Kabus Köy'ün Kabus Hayatı

Diyarbakır ile Şanlıurfa arasındaki köyde, sayıları 15 olarak bilinen 'kadın' kimlikli erkeklerin hikayesi yürek burktu. 'pembe' kimlik verilen; ancak ergenlik çağında erkek görünümü kazanan bu kişiler, yardım bekliyor.

Haberler 10.04.2018 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cinsel geliim bozukluu olanlar, Diyarbakr ile anlurfa arasnda yaadklar yeri kabus köy olarak deerlendiriyor. Maddi imkan olanlar, ameliyatla erkek olup, bunu kurul raporuyla resmiletirirken, pembe kimlikle yaamak zorunda kalan erkekler ise büyük skntlarla karlatklarn söyledi. Aileler ve köyün önde gelenleri, bu durumun 60 yldr devam ettiini belirtti. 80 yanda olup, bu sorunu yaayanlar dahi olduunu ileri süren aileler, çocuklarnn evlenemediini, nüfusa kadn olarak kaydedildikleri için askere bile gidemediini söyledi.

KADIN KML OLMASI SEBEBYLE SIKINTI YAADI

Köyde yaayan 11 çocuk babas S.K., doduunda kz ismi verdikleri çocuklarnn 10 yl sonra doktora götürünce, erkek olduunu örendiklerini söyledi. Anne Z.K. ise 3 kez ameliyat olan çocuu için çok çile çektiini dile getirerek, Ameliyat sonrasnda i bulamad. Gücümüz de yok. Anne ben ar ileri yapamyorum dedi. Okulu brakt, arkadalar da onunla dalga geçiyordu. Hastadr ve yardm bekliyoruz çocuum için dedi.

POLS, DALGA MI GEçYORSUN, DYOR

Pembe kimlik tayan ve kimlikteki ismi R.. olan M.A.. ise erkek olmak için ameliyat geçirdiini belirterek, unlar söyledi: Tek istediim, doru dürüst bir kimliim olsun. nanmyorlar bana. Kimlik gösterdiim zaman polis, bana Dalga m geçiyorsun? diyor. Bir türlü inandramyorum. Görünüte erkek görünüyorum; ama nüfusta kadn kaydetmiler diye konutu.

CNSEL GELM BOZUKLUU OLARAK ADLANDIRILIYOR

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi çocuk Endokrin Uzman Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek, köydeki bu kiilerde görülen durumun, cinsel geliim bozukluu denilen hastalk olduunu, genetik ya da hormonal nedenlerle meydana geldiini, cinsiyete bal d görünüün gelimemesiyle ilgili bir sorun olduunu söyledi.

DYARBAKIR ile anlurfa arasndaki köyde, saylar 15 olarak bilinen kadn kimlikli erkeklerin hikayesi yürek burktu. Cinsel organlarnn içe kapal halde olmasna bal olarak kz çocuu olarak kaytlara geçen, pembe kimlik verilen; ancak ergenlik çanda erkek görünümü kazanan bu kiiler, yardm bekliyor.

Cinsel geliim bozukluu olanlar, Diyarbakr ile anlurfa arasnda yaadklar yeri kabus köy olarak deerlendiriyor. Maddi imkan olanlar, ameliyatla erkek olup, bunu kurul raporuyla resmiletirirken, pembe kimlikle yaamak zorunda kalan erkekler ise büyük skntlarla karlatklarn söyledi. Aileler ve köyün önde gelenleri, bu durumun 60 yldr devam ettiini belirtti. 80 yanda olup, bu sorunu yaayanlar dahi olduunu ileri süren aileler, çocuklarnn evlenemediini, nüfusa kadn olarak kaydedildikleri için askere bile gidemediini söyledi.

En büyük sorunlarnn polis ve jandarma arama noktalar olduunu belirten aileler, bu rahatszln ayn aileden 4- 5 kiide çkabildiini söyledi. Ailelerin, cinsel geliim bozukluunu ergenlie kadar fark etmedikleri, kas geliimiyle çocuklarnn yüzlerinde sakal çkmas üzerine doktora bavurduklar belirtildi.

KADIN KML OLMASI SEBEBYLE SIKINTI YAADI

Köyde yaayan 11 çocuk babas S.K., doduunda kz ismi verdikleri çocuklarnn 10 yl sonra doktora götürünce, erkek olduunu örendiklerini söyledi. Olunu ameliyat için stanbula götürdüünü anlatan S.K., Aradan 5- 6 ay geçti, tekrar ameliyat oldu. mkanmz yok. Okulu brakt. 3 ameliyat geçirdi. smi halen kimlikte kz ismi olarak geçiyor. Biz ismini A., koyduk. Mahkeme olacak. Ne zaman kimlii deitirecek, bilmiyorum. 18 yana gelince kendisi mahkemeye verecek. Mahkeme, ne sonuç verirse onu bekleyeceiz. stanbulda çalrken, polis kontrolünde kimliini gösterince, kendisinin erkek oldu ancak kimliinin kadn olmas sebebiyle sknt yaad. O da önce kz kimlii verdiklerinden dolay imdi ameliyat olduunu ve aslnda erkek olduunu söylemi. O sknty çekiyoruz. Ayn hastalktan yaklak bu köyde 13-14 kii var. Kimi ameliyat oluyor kimi olamyor diye konutu.

