ceza Dairesi, 3 sank hakknda verilen karar, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye balanan davann 14 Eylül 2007deki durumasnda, mahkeme heyeti görevsizlik karar vererek, dosyay Van Askeri Mahkemesine gönderdi. Mahkemesi 14 Aralk 2007 tarihindeki ilk durumada sanklarn tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde dava dosyasn Hakkari Ar Ceza Mahkemesine gönderme karar ald. Müdahil avukatlarnn itiraz üzerine dosyann gönderildii Uyumazlk Mahkemesi, Anayasann baz maddelerinde yaplan deiiklii göz önünde bulundurarak, 2 Mays 2011 tarihinde emdinli Davas dosyasn yeniden Van 3üncü Ar Ceza Mahkemesine gönderdi.

Dava dosyasnn gönderilmesiyle sanklar 9 Haziran 2011de yeniden tutukland. 10 Ocak 2012de görülen durumada, sank astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz ile itirafç Veysel Atee insan öldürmek, örgüt kurmak ve insan öldürmeye teebbüs etmek suçlarndan 39 yl 5 ay 10ar gün hapis cezas verildi.

Darbe giriimi sonras mahkum edilen sanklarn avukatlar, dönemin Van Cumhuriyet Savcs Ferhat Sarkayann davaya dönük itiraflarnn ardndan yarglamann yenilenmesi amacyla Van 1. Ar Ceza Mahkemesine bavurmutu. 11 Ekim 2017de yeniden yarglama talebini kabul eden mahkeme, sanklarn tahliyesine karar vermiti. Van 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen son durumada ise, mahkeme önce tutuklu bulunan 3 sana örgüt kurmak suçundan beraat, ardndan ise 3 sann nsan öldürmek ve yaralamak suçundan dosyann tekrar görülmesine karar vererek, üç san da tahliye etti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutan Yaar Büyükant, bombay atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ldeniz için Tanyorum, iyi çocuklar demiti.

Ana Sayfaya Git