Kahreden bekleyiş!

Maden ocağındaki göçük faciasında toprak altında kalan işçilerden 5. işçinin de cesedine ulaşıldı, 11 işçi enkaz altında bulunuyor. Arama çalışmaaları sürerken, soruşturma kapsamında, 2'si iş güvenliği uzmanı, 6 kişi gözaltına alındı; 1 kişi halen aranıyor.

Haberler 20.11.2016 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

irvan lçesine bal Maden Köyünde perembe akam meydana gelen heyelan nedeniyle 4 içinin cesedinin çkarld sahada dün sabah 1 içinin daha cansz bedenine ulald.

CESED çIKARILAN çLER

Arama ve kurtarma çalmalarnn sürdüü bölgede 4 içinin olduu bir alanda younlaan çalmalar srasnda ekskavatör operatörü Batmanl efik Tuncerin cesedi toprak altndan çkarld. Önceki gün de ekskavatör operatörleri Sava Kzlkan ve Murat Ant ile kamyon oförleri Reit Can ve Badrettin çaylnn cesadi çkarlmt.

GÖçÜKTE ARAMA SÜRÜYOR

çalma devam ederken, bölgede seyyar baz istasyonlar kuruldu. Takviye olarak çok sayda i makinesi getirildi. Kzlay ve AFAD ekiplerinin de bekledii maden sahasnda toprak altnda bulunan içilerin ailelerinin de bekleyii sürüyor. Jandarmann youn güvenlik önlemi ald sahada arama kurtarma çalmalar aralksz devam ediyor.

6 K GÖZALTINA ALINDI

Madendeki facia ile ilgili Siirt Cumhuriyet Basavclnca sürdürülen soruturma kapsamnda aralarnda bakr madeni iletmesi ve taeron firmadan 6 kii gözaltna alnrken, 1 kiinin arand belirtildi.

Soruturma kapsamnda bakr madeni iletmesinden açk saha i sorumlus olan müdür Mehmet Ouz, açk saha ba mühendisi Selman Kazak, açk saha i güvenlik uzmanlar Servet Keklik ve Mehmet Kezer gözaltna alnd. Taeron firmann sahibi Nurettin Ant ile i güvenlik uzman Mehmet . çiçek de gözaltna alnrken, taeron firmann saha sorumlusu Adnan Antn arand belirtildi.

5NC ç TUNçER

Faciada dün sabah enkaz altnda cesedi çkarlan efik Tunçerin cenazesi, memleketi Batmanda topraa verildi. Tuncerin (36) cenazesi, Siirt Devlet Hastanesindeki otopsinin ardndan ailesine teslim edildi.

Evli ve 3 çocuk babas Tuncerin cenazesi, Karkaya Mahallesindeki hlas Camisinde klnan cenaze namaznn ardndan Bozoullar Mezarlnda gözyalar arasnda defnedildi. Defin srasnda efik Tuncerin ei Halime Tuncer fenalat.

HALEN CENAZELER ENKAZ ALTINDA

Halen enkaz aldkta olduklar belirtilen içilerin isimleri ve nereli olduklar ise öyle;

1- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (irvan ilçesi Derinçay köyü)

2- brahim Klnç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)

3- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakr)

4- Sedat Bulut : Rok operatörü (irvan ilçesi Otluk köyü)

5- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)

6- Halil Baer : Kamyon oförü (Siirt Kurtalan ilçesi)

7- Mahmut Batumak : Kamyon oförü (irvan ilçesi Takaya köyü)

8- Nusret Beyazalma: Kamyon oförü (Van Edremit)

10- Yavuz Yldz: Kamyon oförü (irvan ilçesi)

11- smail Tekin: Kamyon oförü (Siirt Eruh ilçesi)

12- Abdulbaki Aydn: Kamyon oförü (Siirt Eruh ilçesi)

CHPNN HAZIRLADII RAPOR

Heyelan sonras Genel Bakan Kemal Klçdarolunun talimat ile CHP Kazalar ve Meslek Hastalklar nceleme ve zleme Komisyonu, Siirte hareket etti. Genel Bakan Yardmcs Veli Ababa bakanlndaki heyet, Siirt l Bakan Nevaf Bilek ile faciann yaand madene giderek, toprak altndan çkarlmay bekleyen madencilerin yaknlar ile görütü. Maden Mühendisleri Odas Bakan Ayhan Yüksel, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ve yetkililer ile bir araya gelen CHP heyeti, incelemelerinin sonucunu bir rapor ile kamuoyuna duyurdu.

kazalarnn Türkiyenin kanayan bir yaras olduu vurgulanan raporda, AKPnin iktidara geldii 2002 ylndan 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18 bin 67 içi i cinayetlerinde yaamn yitirmi, 73 bin 500 içi ise i göremez hale gelmitir. 2016 ylnn ilk 10 aynda i cinayetlerinde yaamn yitiren içi says bin 596dr. deerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiyenin i cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü srada olduu savunulan raporda, madencilik sektörünün, inaat i kolundan sonra Türkiyede en fazla i cinayetinin gerçekletii ikinci sektör olduu ileri sürüldü.

irvandaki faciann yaanmasnn da en temel nedeni AKPnin vahi özelletirme politikalar ve Türkiyeyi adeta bir taeron cumhuriyetine dönütürmesidir. görüü savunulan raporda, irket yetkililerinin verdii bilgiye göre, iletmede alt iveren içileri ile beraber bin 80 kiinin çalt ve 4 alt iverenin faaliyet gösterdii kaydedildi.

25 TEMMUZDA YNE YAANMI

Ayn i yerinde 25 Temmuzda da heyelan meydana geldii ve can kaybnn yaanmad kazada 6 kamyon ile 2 i makinesinin göçük altnda kald bildirilen raporda, Madenciler ve göçük altnda kalan içilerin aileleri, göçüün olduu bölgede heyelan öncesi 80 santimetre büyüklüünde çatlaklar olduunu, bu çatlaklarn tehlike arz ettiinin i yeri yetkililerine bildirildiini ancak bir önlem alnmadn ve bu kazann meydana geldiini belirtmilerdir. ifadelerine yer verildi.

Uzmanlara göre, i yerindeki üretimin ar kar elde etmek için tehlike arz edecek ekilde yapld vurgulanan raporda, irketin heyelana yönelik belirtiler görülmesine ramen gerekli tedbirleri almamas ve ar ya alm toprak olmasna ramen patlayc kullanlmas sonucu olayn gerçekletiinin düünüldüü belirtildi.

Yürütülen soruturmann ivedilikle sonuçlandrlmas istenen raporda, Faciann nedenleri, i cinayetinin gerçeklemesindeki ihmaller, alnmayan tedbirler ve madencilerin hayatlarn kaybetmesine sebebiyet veren kiilerin kimler olduu tespit edilmelidir. CHP irvanda yaanan maden faciasnn sonuna kadar takipçisi olacaktr. açklamasnda bulunuldu.

Ana Sayfaya Git