Kadın avukattan zorla tokalaşma teşebbüsüne suç duyurusu

İstanbul Adalet Sarayı'nda, baro başkanı adaylarının stant kurduğu alanda, tokalaşmak istemediği halde, tanımadığı bir avukat tarafından zorla elinin tutulmaya çalışıldığını ve itiraz edince de üzerine yüründüğünü iddia eden kadın avukat, savcılığa suç duyurusunda bulundu

Haberler 07.10.2018 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Adalet Saraynda, baro bakan adaylarnn stant kurduu alanda, tokalamak istemedii halde, tanmad bir avukat tarafndan zorla elinin tutulmaya çalldn ve itiraz edince de üzerine yüründüünü iddia eden kadn avukat, savcla suç duyurusunda bulundu.

Avukat Elif eker, stanbul Cumhuriyet Basavclna, üphelinin tespit edilmesi, taciz, hakaret ve nefret suçlarndan cezalandrlmas istemiyle sunduu suç duyurusu dilekçesinde, olayn stanbul Adliyesinin C Blokundaki Themis heykellerinin altnda gerçekletiini belirtti.

Heykellerin altnda, baro bakan adaylarnn tantm stantlarnn bulunduu bölgede Avukat Prof. Dr. Talat Canbolatn standnn önünde beklediini, telefonla konutuu srada tanmad bir avukatn kendisine yaklatn ve tokalamak için elini uzattn ifade eden eker, dilekçesinde unlar kaydetti:

Kendisine teekkür ederek tokalamadm kibar bir ekilde belirttim. smini bilmediim üpheli ahs, zorla elimi tutmaya yeltenerek baörtülü olmam sebebiyle Korkma ben sana bir ey yapmam. dedi. Ardndan avukat Mehmet Durakolunun standna geçti. Ben de arkasndan giderek neden böyle bir ey yaptn sormak için kendisine seslendim. Duymazlktan gelerek uzaklamaya balad. Sonra bir bey size sesleniyor dedikten sonra, üpheli ahs, köede durunca kendisine, Az önce yaptnz ayp deil miydi? Ben sizinle tokalamak zorunda mym? Bu yaptnz terbiyesizlik dedim. Tanmadm üpheli ahs üzerime yürüyerek Asl senin yaptn terbiyesizlik dedi. Kendisinden uzaklamaya çaltkça üzerime doru geldi. sminizi verir misiniz? Sizi ikayet edeceim dedikten sonra hzla arkasn dönüp uzaklamaya balad.

Günümüzde özellikle meslektalar tarafndan kiisel tercihleri nedeniyle bu ekilde taciz edilmenin ve psikolojik iddete maruz braklmann oldukça artc olduunu vurgulayan eker, dilekçesini öyle tamamlad:

Görgü kurallarn tanmayp karsndaki kadn, elini uzatmadan uzatarak tokalamaya mecbur hissettirme boyutunu da aarak iddete dönütürmeye çalan ve nefret suçu ileyen bu kii tespit edilmelidir. Yaadm bu utanç verici olayn peini brakmamak ve hadsiz eylemleri gerçekletiren üpheli ahsn, tarafma gerçekletirmi olduu bu saldr sebebiyle cezalandrlmasn istiyorum. Tanmadm üphelinin stanbul Adalet Saraynda mevcut güvenlik kamera kaytlarndan kimliinin tespit edilmesini ve hukuka aykr eylemi nedeniyle cezalandrlmasn talep ediyorum.

Avukat ekerin suç duyurusu üzerine olayla ilgili soruturma balatld.

AAILAMA KASTIYLA YAPILAN BRçOK FADEYE MARUZ KALABLYORUZ

Avukat Elif eker, AA muhabirine yapt açklamada, bana gelen olayn aslnda ilk defa yaad bir durum olmadn ancak ilk defa bu denli hadsiz bir tavrla karlatn söyledi.

eker, nancmzdan dolay tercihlerimize sayg duymayan ve sürekli her frsatta ineleyici laflarla psikolojik iddet uygulayan bir zihniyet hala ülkemizde diri bir ekilde duruyor maalesef. Elim mikroplu deil korkmayn elimi tutabilirsiniz., Korkmayn size bir ey yapmam. benzeri, aalama kastyla yaplan birçok ifadeye maruz kalabiliyoruz. nsanlarn yaam tercihlerine müdahale edebilecek cüreti kendisinde bulabilen zihniyetten ülkemiz senelerce çok çekmitir. diye konutu.

Bu olay yaandktan sonra baka bir stantta duran kadn meslektalarnn merakla olay sorduklarn ve kendisinin de anlattn söyleyen eker, unlar kaydetti:

Sonunda Sizce de zorla tokalamak zorunda mym? Bu yaplan ayp deil mi? diye sorduktan sonra cevabm aldm. Avukat olarak orada oturuyorsanz bu tür eyleri atnz düünmütür, kötü niyeti yoktur dediler. Bamdan aa kaynar sular ikinci kez döküldü. Dini inancma sayg duyulmamasna m üzülsem, erkek bir meslektamn üzerime yürümesine ve kadn meslektalarmn bu olay meru görmelerine mi üzülsem bilemiyorum. Bir kadna tokalamama hakk bile çok görülüyor, aalanyor ve fiziksel iddete varacak kadar öfke duyuluyorsa, ülkemizde kadn haklarna saygdan da dini inanca saygdan da bahsetmemek gerekir.

Ana Sayfaya Git