JİYAN'DA RANT MI?

Jiyan Semt Pazarı'nda çalışan kadınlar haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle Bağlar Belediyesi önünde eylem yaptı. Belediyenin kendilerine erkeklerle çalışma şartı koşarak birilerine rant temin etmeye çalıştığını iddia etti.

Haberler 02.11.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Balar ilçesinde bulunan ve 2013 ylnda kadnlara istihdam oluturmak amacyla açlan Kadn Semt Pazarnda çalan kadnlar, kurduklar iki pazar arasna erkeklerin pazar kuracan belirterek, söz konusu duruma tepki gösterdi.

Balar ilçesinde kadnlara istihdam oluturmak amacyla 2013 ylnda açlan Kadn Semt Pazarnda çalan kadnlar, Baclar semtinde bulunan ve haftann belirli günlerinde kurduklar iki pazarn arasna erkek pazar kurulacan ve madur edileceklerini ileri sürerek basn açklamas yapt. Balar Belediyesi önüne gelen ve basn açklamas yapmak isteyen kadnlar, polis izin vermeyince Jiyan Kadn Pazarnda açklama yapt.

Arkadalarmzn tezgahlar kapatld

Kadnlar adna açklama yapan pazarc Nurdan Saltk, kendilerine kar yldrma politikas uygulandn ileri sürerek, Bir çok arkadamzn tezgah hiçbir gerekçe yokken 10 gün süre ile kapatld. Sebepsiz ekilde birçok arkadamza para cezas verildi. Herkes ne olursa olsun her gün pazara gelmek zorunda denilerek haksz ve ayrmc bir uygulama balatld. Buradakilerin çou anne ve evlerinde sorumluluklar var. çocuklar nedeniyle bazen pazara gelemiyorlar ve erkek pazarclara uygulanmayan para cezas kadnlara uygulanyor. Belediye Bakan bize sözler verdi. O sözlerden biri de biz burada olduumuz sürece Baclar semtine erkek pazarc girmeyecekti. Maalesef uanda bize verilen sözler tutulmuyor. Bizim bölgemize erkek pazarclar girerse büyük bir maduriyet yaarz. Biz kadnlar en fazla 70-100 kilogram eya alp satarken erkekler tonlarca meyve sebze satmaktadr diye konutu.

Kadnlar etkisiz hale getirmeye çalyorlar

Saltk, Balar Kaymakamlnn Belediyeye erkeklere pazar yeri verin diye yaz yazdn ifade ederek, Sadece yer verin demi. Gidin kadnlarn ekmeiyle oynayn dememi. Bize verilen sözlere ramen erkekleri Baclar alanna sokarak kadnlar etkisiz hale getirmeye çalyorlar. Görümeler sonucunda bizim kesin kararmz pazar alannda erkek pazarnn kurulmamas yönündedir. Belediye bakan ve zabta müdürü ile bir görüme daha yaptk. Bu görümede çkan sonuç kesinlikle cumartesi gününün erkeklere verildii hususudur. Bu konu bizi madur edecek admlarn ilkidir. Bize 400 erkekle ayn alanda çalma art kotular. Biz 400 erkek arasnda pazarn içinde çalmay kabul etmiyoruz. Erkeklere ne artlar, imkanlar salanyorsa biz de onu istiyoruz. ki pazar yerimiz çamur ve tozun içinde. Belediyeye defalarca bildirmemize ramen hiçbir ey yaplmad. Bizim pazardan bir kadn arkadamz kocas tarafndan silahla vuruldu ve uanda yatalak olarak evde. Bana bu pazar meselesi nedeni ile satrla saldrdlar. Daha önce bçakla ortam yaraladlar. Bu konu nedeni ile yolumuzu kesip bize kar tehditlerde bulunuldu. Halen pazar konusu nedeni ile tehdit alyorum. Bunun için asla erkekle çalmay kabul etmiyoruz. Gerek müdür il gerekse belediye bakan ile yaptmz tartmalardan dolay bir kaç arkadan yerinin iptal edilmesi söz konusu oldu ifadelerini kulland.

Ortada rant var, pazarlk var

Derneklemek istediklerini dile getiren Saltk, unlar kaydetti: Biz derneklemek istiyoruz ve buna hep engel oldular. Aramzdan zabtann çkmasn istiyoruz. Buradan kaymakam beyden kararlarn geri çekmesini istiyoruz. Belediye suçu uan kaymakama atyor. Yazdan dolay bunu yapmak zorundayz diyorlar. Halbuki bu durum gerçee aykrdr. Biz buna inanmyoruz. Ortada rant var, pazarlk var, bizi bitirme düüncesi var. Biz haklyz sonuna kadar hakkmz savunacaz. Duyarl olan tüm kesimlere çarmz var. Yanmzda olun, bu oyunu birlikte bozalm ve madur olmamza engel olun.

Balar Belediyesinden açklama

Balar Belediyesi ise söz konusu iddialara ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, Belediyemiz iddet maduru, ekonomik durumu kötü ve çalmak isteyen kadnlarn istihdam edilmesi için Kadn Jiyan Semt Pazarn büyük bir proje sonucu hayata geçirdi. Bu kadar önemli bir proje hayata geçirildikten sonra ve birçok kadnn önemli bir geçim kaynayken bunu bertaraf etme gibi bir durum söz konusu deildir, asla da olmaz. Baclar Mahallesi Türkiyenin en büyük mahallelerinden biridir. Bu mahallemizin pazar ihtiyacn karlamak belediyemizin görevidir. Geçtiimiz günlerde Kaynartepe Mahallesinde bulunan erkek pazar resmi gerekçelerden dolay kaldrld. Bizlere mahalle sakinleri ve erkek pazarclardan gelen youn talepten dolay Baclar Mahallesinde erkek pazarclara yeni bir yer verilmesi konusu yönetimimiz tarafndan gündeme alnmtr. Bizler mahallenin durumu ve kaldrlan erkek pazarclarnn maduriyetini gidermek için Kamlo Bulvar üst taraf ile Nevruz alan alt tarafndan bulunan yeni bir noktaya sadece Cumartesi günleri karma bir pazar kurulmas için karar aldk. Fakat kadn pazarclar hiçbir ekilde erkek pazarclarn Baclar Mahallesine girmesine izin vermeyeceklerini ve bu mahallenin kendilerine ait olduklarn dile getirerek halkn ve erkek pazarclarn maduriyetini göz ard ettiler. Basnda yer alan Jiyan Semt Pazarna erkeklerin de dahil edildiine dair haberlerin tamamyla aslsz olduunu halkmza açklamak istiyoruz. Hiçbir pazar güzergahnn kadnlarn elinden alnmas söz konusu dahi olamaz. Bu tür haberleri basna servis eden, belediyemizi ve yönetimini karalamaya çalan bir grubun kirli bir iftirasndan baka bir ey deildir. Belediye olarak hakkmzda bu tür karalama haberleri yapan kii ve kurumlarla ilgili hukuki ilem balatacaz.

Ana Sayfaya Git