Kaderlerimiz birbirine kilitli

Halk ile devlet arasında yeniden köprü kurulmasına yönelik hükümetin yeni isimlerle belirlediği yol seyrinde istişareler başlarken katılımcılar; bin yıllık kardeşlik gerçeğine dikkat çekerek "kaderlerimiz birbirine kilitli" vurgusu yapıyor.

Haberler 28.11.2016 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK sorununu bitirmeyi amaçlayan hükümet, devletle halk arasnda köprü oluturacak yeni bir mekanizma kurmak istiyor. Cumhurbakanlnn bir süre önce balatt bölgenin kanaat önderleriyle bir araya gelme toplantlarnn ardndan, sorunlarn çözümünde düzenli görümeler yaplacak 380 kiilik liste yapld da kamuoyuna yansmt.

YEN MUHATAPLAR KÖPRÜ OLACAK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da yakn zamanda bölgeden gelen kanaat önderleriyle bir istiare toplants yapmt. Her il için ayr belirlenen isimlerin bulunduu yeni muhataplara, bölge sorunlarnn çözümü ve devletle olan balarn kopmamas için neler yaplmas gerektii soruluyor. Daha önce Cumhurbakanl Külliyesinde Erdoanla bir araya gelen bölgenin baz kanaat önderleri, yeni süreci anlatt. Aralarnda Diyarbakr, Kars, anlurfa, Adyamann da bulunduu Dou ve Güneydou ehirlerinden Ankaraya gelen isimler, bar vurgusu yapt.

KADERLERMZ BRBRNE KLTL

Diyarbakr Medrese Alimleri Vakf Bakan Tayyip Elçi, toplantda illerin problemlerinin deil, ülke problemlerinin konuulduunu belirterek, Genel konular görüüldü. çözüm süreciyle ilgili meseleler müzakere edildi. Bizler de elimizden geldiince çözüm sürecinin ehemmiyetini anlatmaya çaltk. Orada zaman zaman hatalarn yapldn, metodik olarak halka gidilmesi gerektiini, sadece örgütle masada oturarak müzakere yaplmasnn yanl olduunu ilettik. Hem eletirileri hem de alternatif olarak önerilerimizi sraladk dedi. Süreçle ilgili olarak Kürt halknn ihmal ve gasp edilmi baz haklarna vurgu yaptn belirten Elçi, Türk ve Kürt kardeliinin muhafazas adna, örgütün argümanlarn elinden alma adna yasal ve anayasal güvenceyle hak talepleri iletildi. Kardelik meselesinin pekitirilmesi için eit vatandalar olmas gerektiini vurguladk. ki halk 1000 senedir birlikte yayor. Kaderleri adeta birbirleriyle kilitli. Biri olmadan dieri eksik kalr. Ayrtrc sebepleri ortadan kaldrmak gerekir. Örgütle konuma yerine halka inip halkn taleplerini dile getirecek kanaat önderlerini dinlemeye davet ettik ifadelerini kulland.

AKL NSANLARI ELETRMT

380 kiilik yeni listenin Akil nsanlar Heyeti gibi bir ilev görmeyeceini düündüünü belirten Elçi, Akil nsanlar eletirmitim. Popüler isimler seçilmiti. Halk tabanndan olan kimselere pek yer verilmemiti. Dou ve Güneydouda etkin olan alimlerden, kanaat önderlerinden ya da airet liderlerinden kimse yoktu. Biz o sfatla gitmedik külliyeye ama öyle bir ey olursa gocunulacak bir ey deil bu diye konutu.

STARE AZ YANLI YAPTIRIR

stiare toplantsna katlan isimlerden Adyaman eski Refah Partisi milletvekili Ahmet Doan ise, bölgenin kanaat önderlerinin davet edildii bir toplant olduunu belirterek unlar söyledi: Sorunun nasl çözülebileceine dair Reisicumhurumuz bizlerle fikir alveriinde bulundu. Katlan kardelerimizin çou bölgede yaplmas gerekenleri anlatt. Bölgenin kanaat önderlerinden biri olarak davet edilmitim. Daha önceden de kanaatlerimizi ifade etmitik. Bölgenin huzura kavumas için sabrla bölge insannn düünmesi gerektii hususlar aktardk. Erdoan da bizleri hassasiyetle dinledi. Kendisi yönlendirmeden, bölgeden gelen insanlarn kanaatlarn almaya gayret etti. Toplantda oluan havann olumlu olduunu belirten Doan, nsanmzn ne kadar çok kanaati örenilir ve istiare edilirse daha az yanl yaplr. Bölgenin hassasiyetlerini iletebilmek için elimizden geleni yaparz diye konutu.

VATANA BALILII ÖÜTLEDM

anlurfal kanaat önderi emekli imam Sabri Yazar da, toplantnn özel bir istiare toplants olduunu belirterek öyle devam etti: Milletimizi dütüü bu bunalmdan kurtarmak için herkes kendi görülerini dile getirdi. Memleketin selameti için neler yaplabilecei tartld. Birbirimize kar merhametli olmak ve insanlarmzn birbirlerine dümemesi için neler yaplabilecei konuuldu. Toplantnn ardndan anlurfaya döndükten sonra hemehrilerimize bilgi aktardk. Milletine, vatanna bal insanlar olmay öütledim. Cumhurbaka-nmzn son derece efkatli ve merhametli olduunu anlattm. Herhangi baka bir davet almadm ama istiare toplantlar önemlidir. Cenab Allah istiareyi emrediyor. Öne çkan konu PKK sorunuydu. Bu konu konuuldu.

Ana Sayfaya Git