‘JİTEM elemanı Aygan’ın savunması neden alınmadı?’

HDP’li Filiz Kerestecioğlu, zamanaşımına 8 ay kalan Musa Anter cinayet davasında yargılanan ve İsveç’te yaşayan JİTEM elemanı itirafçı Abdulkadir Aygan’ın yazılı savunmasının alınmama sebebini sordu.

Haberler 30.12.2021 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Keresteciolu, zamanamna uramasna 8 ay kalan Musa Anter davasna dair Meclis Bakanlna, Adalet Bakan Abdulhamit Gülün yantlamas istemiyle soru önergesi verdi. Önerge gerekçesinde, sveçte bulunan sanklardan JTEM eleman itiraf Abdulkadir Aygann (Aziz Turan) 2018 ylnda yazl savunmas alnmas talebiyle müzekkere oluturulmasna karn bakanln kaytsz kald, yant vermedii vurguland.

JTEM SORUTURMA

Önerge gerekçesinde, unlara dikkat çekildi: Musa Anter Davasnn, kamuoyunda JTEM Davas olarak bilinen dosya ile birletirilmesi sonrasnda, Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesinde devam eden yarglamann 30 Eylül 2015 tarihli durumasnda mahkeme, sveçte bulunan Abdulkadir Aygann (Aziz Turan) SEGBS yöntemiyle savunmasnn alnmas için Adalet Bakanl Uluslararas Hukuk ve D likiler Genel Müdürlüüne yazlan yazya Aygann ifade vermeyi kabul etmedii yönünde cevap verilmitir. Bunun üzerine Mahkeme heyetinin, Cumhuriyet savcsnn da katlmyla bizzat giderek sveçte savunmann alnmas için Adalet Bakanlndan talebi olmutur. Bu talep de Bakanlnz tarafndan olumlu karlanmam, hazr bulunma talebi olmakszn sorulacak sorularn yazl olarak hazrlanarak istinabe talebinde bulunulmas halinde bunun uygun olaca Mahkemeye dikte edilmitir. Bunun üzerine mahkeme 11 Temmuz 2018 tarihli durumada, Abdulkadir Aygann savunmasnn yazl olarak alnmas konusunda bir ara karar oluturmasna ramen u ana kadar Bakanlnzca mahkemeye herhangi bir cevap verilmemitir.

SANIK IIK WUPPERTALDA ÖLDÜ

Almanyaya iltica eden ve orada ölmü olan sank Cemil Ikn iltica talebi, öldürülmesine ilikin bilgi ve belgelerin edinilmesine yönelik, mahkemenin istinabe talebi üzerinden 5 yl geçtii de hatrlatlan gerekçede, Bakanlnzca yurt d istinabe talebine cevap verildiine dair yaz mahkemeye 10 Austos 2021de gönderilmitir. Bu yazya ilikin tercüman bilirkii tarafndan hazrlanan tercüman evrak, 24 Kasm 2021 tarihinde görülen durumada okunmutur. Sunulan tercümeye göre Cemil Ikn ölüm tarihinde resmi olarak Wuppertalda kaytl olduu, ölüm olaynn da Wuppertalda kayt altna alndnn, Wuppertal nüfus sicil dairesi ile geçilen temas sonrasnda ölüm raporunun Wuppertal polisi tarafndan yapldnn örenildii, daha detayl bilginin Wuppertal polis merkezinden örenilebilecei bildirilmitir denildi.

Keresteciolu, Bakan Gülün yantlamas için u sorular yöneltti:

* sveçte yaayan Aygann savunmasnn alnmas ve belgelenmesi için bugüne kadar Bakanlnz tarafndan hangi ilemler yaplm, uluslararas hukuktan kaynaklanan mevzuattan ne ekilde faydalanlmtr?

* Mahkemenin 24 Kasm 2021 tarihli durumasnn 4 ve 5 numaral ara kararlarnda Cemil Ikn öldürülmesine ilikin olarak karakoldan ölüm raporu ve buna bal tahkikat evrak kaytlarnn uluslararas istinabe yoluyla temini için yazlan yazya ilikin Bakanlnz tarafndan ne tür bir istemde bulunulmutur?

* 1990l yllarda ilenen suçlarn cezalandrlmas, devlet içindeki derin yaplanmalarn aça çkarlmasna yönelik bir yarglamada Adalet Bakanlnn i birlii yapmamasnn gerekçesi nedir?

Ana Sayfaya Git