Kadınlar toplu taşıma araçlarında rahat edebilmeli

Kadınların toplu taşıma araçlarında tacize ve şiddete uğrama sorunları arttıkça “pembe taksi, pembe metrobüs” uygulamaları daha çok gündeme gelmeye başladı.

Haberler 08.08.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Metin Kaya, Türkiyenin kalabalk ehirlerinden birinde yaamalarna ramen kentte toplu tama araçlarnn yeterli olmadn, özellikle kadnlarn her geçen gün farkl problemlerle karlatklarn söyledi.

Kadnlarn toplu tama araçlarnda tacize ve iddete urama sorunlar arttkça pembe taksi, pembe metrobüs uygulamalar daha çok gündeme gelmeye balad.

Kadnlar için güvenli ulamn, günlük yaamlarnda toplu tama araçlarn kolay kullanabilmeleri, bu araçlarn emniyetli olmas ve ihtiyaçlara göre düzenlenmesini içerdii belirtiliyor.

Konu ile ilgili lke Haber Ajansna (LKHA) deerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Metin Kaya da özellikle ie gidi ve i çklar saatlerinde toplu tamay kullanan kadnlarn çok farkl problemlerle karlatklarn söyledi.

ARAçLAR YETERL DEL

Kaya, Türkiyenin kalabalk ehirlerinden birinde yaamalarna ramen Diyarbakrda da toplu tama araçlarnn yeterli olmadn belirterek Özellikle sabahleyin ie gidilecei zaman ve akamlar i çklarnda, bazen de öle vakitlerinde duraklarn hnca hnç dolu olduunu görüyoruz. Duraklarn dolu olmasnn yan sra, gelen araçlarda dolu oluyor. Hatta bazen vatandalar, saman çuvallarn andrr ekilde minibüs ve otobüslerin içerisine dolduruluyor. Kap önlerine kadar sktklarn görüyoruz. Bu durum güvenliin ötesinde ahlaki de deildir. Özellikle ie gidi ve i çklar vakitlerinde toplu tama araçlarnda kadnlar, erkekler, çocuklar ve yallar tka basa bir ekilde gidiyor. dedi.

HIZLI TREN, TRAMVAY VE METRO DA OLMALI

nsanlarmz ilerine zamannda yetimek zorunda. Hele hele iveren biraz titiz ise vatanda o zaman etrafna hiç bakmadan gelen araca binmeye çalyor. Kapdan tutuyor ve bir ekilde kendisini aracn içine atyor. diyen Kaya sözlerini öyle sürdürdü:

Böylece gidecein 10 dakikalk yolculuk senin için çileye dönüüyor. Hatta öyle zamanlar olmutur ki ben bile toplu tama araçlarna bindiimde, o kalabal görünce, Keke gideceim yere yürüyerek gitseydim. demiimdir. Bu zorluu bir erkek olarak ben yayorum. Bir de özellikle kadnlar, saman balyalar istiflenir ekilde toplu tama araçlarna doldurularak götürülüyor ki bu durum hiç de ahlaki deildir. Bu nedenle özellikle sabahleyin ie giderken ve akamlar insanlar iten dald zaman toplu tama araçlarnn ona göre ayarlanmas ve saylarnn çoaltlmas lazm. Tabii bu lokal bir çözümdür, genel bir çözüm deildir. Diyarbakrmzda da batdaki dier büyük ehirlerde olduu gibi hzl tren, tramvay ve metro ulam olmaldr. artlar bunun için müsaittir. Eer bunlar olursa hem ulamda belli bir rahatlama olur hem de insanlarmz istedikleri yere daha kolay ve hzl ular. Bu durumun göz ard edilmemesi ve uzun vadede bu ie bir çözüm bulunmas gerekir.

KADINLAR, KENDLERN DAHA GÜVENDE HSSEDER

Kadnlarn, etraflarnda erkek olmadan seyahatte kendilerini daha güvende hissettiklerini belirten Kaya, Müslüman bir ülkede yayoruz. nançl bir toplumuz. Kim olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun, velev ki bu toplumda çok rahat olduunu söyleyen insanlar dahi olsa bu konuda kendilerinden ikyetler duymuuzdur. Toplu tama araçlarnn içerisinde feryat figan eden bayanlarmzn olduunu görmüüzdür. Rahatszln dile getiren kadnlarmzn olduuna ahit olmuuzdur. Eer bugün i hayatnda bayanlara da yer ayrlmsa bayanlar da i hayatnn içerisine girmise bayanlar için toplu tama araçlarnda ayr bir yerin olmas da gerekir. Özellikle pembe otobüs denilen ve u anda birçok merkezde uygulanan, çokça da takdir gören bu uygulama bizim ehrimizde de mutlaka olmaldr. En ksa zamanda bu uygulamaya geçilmelidir. Böyle olunca bayanlar kendi saatinde gelecek, kendi otobüsünü, kendi minibüsünü bekleyeceklerdir. Erkekler de kendi otobüs ve minibüslerini bekleyecek böylece yaanabilecek tüm olumsuzluklarn önüne geçilecektir. Maalesef bizim ehrimizde buna yönelik herhangi bir çalma yoktur. Bu konuda bize ciddi talepler gelmektedir. Özellikle inançl insanlar kalabalk olmasndan dolay toplu tama araçlar ile seyahat etmekten çekiniyorlar. Bu nedenle birçok insan özel araçlar ile ilerine gitmek zorunda kalyorlar ki bu da trafikte skkl neden oluyor. Hlbuki Fransa, Japonya, Almanya gibi batl ülkelerde i adamlar dahi toplu tama araçlaryla seyahat ediyorlar. çok rahat bir ortamda seyahat ediliyor. ehrin trafii her anlamda rahatlyor. u unutulmamal ki sorunlarn çou birbiriyle balantldr. ayet siz bir sorunu çözersiniz beraberinde de birçok sorunu da çözmü olacaksnz. ifadelerini kulland.

YETKLLER SORUNLARI çÖZMEL

Bütün bu sorunlar çözmenin yetkililerin elinde olduunu söyleyen Kaya son olarak unlar dile getirdi:

Yani valilik, belediye ve dier yetkililer, el ele vererek bu sorunu çözmek için ellerinden gelen gayreti göstermelidir. ehrimizin rahatlamasn istiyorsak bu konuda ciddi bir iradenin sergilenmesi lazm. Eer bu sorunlar çözülmezse ileride farkl sorunlara neden olacaktr. Otobüslerde younluk dolaysyla kavgalar, yankesicilik ve taciz gibi olaylar sk sk duymaktayz. Bu tür olaylarn çoalmamasn, yaanmamasn istiyorsak acilen bu meseleye el atp bunlar çözmemiz lazm.

Ana Sayfaya Git