Kadın şiddetinin faili

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, adli ve idari mercilerin tutumuna tepki göstererek, "Şiddete uğramaya devam eden her kadının faili adli ve idari mercilerdir" iddiasında bulundu.

Haberler 02.03.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi, yarg ve idari organlarnn iddete urayan kadnlara yönelik tutumlarna ilikin adliye önünde açklama yapt. Kadn hukukçularn katld açklamada konuan Baronun Kadn Haklar Merkezi Komisyonu üyesi Avukat Öykü çakmak, 2020 yl içerisinde en 284 kadnn öldürüldüünü söyledi.

KADINA YÖNELK DDET

iddete urayan kadnlarn bavurduu kolluk ve adliyelerde, onlara gerekli koruma mekanizmas salanmadn dile getiren çakmak, Kadnlarn ihtiyac olan tedbirler alnmamaktadr. stanbul Sözlemesi ve 6284 Sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Yönelik iddetin Önlenmesi Kanununda düzenlenen iddeti önleme, maduru koruma, faili cezalandrma ve iddetle mücadelede etkin mekanizmalar oluturma yükümlülüklerini etkin bir ekilde uygulamaktan imtina eden siyasal iktidar ve yarg organlar kadnlar iddet tehdidi karsnda korumayarak bu suça ortak olmaktadr dedi.

Merkezlerine bavuran bir kadnn yaad durum hakknda kamuoyunu bilgilendirmek istediklerini belirten avukat çakmak, Yaamak isteyen bir kadnn imdat çarsn son çare olarak buradan duyuruyoruz. Ve biliyoruz ki iddete maruz kalp hayatta kalmak için her kapy çalan tüm kadnlar, benzer ayrmc pasiflie maruz kalmaktadr ifadesinde bulundu.

TEDBR KARARLARINI HLAL EDLYOR

Bavuran kadnn, imam nikahyla evli olduu ve bu evlilikten 2 müterek çocuklar olan Mehmet Doan adl erkek tarafndan gördüü sistematik iddetten kaynakl 2 yl önce ayrldn hatrlatan çakmak, ancak ayrl kabul etmeyen failin müvekkillerine kar fiziksel, sözel ve psikolojik iddet uyguladn, srarla takip ettiini ve can güvenliini tehdit ettiini kaydetti. Müvekkilinin derinleen bu iddet sarmalna kar 2 yldr çocuklar ile birlikte hukuk mücadelesi verdiini aktaran çakmak, unlar söyledi: Fail erkek tarafndan gerçekletirilen 20den fazla tehdit, hakaret, kiilerin huzur ve süknunu bozma, srarl takip suçlarndan yaplan ikyetler neticesinde birden çok mahkemede failin yarglamas devam etmektedir. Failin sistematik iddetinin, eziyet suçu kapsamnda deerlendirilmesi gerekmektedir. Devam eden soruturma ve kovuturma dosyalarnn hiç birinde fail erkek hakknda yakalama, gözaltna alma, tutuklama, ev hapsi, elektronik kelepçe gibi koruma tedbirleri tüm taleplerimize ramen uygulanmamtr. Son iki ylda müvekkilimiz için 6284 sayl Yasa kapsamnda 4 ayr tedbir karar alm olmamza ramen, fail Mehmet Doan tarafndan, saysz kez bu tedbir kararlar ihlal edilmitir. Tedbir kararlarnn erkek tarafndan ihlal edilmesi nedeniyle yaptmz 30dan fazla bavurunun bir ksm hakknda hakimlikçe ..madurun soyut beyan dnda tedbir kararnn ihlal edildiine dair bir delil bulunmadndan zorlama hapsi talebinin reddine... eklinde karar verilmitir. 6284 sayl Kanun un açk düzenlemesine ramen, hakimlikçe gerekli tahkikat yaplmadan fail hakknda tazyik hapsi talebimizin reddedilmesi, 2 yldr devam eden sistematik iddeti, müvekkilin maruz kald eziyeti görmek istemeyen haksz ve hukuka aykr bir karar olup, erkee güç vermektedir.

