Kadınların sembolü!

Batman'da eğitimi yarıda bıraktırılarak 14 yaşında evlendirilen, sosyal sorumluluk projelerinde yer almasından rahatsızlık duyan eşinin ailesinin baskısı sonucu eşinden ayrılan Zeynep Doğantay, kurduğu dernekler aracılığıyla köy köy gezerek kadınlara yasal haklarını anlatıyor.

Haberler 09.03.2017 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda eitimi yarda braktrlarak 14 yanda evlendirilen, basklar sonucu einden ayrlan Zeynep Doantay, bu süreçte gösterdii azimle kadnlarn baarsnn ve gücünün adeta sembolü oldu.

Batmanda çok sevdii okul sralarndan 14 yandayken koparlarak köye çocuk gelin olarak gönderilen Doantay (46), 16 yanda ilk çocuunu kucana ald.

Yaad köyden 13 yl önce Batman merkeze yerleen, kendisi gibi benzer sorunlar yaayan kadnlara destek olmak için sivil toplum kurulularyla köy köy gezen Doantay, kadnlara yasal haklar ile ilgili bilgilendirme yaplan çalmalara katld.

Doantay, faaliyetlerde bulunmasndan rahatszlk duyan einin ailesinin basks sonucu 5 yl önce einden ayrlarak 6 çocuunun bakmn üstlendi.

- Dört dernek kurdu

Doantay, ilk olarak Güneydou Kadnlar Yardmlama ve Dayanma Derneini daha sonra Yetimler Yardmlama Dayanma Dernei ile Batman Bilimkent ARGE Yardmlama ve Dayanma Derneini kurdu.

Valilik bünyesindeki Kadna Yönelik iddet ve çocuk stismar Komisyonu, KUR l stihdam Kurulu, Uyuturucu ve Uçucu Maddeler Komisyonu üyelii de yapan Doantay, bölgedeki terör saldrlarna tepki göstermek amacyla kurulan Birlik ve Kardelie çar Derneinin de kurucu üyeleri arasnda yer ald.

- 30 kadna istihdam salad

Katld bir toplantda tesadüfen tant goji berryyi yetitirmek için giriimde bulunan Doantay, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlndan ald destekle Beiri ilçesinin Yazhan köyünde 50 dönüm arazi kiralad.

Araziye, anavatan Tibet olan, kurt üzümü ya da kuvvet verici olduu ve ömrü uzatt gerekçesiyle mutluluk meyvesi olarak da adlandrlan goji berry tohumu eken Doantay, fidanlarn günlük bakmn yapmak için 30 kadna da i kaps açt.

- Avrupaya ihracat

Üretimi sürdüren Doantay, ürettii meyveyi bata Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç etmeye balad.

Batman Baraj yaknnda balk tesisi kurmak için hazrlad proje ile Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumuna bavuran Doantay, projenin kabul edilmesi halinde oluturaca tesiste yine dezavantajl kadnlar istihdam etmeyi planlyor.

- Yarm kalan eitimini tamamlayacak

Bu baarlarla yetinmeyen, 6 çocuu, 4 torunu bulunan Doantay, 32 yl önce yarm kalan eitim hayalini gerçekletirmek için açköretim lisesine kayt yaptrd. Doantayn hedefi sosyoloji okuyarak, tarmsal üretimin yan sra sosyal projelerini sürdürmek.

- çocukken evlendirilmenin zorluunu çok yaadm

Doantay, Batmanda 19 Mays Ortaokulunda eitimini sürdürürken, okuldan alnarak görücü usulüyle evlendirildiini ve çocuk gelin olduunu söyledi.

ehirden köye gelin gittiini, köy hayatna almakta güçlük çektiini ifade eden Doantay, unlar belirtti: çocukken evlendirilmenin zorluunu çok yaadm. Gittiim köyde elektrik yoktu, yol yoktu. Kadnlarn çektii sorunlar, özellikle o bölgede küçük yata evlendirilen kz çocuklar bunlar hep benim yüreimde hissettiim sorunlard. Mücadele ettim. Köyde feodal yap söz konusuydu. ehre dönmek için çok mücadele ettim ve 2004te Batmana tandk.

Sosyal sorumluluk projelerine balarken einin ailesinin bundan rahatsz olduunu dile getiren Doantay, destekler almaya balaynca bu kez einin ailesinden bask gördüünü ve eiyle 5 yl önce boandklarn anlatt.

Doantay, kurduu dernekler içerisinde en fazla önem verdiinin Güneydou Kadnlar Yardmlama ve Dayanma Dernei olduunu söyledi. Bu dernekle kadnlarn yasal haklarndan haberdar olmasnn salandn belirten Doantay, Yasalardan kadnlarn haberleri yoktu. Öyle kadnlar vard ki torununun torunu varken kendi kimlii, sosyal güvencesi yoktu, hiçbir haktan faydalanamyordu. Rabbimin bana verdii inanç, güç var ve ükrediyorum, bütün zorluklara ramen hiç isyan etmedim. diye konutu.

- Hedefi sosyoloji okumak

Doantay, en büyük hayalinin eitimini sürdürmek olduunu vurgulayarak, Eitimimin yarda kalmas içimde büyük bir yarayd ve iki senedir kaldm yerden devam ediyorum. dealim sosyolojiyi okuyup, uzman ekilde sosyal projelere devam etmek. dedi.

Doantay, hedefinin çocuklarna güzel bir gelecek hazrlamak olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git