Kadın mültecilere insan hakları anlatıldı

Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği tarafından hazırlanan 'Kadın Mültecilerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakış açısıyla Güçlendirilmesi ve Toplumsal Kaynaşma' projesine katlan Suriyeli kadınlara sertifika verildi.

Haberler 28.09.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sertifika datm ve kokteyl etkinliine, Mardin Büyükehir Belediyesi Kadn Politikalar ve Genlik Merkezi Daire Bakan Uzman Dr. Mehtap Bingül, Kur Müdür Yardmcs Abdulkerim Yalçn, l Planlama ve Koordinasyon Müdürü Aziz Altnterin ve sivil toplum kurulu temsilcileri katld. Artuklu lçe Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili akir Öner Öztürkün ei eyma Öztürk, mülteci kadnlarn toplumsal entegrasyonu için verilen eitimi önemsediklerini belirterek proje uygulayclarna teekkür etti.

KADIN MÜLTECLERE NSAN HAKLARI ANLATILDI

Mardin Ortak Kadn birlii Dernei tarafndan hazrlanan proje kapsamnda 25-26 Eylül tarihleri arasnda i birlikleri gelitirme eitimi ve atölyeleri toplantlar düzenlendi. Proje Koodinatörü Sevinç Ünal, projenin AB ve Mokidin ortaklaa yürüttüü bir proje olduunu söyledi. Ünal, Bu proje mülteci kadnlarn insan haklar odakl bir proje. Projenin hedef grubunda tüm yerel toplum var. Muhtarlar, kanaat önderleri ve halk var. 2 bin kadna üreme sal eitimi var, esas itibaryla mülteci kadnlarn insan haklar konusunda Mardin halkna ve mültecilerin kendisine farkndalk oluturmak var dedi.

çelebiolu, proje ile bölgede ve Türkiyede, toplumsal cinsiyet eitlii ekseninde toplumsal bar ve huzur ortamnn gelitirilmesine ve bar kültürünün yaylmasna katk salamay amaçladklarn söyledi. çelebiolu, proje ortaklaryla, STK ve kamu kurum temsilcileriyle iki gün süre ile projenin daha iyi nasl uygulanaca konusunda bilgilendirme toplantlar yaptklarn belirterek, Proje kapsamnda Babakanlk ve çileri Bakanl genel genelgeleri gereince toplantlar düzenledik. Mardinde yerel kadna yönelik iddetin önlenmesine oluturulmu komiteler veya mekanizmalarn mevcut durumu, sorunlar ve çözüm önerilerinin tartld ve atölye çalmalaryla desteklendii toplantlar yaptk. ki günlük toplantnn ardndan, eittiimiz mülteci kadnlarmzla kokteylde bulutuk dedi.

Eittiimiz kadnlara para destei verdik

çelebiolu, 90 mülteci kadna okuma-yazma, 45 kadna meslek edindirme, 2 bin kadna üreme sal, 800 mülteci ve yerel kadn ve çocua toplumsal kaynama etkinlikleri düzenlediklerini bildirdi. çelebiolu Proje süresince, kadn dan merkezinde, kadnlara psikolojik, hukuki ve sosyal destekler verdik. Eitime katlan mülteci kadnlara günde 20 lira para ödedik. Mülteci kadn hem eitim gördü hem de para kazand diye konutu.

Suriye uyruklu kadnlar adna konuan Merve Nizameldin, aldklar eitimin yaamlarn, aile ve toplumsal kaynama ve dayanmada önemli etkileri olduunu belirterek Eitim süresine el becerilerimizi gelitirdik. Bir kadn için gerekli her eyi örendik. Haklarmz örendik. Bunun yannda para kazandk. Aile bütçemize katk saladk. Herkese teekkür ediyorum eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git