'KADES 3,5 milyon kişi tarafından indirildi'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "177 yıllık bir Polis Teşkilatına sahip olmak kolay bir iş değildir. Bu önemli bir değerdir ve kolay elde edilebilen bir şey değildir. 177 yıl demek, 177 yılın tecrübesi, birikimi, kurum kültürü, kurumsal hafızası, bilgeliği ve refleksleri demektir." ifadesini kullandı.

Haberler 07.04.2022 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soylu, Türk Polis Tekilatnn 177. kurulu yl dönümü ve Polis Haftas dolaysyla Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta ve beraberindeki heyeti bakanlktaki makamnda kabul etti.

Burada yapt konumada Polis Haftasn kutlayan Soylu, Türkiyenin büyük bir devlet olmasnn delilleri olarak ülkenin kurumlarn ve kurumlarn köklü mazilerini gösterdi. Soylu, öyle konutu:

177 yllk bir Polis Tekilatna sahip olmak kolay bir i deildir. Bu önemli bir deerdir ve kolay elde edilebilen bir ey deildir. 177 yl demek, 177 yln tecrübesi, birikimi, kurum kültürü, kurumsal hafzas, bilgelii ve refleksleri demektir. Biz bugün bu zorlu corafyada ayakta kalabiliyorsak, 21inci yüz yln ürettii bütün yeni güvenlik tehditlerine kar vatandamzn huzuru ve güvenini tesis edebiliyorsak; adi hrszlk olaylarnda da, yüksek teknolojili siber hrszlk olaylarnda da suçluyu takip edip adalete teslim edebiliyorsak, ite bu 177 yln bilgelii ve kapasitesi sayesindedir. Eskiden polis tekilat demek karakol demekti. Artk böyle deil. Dünyada en gelimi kriminal laboratuvarlarna sahip ülkelerden biriyiz.

Türk Polis Tekilatnn efkatin, merhametin ad olduunu vurgulayan Bakan Soylu, Türk polisinin, bu corafyada kurulan bütün Türk devletlerinin yüz ak olduunu söyledi. Türk Polis Tekilatnn sadece Türkiyeden deil, dünyadan da takdir topladn belirten Soylu, asayi konularndaki verilere yer verdii konumasnda unlar kaydetti:

Mesela, polis denilince ilk akla gelen asayitir, hrszlktr. 2017-2021 arasnda evden hrszlk tüm Türkiyede yüzde 42 azalmtr. Yankesicilik ve kapkaç, ayn periyotta tüm Türkiyede yüzde 70 azalla 27 bin 881den 8 bin 470e dümütür. Trafik hizmetlerinde tarihi bir dönüüm yayoruz. Trafik kazalarnda can kayb saysn yüz bin nüfus bana 13ten u an için 6 seviyesine çekmeyi baardk. Dünyann en önemli uyuturucu rotalarnn tam üzerinde bulunuyoruz. Buna ramen yüksek bir kapasiteyle tarihin en yüksek uyuturucu operasyonlarn yapyoruz. 2019 ylnda dünyada yakalanan eroinin yüzde 21ini, Avrupada yakalanan eroinin yüzde 62sini Türkiye yakalad. Madde balantl ölümlerimiz 2017de 941di, bunu tedricen aa çektik ve 2020 rakammz 314tü, 2021 rakammz 300ün altnda olacak. 15 Temmuz sonrasnda uyuturucu suçlarndan tutuklu saymz 36 bin kiiydi, bugün bu suçlardan tutuklu says 104 bini amtr.

KADES 3,5 MLYON K TARAFINDAN NDRLD

Bakan Soylu, kadna yönelik iddeti Elektronik Kelepçe zleme Merkezinde takip ettiklerini belirterek, Bugüne kadar 1432 vaka takibi yaptk, halen de 535 vaka aktif olarak elektronik kelepçeyle izlenmektedir. dedi.

KADES uygulamasyla, tek dokunuun ardndan en yakn ekibin, 5 dakika içinde tehdit altndaki kadnn yanna gittiini anlatan Soylu, uygulamann yaklak 3,5 milyon kadn tarafndan indirildiini bildirdi.

Soylu, Bu yln sonu itibariyle bu sayy 5 milyona çkartacaz. 198 bin asll ihbar aldk, aslsz veya asll tüm ihbarlara da gittik. Kadn cinayetlerinde, ylbandan bugüne kadar geçen yln ayn dönemine göre yüzde 23 azal var. Hedefimiz aile içi iddet ve kadn cinayetlerini sfr saysna tamaktr. diye konutu.

Ülkeye büyük vergi geliri kaybettiren, terör örgütünün de gelir kayna olan kaçak sigarada sahay ciddi ekilde baskladklarn bildiren Soylu, 2016 ylnda 131 milyon paket kaçak sigara ele geçirmitik, 2021 ylnda 6,4 milyon paket ele geçirildi. dedi.

66 DEALI TERÖRST, ANALZ çALIMALARI SONUCUNDA YAKALANDI

Birden fazla küresel terör örgütüyle mücadele ettiklerini hatrlatan Bakan Soylu, 2021-2022 yllarnda 66 DEAl terörist, bizim arkadalarmzn yüz tanma sistemleri üzerinde yapt analiz çalmalar sonucunda yakalanmtr. stihbarat Bakanlmz, Terörle Mücadele Bakanlmz tarihinin en güçlü dönemlerindedir. Bugün sol terör örgütlerinin ehir yaplanmalar, PKK, DEA ve FETÖnün ehir yaplanmalar önemli ölçüde darbe almtr. Baz sol terör örgütleri ise krsaldan tamamen silinmitir. dedi.

Bakan Soylu, Türk polisinin, milletin huzurunun, Cumhuriyetin, demokrasinin ve bu corafyada kardeliin teminat olduunu belirterek, 177 yldr bu teminatnn gereini hakkyla yapmtr. nallah bir 177 yl daha bu gayreti, baary arttrarak devam ettirecektir. ifadelerini kulland.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta ise Bakan Soyluya teekkür ederek, polis tekilatnn 177 yldr milletin huzuru ve güvenlii, devletin bekas için yurdun her köesinde canla bala mücadele ettiini söyledi.

Ana Sayfaya Git