Kadına yönelik şiddet tüm dünyanın sorunu

Kadına yönelik şiddet, sadece Müslüman ülkelerin problemi gibi gösterilmesine rağmen, çok sayıda ülkenin baz alındığı uluslararası raporlar bunun, dünyanın genel sorunu olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

Haberler 26.11.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann hemen hemen her ülkesinde, kadnlar gündelik yaamlarnda, bulunduklar herhangi bir ortamda fiziksel veya sözlü taciz maduru olma riskiyle kar karyla kalyor.

Birlemi Milletler (BM) Kadn Biriminin geçen yl yaymlad verilere göre, dünya genelinde kadnlarn yüzde 35i hayatlarnn bir döneminde eleri tarafndan fiziksel ve/veya cinsel iddete maruz kalyor. Bu saynn, cinsel tacize maruz kalan kadnlar ise içermemesi durumun gerçek vahametini gözler önüne seriyor.

Yaplan baz ulusal aratrmalar, bu saynn, kadnlarn yüzde 70ine tekabül edebileceini ortaya koyarken, fiziksel ve/veya cinsel iddeti yaayan kadnlarda, depresyon, kürtaj ve HIV kapma oranlar, yaamayan kadnlara göre daha yüksek seyrediyor.

Dünya genelinde her gün 137 kadn, aile fertlerinden biri tarafndan öldürülürken, 2017de kastl olarak öldürülen 87 bin kadnn yarsndan fazlasnn yakn partnerleri veya aileden biri tarafndan öldürüldüü tahmin ediliyor.

En az 155 ülkede aile içi iddetle ilgili yasa çkarlmas ve 140 ülkede i yerinde cinsel tacizle ilgili yasalar bulunmasna ramen, bu durum, söz konusu yasalarn, her zaman uluslararas standartlara ve tavsiyelere uygun olduklar, uygulandklar ve yürürlükte olduklar anlamna gelmiyor.

Öte yandan, cinsel istismar, taciz ya da tecavüz verilerinin bulunduu ülkelerin çounda ise madurlarn yüzde 40ndan az yardm ya da destek istiyor. Madur kadnlarn çou aile ve arkadalarna yönelirken, yüzde 10dan daha az bir kesim, polis gibi resmi kurum ya da mekanizmalara bavuruyor.

- ABde her 10 kadndan biri en erken 15 yanda siber zorbala maruz kalyor

Dünya genelinde insan kaçakçlna maruz kalan kurbanlarn yaklak yüzde 49u kadnlardan oluurken, genç kzlarn da dahil edilmesiyle bu oran yüzde 72lere kadar yükseliyor.

Öte yandan, geçen yl, 20-24 ya arasndaki her be kadndan biri 18 yandan önce evleniyor, çocuk yata evlilikler ise aile içi iddet riskini artryor.

Avrupa Birliinde (AB) her 10 kadndan biri en az 15 yanda siber zorbala maruz kaldn bildirirken, bu maduriyeti yaayan kadnlar, saldrgan cinsel içerikli e-postalar, telefon mesajlar ve uygunsuz içeriklerle karlaabiliyor. Risk, 18-29 ya aras genç kadnlar arasnda ise en yüksek ekilde seyrediyor.

Orta Dou ve Kuzey Afrikada ise kadnlarn yüzde 40-60 gündelik yaamlarnn bir döneminde sokaa dayal cinsel tacize uruyor.

Arap kadnlarnn yüzde 37si hayatlar boyunca bir tür iddete maruz kalyor ama bu orann çok daha yüksek olabilecei belirtiliyor.

- ABDde her 73 saniyede 1 kii cinsel istismar ya da tacize maruz kalyor

ABDde cinsel taciz kart en büyük sivil toplum örgütü RAINNnin verilerine göre, ülke genelinde her 73 saniyede bir kii cinsel istismar ya da tacize maruz kalrken, her 6 kadndan biri tecavüze uruyor ya da tecavüz giriimine maruz kalyor.

Sivil toplum örgütleri ve düünce kurulularnca yaplan çalmalar ve anketlere göre, sk sk toplu tecavüz ve vahi cinayetlerle gündeme gelen Hindistan ise dünyada en fazla cinsel saldrnn gerçekletii ülkelerden biri.

Actionaid uluslararas sivil toplum örgütünün geçmi yllardaki verilerine göre, Hindistanda kadnlarn yüzde 79u, Vietnamda yüzde 87, Kamboçyada yüzde 77 ve Bangladete ise yüzde 57si bir tür cinsel tacize maruz kald.

Latin Amerika ülkesi Brezilya da cinsel saldrlarn oldukça yüksek olduu ülkeler arasnda yer alyor.

Brezilyada 2013te yaplan bir çalmada, tecavüz vakalarndan salgn olarak bahsediliyor ve her 11 dakikada bir kadnn tecavüze urad bilgisine yer veriliyor.

Ana Sayfaya Git