TACZ VE TAKP ARTTI

Fail Doann çocuklar bahane ederek müvekkillerini son bir aydr youn bir ekilde taciz ve takip ettiini aktaran avukat çakmak, Son 1 aylk süreçte müvekkil, Mehmet Doan tarafndan en az 4 kez kaçrlmakla ve ölümle tehdit edilmitir. Söz konusu suçlarla ilgili olarak da suç duyurusu yaplmtr. Ancak savclkça bu suçlar yönünden de hiçbir koruma tedbirine bavurulmamtr. Son olarak fail 26 ubat tarihinde müvekkilin çalt iyerine gidip ivereni ile görüerek, müvekkilin iten çkarlmasn salamtr diye belirtti. Giderek artan ölüm tehditleri ve can güvenlii riski nedeniyle Diyarbakr Valiliinden talep ettikleri yakn koruma taleplerinden olumlu sonuç alnamadn kaydeden çakmak, müvekkillerinin can güvenlii riskine kar 24-25 ubat tarihlerinde valilie bavurduklarn ancak valilik sekretaryasnn daha önce müvekkilin bavurduu ve önlem almayan karakola bavurmas gerektiini belirterek, taleplerinin ret edildiini aktard.

UZLAMA BÜROLARINA YÖNLENDRMEFaillerin cezaszlk politikalarndan güç aldn belirten avukat çakmak, Özellikle stanbul Sözlemesi özelinde kadnlarn kazanmlarna yönelik saldrlarn siyasal iktidar eliyle artt son 2 ylda adli ve idari mercilerin kadnlar korumamas, ksa süreli ve uygulanabilirlii olmayan tedbir kararlar ile korumasz brakmas yaygn bir devlet politikas haline gelmitir diye konutu. Türkiyede haklarn arayan kadnlarn yarglandn, ahlaknn sorulduunu kaydeden avukat çakmak, Bu ülkede kadnlar iddetten kurtulmak için bavurduklar karakollarda iddet uygulayan erkekle yan yana getirilmekte ve iddet uygulayan erkee teslim edilmektedir. stanbul Sözlemesinde açkça yasaklanmasna ramen kadnlar uzlatrma bürolarna gönderilmektedir. Tedbir karar almak isteyen kadnlar için ksa süreli ve etkisiz tedbirlere hükmedilerek kadnlar yldrlmakta, iddet uygulayan erkein insafna terk edilmektedir diye konutu.

KADININ KAYET DKKATE ALINMALI

Avukat çakmak, açklamann devamnda unlar söyledi: Adli ve idari merciler Türkiyenin taraf olduu stanbul Sözlemesi ve 6284 Sayl Kanun gere kadnlarn ikyetini dikkate almal, inandrclklarn sorgulamay ve delil istemeyi brakmal, durumun aciliyetini kavrayarak derhal gereken ilemi yapmal, can güvenlii tehlikesi nedeniyle kadnn haklarn merkeze almal, arabuluculuk rolüne son vermeli, iddet tehdidi altnda olan kadnlara ve çocuklarna sosyal ve ekonomik destek sunulmal, kadnlarn iddete ilikin ikyetlerini aile içinde hallonulmas gereken mahrem/özel konular olarak deerlendirmeyi brakmal, kadnlara yönelik sistematik iddet dosyalar bir bütün olarak deerlendirilmeli ve eziyet suçunu oluturduu gözetilmeli, cezaszlk politikasna son verilerek kadnlarn adalete eriimi önündeki tüm engeller kaldrlmaldr. Aksi halde müvekkilimiz dahil öldürülen ve iddete uramaya devam eden her kadnn faili adli ve idari mercilerdir.

Ana Sayfaya Git