Anne Z.K. ise 3 kez ameliyat olan çocuu için çok çile çektiini dile getirerek, Ameliyat sonrasnda i bulamad. Gücümüz de yok. Anne ben ar ileri yapamyorum dedi. Okulu brakt, arkadalar da onunla dalga geçiyordu. Hastadr ve yardm bekliyoruz çocuum için dedi.

POLS, DALGA MI GEçYORSUN, DYOR

Pembe kimlik tayan ve kimlikteki ismi R.. olan M.A.. ise erkek olmak için ameliyat geçirdiini belirterek, unlar söyledi:

Hastanelere bavurdum; ama gidiyorum, hastane, masraflarm devlet karlamyor. Ücretli gidip, geliyorum imkanm yok. Ailemin maddi durumu kötü. Ben 7- 8 yalarnda fark ettim böyle hastalmn olduunu. Doktorlar, tam olarak bir ey demiyor. Aratryorlar, ameliyat oldum. Amcam, kardeim, kuzenim ve ben toplam 4 kiiyiz ayn aileden. çocukken dalga geçiyorlard. nanmyorlard böyle bir hastalk olduuna. nsan bazen üzülüyor. Ameliyat oldum. Evlenmek istersem kz verirler mi, vermezler mi; onu bilmiyorum. Tandm birkaç kii bu hastalk sonras geçirdikleri ameliyatlarn ardndan evlendi; ama burada maalesef evlenen daha yok. Mahkemeye bavurdum. Doktorlar dosyam verecek, ameliyat olduuma dair. O dosyay mahkemeye götüreceim ve avukat tutaca ama bunun da masraf var. Tek istediim, doru dürüst bir kimliim olsun. nanmyorlar bana. Kimlik gösterdiim zaman polis, bana Dalga m geçiyorsun? diyor. Bir türlü inandramyorum. Görünüte erkek görünüyorum; ama nüfusta kadn kaydetmiler diye konutu.

CNSEL GELM BOZUKLUU OLARAK ADLANDIRILIYOR

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim Aratrma Hastanesi çocuk Endokrin Uzman Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek, köydeki bu kiilerde görülen durumun, cinsel geliim bozukluu denilen hastalk olduunu, genetik ya da hormonal nedenlerle meydana geldiini, cinsiyete bal d görünüün gelimemesiyle ilgili bir sorun olduunu söyledi. Doç. Dr. Özbek, öyle konutu:

çok çeitli hastalklar yapyor. Bahsettiimiz olgulardaki hastalkta, normalde genetik olarak erkek olan bir çocukta cinsel durumu oluturan hormondaki yetersizlik sonucu çocuklar doduunda yetersiz erkek görünümüyle doar. Genellikle de yanllkla kz olarak tanmlanr. Yanllkla da kz cinsel kimlik çkarlr. Onun için de büyük sknt yaarlar. Aslnda genetik olarak erkektirler. ç taraflar erkektir, yumurtalklar vardr. Belli bir yaa geldikten sonra da zaten kendini erkek gibi hissederler. Bunlarn testosteronun da eksiklik yok. Sadece testosterondan sonraki basamakta sknt olduu için d görünüm tam erkek görünümüne ulayor. 5-alfa redüktaz eksiklii olarak tanmlanyor. Yani cinsel geliim bozukluu olarak adlandrlyor. Genetik hastalk olduu için akraba evlilii bunlar için bozuk geni tayan kiilerin birlikte evlenmesi skl artryor. Aslnda çok da sk görülen hastalk grubu deildir. Akraba evlilii bizim bölgemizde yüksek, yüzde 42- 43 civarnda akraba evlilii var. Batda yüzde 17 ile 20 arasnda akraba evlilii skl var. O nedenle bu hastalklar bizim toplumumuzda genelde Batya oranla 2 katdr. Bir çocua kimlik çkarmadan önce gerçekten o çocuun cinsel durumunu netlemesi lazm. Belirsizlik olan durumda tam bir kz ya da erkek gibi tanmlanmayacak durumda mutlaka çocuun genetik ve endokrin durumu göz önüne alnarak, kimliin ondan sonra çkarlmas gerekiyor. Batan yanl kimlik, onun ömür boyunca sknt yaamasna neden oluyor. lk muayene eden kadn doum ve çocuk uzman arkadalar herhangi belirsizlik durumunda mutlaka önce deerlendirme yapmaldr daha sonra ise kimlik çkarlmas konusunda aileyi uyarmas lazm.

Ana Sayfaya Git