JİTEM Ana Davası görüldü

JİTEM Ana Davası’nda mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’nın kendilerine yanıt vermediğini belirtirken, avukatlar, bakanlığın dosyanın zaman aşımına uğraması için çaba içinde olduğunu iddia etti.

Haberler 24.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

JTEM Ana Davas ve 1993 ylnda Yeil kod adl Mahmut Yldrm tarafndan öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle ilgili dava ile birletirilen Musa Anter cinayeti davasnn 33üncü durumas Ankara 6nc Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

Kimlik tespitiyle balayan durumaya, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Mahmut Torul ve Muazzez Orhann yan sra nsan Haklar Dernei (HD) Ankara ube Ebakanlar Fatin Kanat ve Sevil Turgut, HD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray çevirmen, HDP Ankara l Ebakan Perihan Pakize Sinemilliolu, gazeteci Hüseyin Aykol, Snr Tanmayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderolu ve çok sayda kii katld.

BAKANLIKTAN HçBR YAZIYA CEVAP YOK

Dosyaya gelen bilgi ve belgeleri aktaran mahkeme bakan, Hogir kod adl itirafç Cemil Ikn öldürülmesine ilikin bilgi ve belgelerin edinilmesine dair Adalet Bakanlnn uluslararas istinabeye dair bir cevap vermediini belirtti. Sank Hamit Yldrm hakknda adli kontrol tedbirinin devam ettiini ifade eden mahkeme bakan, Sank Abdülkadir Aygan (Aziz Turan) için yurt d istinabe yazsna Adalet Bakanlndan halen bir cevabn gelmediini ifade etti. Mahkeme bakan, sanklar Abdülkadir Aygan, Mahmut Yldrm, Muhsin Gül ve Mehmet Zahit Karadenizin yakalama emri hakknda Adalet Bakanlna yazlan yazlara cevap verilmediini kaydetti.

SORULARI MAHKEMEYE SORDU

Mahkeme bakan, HDP Ankara Milletvekili Filiz Keresteciolunun, bakanln yantlamas için Meslise sunduu soru önergesine ilikin mahkemenin talep üzerine Adalet Bakanlna bilgi verdiini söyledi.

KATILMA TALEPLERNE RET

HD adna Avukat Günizi Satar ve Van Baro Bakan Avukat Zülküf Uçar da baro adna davaya katlma talebinde bulundu. Sank avukatlar ve iddia makam, davaya katlma taleplerinin reddedilmesini istedi. Katlma talebine dair ara kararn açklayan mahkeme bakan, dorudan zarar olmad gerekçesiyle HD ve Van Barosunun talebini reddetti.

BAKANLIK çABA çERSNDE

Ardndan Anterin olu Dicle Anter söz ald. Zaman amna ksa bir sürenin kaldn vurgulayan Anter, sank Abdülkadir Aygann savunma tespiti ileminin bir an önce tamamlanmasn istedi.

Anter ailesi avukat Nuray Özdoan da, zaman amnn dolmasna ksa bir süre kaldna dikkati çekti. Adalet Bakanlnn kovuturma ve soruturma sürecinde dosyann ilerlemesini engelleyen bir konumunda kaldn ifade eden Özdoan, Kararlarnz etkisiz hale getiren de bakanlk. Abdulkadir Aygann ifadesinin alnmasn engelleyen de bakanlk. Bakanlk, dosyann zaman amna uramas için bir çabas var ne yazk ki. Yurt d istinabelerimizin sonuçlanacana inanmyoruz. Ama bakanln ya da devlet içerisindeki birilerinin bu dosyann zaman amna uramas beklentisi var. Biz burada JTEMin iledii bir suçu yarglyoruz. JTEM tarafndan ilenen suçlar açsndan TCK 77 gerei JTEM örgütünün iledii suçlar birlikte deerlendirildiinde sistematik, suçlarn ilendii kiiler Kürt vatandalar ve siyasi saikle ilenmi suçlar. Bu suçlar tam da TCK 77de tanmlanan suçlar. Dolaysyla bu dosyada zaman am ileminin uygulanmayaca kanaatindeyiz diye belirtti.

ZAMANAIMINI GÜNDEMNZDEN çIKARIN

Ar insan haklar ihlalinde etkin bir soruturma yaplmadna dikkat çeken Özdoan, Özellikle JTEM örgütünün iledii suçlarda zaman am uygulanyor. Türkiyede bir cezaszlk durumu söz konusu. Kamu makamlarnn bu dosyada delillerin mahkemeye ulamamas için özel bir çabas var. Adalet Bakanlnda sann ifadesinin dosyaya gelmesini engelleyen bir kurum. Dolaysyla sizin bu dosyaya devam ettirmeniz, zamanamn gündeminizden çkarmanz gerekiyor ifadelerini kulland.

SANIIN KAçMA HTMAL VAR

Sank Hamit Yldrmn avukat müvekkilinin adli kontrol tedbirinin kaldrlmas talebinde bulundu. ddia makam, adli kontrol tedbirinin kaldrlmasn isterken, Av. Nuray Özdoan, talebi tanmadklarn ifade etti. Özdoan, zorunlu hallerde uzatlmasna dair sürenin henüz dolmadn aktararak, Sanklarn ifadelerinin alnmamasndan dolay dosya uzad. Bu sann adli kontrol tedbiri de kaldrlsa bir daha ona da ulaamayz. Bu sank hakknda halen tutuklanma gerekçeleri devam etmektedir, bu nedenle zorunlu yasal süreden tedbirin kaldrlmasn kabul etmiyoruz. Sann Türkiyede olmas lazm. Yurt d yasan kaldrdnz takdirde yarglamadan kaçma ihtimali var ve bir daha ulaamayz eklinde konutu.

ADL KONTROLÜ DEVAM EDECEK

Ardndan ara kararn açklayan mahkeme, Abdülkadir Aygan savunmasnn alnmasna dair Adalet Bakanlna yaz yazlmasna, sank Cemil Ikn öldürülmesine dair yurt dyla temas salanmas için Adalet Bakanlna yazlan yaznn cevabn beklenmesine, sank Hamit Yldrm hakknda uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldrlmas hususundaki taleplerin reddine karar vererek durumay 20 Hazirana erteledi.

ADLYE ÖNÜNDE AçIKLAMA

Durumann ardndan adliye önünde basn açklamas yapld. Açklamada konuan Avukat Nuran Özdoan, Mahkeme hala, Adalet Bakanlndan sank Abldülkadir Aygann ifadesinin alnmasn bekliyor. Hala asli sanklardan biri ve en çok beyan olann savunmas alnmad dedi.

Ana Sayfaya Git